Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sedmidenní kynuté těsto (Ludo tjesto-bláznivé těsto)

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 117 kJ /
4 808 kcal
Bílkoviny159,26 g
Tuky71,11 g
Vláknina33,36 g
Cholesterol 521 mg
Sodík 4,61 g
Sůl11,85 g
Sacharidy866,12 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do teplého mléka přidejte 1 PL cukru a rozdrobte kostku kvasnic, nechte narůst, (pozor na teplotu mléka, abyste nespařili kvasnice). Krok 2: V míse smíchejte obě mouky a přidejte prášek do pečiva, 3 PL cukru, olej, sůl. Přidejte taky jogurty a trochu promíchaná vejce. To vše vypracujte s kváskem. Pokud se vám jeví těsto řídké, můžete při mísení přidat trošku mouky. Krok 3: Vypracované těsto dejte do mikrotenového sáčku, vytlačte vzduch, sáček zavažte a uložte do ledničky. Krok 4: V lednici má být nejméně 4 hodiny, potom z něj pečte cokoliv podle potřeby, těsto už nemusí opětovně kynout, když ho budete postupně používat. Krok 5: V lednici může vydržet až sedm dní.

Zveřejněno 22. 11. 2013

Poznámka autorky hosta

Jde o balkánský recept, který jsem si kdysi opsala, nevím odkud, a využila až teď. Navečer z něj upeču jako první osúch :D

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sedmidenní kynuté těsto (Ludo tjesto-bláznivé těsto)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Gx6J

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sedmidenní kynuté těsto (Ludo tjesto-bláznivé těsto)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Gx6J

Komentáře (67)

Hostičko odzkoušeno : Těsto z půl dávky vydrželo 3 dny , udělal jsem z něj 10 langošů . V lednici to kynulo pořád dál, ale ne tak "bláznivě" jako první den. Příště odzkouším něco sladké třeba závin , nebo něco jiné. Zkusím i pizzu ,ale ta se u nás moc nemusí ! Chtěla jsem vyzkoušet pita chléb ,nebo housky a pletýnky myslíš, že by to šlo?:-?

hosta: Odzkoušeno, na buchty se nehodí ,ale na pletýnky ano ! Nechat to v teple nakynout po upletení. Vyzkoušela jsem místo hrubé mouky polohrubou a byly lepší, langoše i pletýnky. :yes:Takže , kdo má rád jemnější ať dá polohrubou mouku místo hrubé. Poznámka : 7 dní mi ještě nevydrželo, bohužel ! :-D

Zobrazit starší odpověď

Dá se to umíchat i v robotu, nebo je potřeba mísit ručně ? Jak dlouho a jakou konzistenci by to mělo mít, než to půjde do lednice? Chci udělat ,ale dělám poprvé tohle těsto.:-?

hosta: Já včera dostala od známých domácí uzené kosti , udělala jsem fazolovou polévku na kyselo a k tomu tyhle lángoše místo chleba. Velmi nediétní, ale strašně dobrééééé!:-D

Zobrazit 5 starších odpovědí

Po delší době došlo opět na toto těsto - je báječné - zatím dva frgály (maková nádivka nastavená špagetovou dýní a solamylem), zůstává v lednici na další... asi langoše?:-), přidávám fotku.

Veronika.Hrozna:Vypadlo mně L tak se omlouvám.

Majka8: Máš to špatně opsané "v a n d l í k " a ne vandík !!!! :-D

Musím ještě reagovat,nemyslela jsem to zle,jen jsem chtěla vědět co jsou oškvarkové pagáče a vandíka...bohužel jen Marika zodpověděla a jsem ji za to vděčná.Pamatuju slovenské pondělky v tv,takže nejsem žádný mladý ucho.Možná jsem to přehnala s tím,prosím po česku,ale je tu spousta receptů ve slovenštině a autor bez problému dopíše český název,tak jsem myslela,že bude reagovat autor,bohužel jsem dostala slušnou nakládačku,tak jen dodám,nejsem tydýt,jen jsem ne ve zlém úmyslu reagovala špatně.Těsto mám díky vysvětlení Mariky v lednici a jak se zadaří dám vědět,pokuď mně tu nepoženete na pranýř.Napsala jsem český portál,boha,taky jsem to nemyslela zle,ale když se někdo chce chytit,tak se chytí....jen dodám,je mně to líto a omlouvám se všem,kterých se to dotklo.

hosta:zkusím;-) přes týden jsem sama doma, to by taky šlo, vždycky kousek odždíbnout, ale nechám na sobotu, kyselina si s tím poradí:-D

senky: tak pak napiš, jak to dopadlo - já ze zbytku těsta, co jsem dělala v pátek, udělala dneska nakvap pro návštěvu buchty, ani jsem je nenechávala moc kynout,jen jsem to těsto na čtvrt hodiny položila vedle kamen, aby se trošku ohřálo, nebylo okoralé, buchty byly výborné. Sedm dní jsem nevydržela:-)

Tento recept chodím číst už 3.den a víc a víc se mi líbí:yes::yes: Sama tady mám recept na Koláče za studena, tam těsto kyne v lednici přes noc, to jo, ale moc se mi líbí, že toto vydrží až 7 dní. To vždycky dokyne? (Teda pokud se nespotřebuje naráz):-)) asi budeme mít v sobotu langoše:-p;-) a zadělám na ně už ve středu:-)):-))

Ak sa pridava soda do drozdoveho cesta treba ju zhasit tym,ze sa do sody da zopar kvapiek octu necha sa prekypiet a potom sa pridava do cesta.

Bosana: takhle nějak kamarádka, která jako brigádu pomáhala na koupališti v kiosku, uchovávala těsto na langoše. Kuličky těsta nechala zmrznout a vyndávala, jak potřebovala - a bylo to bezvadné. Holt se stále učíme, jak si zjednodušit život:-D:-D

Víte co mě jednou překvapilo, udělala jsem klasické kynuté těsto z droždí,které vykynulo,ale já musela odejít a tak jsem ho šoupla do mrazáku v mikrotén. sáčku. Říkám si,že když to neklapne uvařím nebo to upeču slepicím. Po vyjmutí mraženého těsta,jeho rozmražení ono nakynulo. Nechápu,droždí je živé,ale mráz ho neznehodnotil. Nakonec v obchoďácích taky pečou bagety ze zmraženého. :-O:-8

Bosana::-D:-D nevím, asi to nějak funguje v tom procesu studeného kynutí a uložení v lednici na delší dobu. Jak jsem koupila, tak prodávám, ale funguje to:-D

Mám dotaz- proč kvasnice i prášek do pečiva? :-O Posílám bodík, ukládám, vyzkouším. :yes:

dzina25@hotmail.com: to byl takový výkřik do tmy a úlet, věř, že slovenština jinak tady nikomu nevadí, jsou zde uživatelky ze Slovenska a máme je tu rádi:-)

Ak niekto nerozumie slovensky v cechach a zase niektooo nerozumie cesky na Slovensku bolo by dobre si doplnit IQ.Rozpravam 5-timi jazykmi,ani jeden z nich nie je dokonaly a verte ani moja rodna slovencina nie je takze ani ten kto rozprava a zije v cesku ma daleko k spravnej cestine.Potom o com je tu rec.:-?:-!:-((

dzina25@hotmail.com 24. 11. 2013 15:22
niekto ziada na ceskom portalu jenom cesky,pokial neviem spravne cesky radsej nenapisen nic?Na slovenskych portaloch napr.VARECHA.SK je plno cesky pisanych navstevnikov a mnou su doslova vitani,kolko hlav tolko rozumov a z ceska ci slovenska na ceskom mozu priniest nieco nove ,slovaci maju blizko kUkrajine,Polsku Madarsku,Rusku,od ktorych ci slovaci alebo cesi sa mame stale co ucit,cesi zase maju blizsie k Nemecku,Rakusku atd.takze pisane cesky ci slovensky na kvalite receptov nemeni ide o nas.Nenasla som zatial na slovenskom portaly pisat iba slovensky.Tu ide o velkost cloveka a jeho inteligencie.

hosta:Ďkujem ti, dobrá víla! Po návrate k platni sa na to vrhnem!:-D

hosta:hosta:Do těsta se zakysankou dávám kromě kvasnic sodu, ale myslím, že princip bude stejný.Kdysi jsem ten recept viděla na TV Paprika.Ale nikdy jsem z něj nic jiného než langoše nedělala, nejsem žádná zkušená pekařka:-8.
A těsto na pizzu je klasika, psala jsem to kdysi u jednoho svého rcp na pizzu, že po zadělání nechávám vykynout v lednici.Přidávám odkaz jen sem v komentářích, protože není tak univerzální jako tvůj recept.
http://www.toprecepty.cz/recept/26792-pizza-se-sme...

magdalenka:za prvé ano - bez kynutí do lednice-pozor, pytlík vymačkat od vzduchu a zavázat, za druhé asi ano, aby se venku trochu ohřálo, za třetí taky asi ano - nechat na plechu trochu vykynout. Omlouvám se, taky zkouším poprvé, zbytek je stále v lednici, ale jistě to nějak vychytáme:-))
- a vida, zkušená Lucie nám poradila - díky, jistě to nebude o moc jiné, než ze zakysankou. Dáváš taky prášek i kvasnice?

magdalenka:Nejsem Jitka, ale podobně dělávám i já.Zadělám a dám kynout do lednice, kynutí je chemická reakce, kterou teplo jen podpoří, ale není nezbytné.Před pečením vyndám, nechám cca hodinku stát při pokojové teplotě na lince pod utěrkou a zpracuji a dám péct.
Dělávám tak klasicky těsto na pizzu i na langoše se zak. smetanou tak předpokládám, že i těsto s jogurtem bude stejné.
Jituš:-K-tobě bod.

Jituš, teraz v rámci voľna podrobne študujem tvoj recept. Mám dotaz, možno to bude zaujímať aj iných:
- cesto BEZ kynutia ide chladničky?
- po vybratí z chladničky (o deň, o dva) cesto nechám nejakú dobu "ohriať" a až potom spracujem napr. na ten osúch?
- pred samotným pečením - pobytom v rúre - nechám nakysnúť?
Ďakujem!!!:-K

tejaja::yes::yes::yes: Ano, super :-D:-)):-K!

Majka8: Majka, na tom, že niečomu nerozumieš, nie je nič zlé. Zlé je tvoje správanie, ak si môžem dovoliť to takto nazvať. Ak niečomu nerozumiem, je jedno čomu, tak sa slušne spýtam. Moja babička vravievala : Kto sa pýta, je hlúpy 5 minút, kto sa nepýta je hlúpy celý život.
Vyskakovať takými slovami a tónom, aké si použila ty, nesvedčí nielen o slušnosti, ale ani o rozumnom správaní. Múdry človek sa chce naučiť niečomu novému vždy, ako to už tu bolo spomenuté dievčatami.
Skús o tom popremýšľať.
Babenky, ideme variť, je jedno, či české alebo slovenské, len nech je to dobré :-D;-)

Majka8:Nevím, kde se povyšuji:-( Vůbec jsem Vás neoslovila:-!Reagovala jsem na Mariku a sdělila jí, že u nás v ČR jsou langoše známé a prodávají se skoro všude.Možná to neví,předpokládám,že žije na Slovensku.Vy jste nikde o vysvětlení nepoprosila, vidím jen ve dvou komentech "výkřiky":Proboha, nešlo by to česky? a :Proboha, jsem na českém portálu,přála bych si recepty po česku! Prosba o přeložení a vysvětlení vypadá jinak,taky třeba všechno neznám;-)

Lucie: Zrovna jsem se chystala odepsat něco v tomtéž duchu. Už nemusím, vystihla jste i moje myšlenky :-):yes:

Majka8:Pokud tu urážíte slovenské uživatele a máte blbé komentáře typu, nemám zájem se přiučit něčemu novému, byť by to byly názvy vám neznámých pokrmů, tak to o taktu a všeobecném rozhledu nesvědčí.
Web je ČS a vy si rozšiřte obzory dál, než je váš práh domu.
Pagáčům a langošům zdar:-p!

Jana:Proboha co je na tom špatného když nevím,chjo:-//Tak se prosím nepovyšujte,děkuji....Vysvětlení od Mariky stačí a děkuji ji mnohokrát.

Marika:Děkuji Vám mnohokrát,vysvětlení na 1*** příště budu opatrnější než něco napíšu,byla u mně kamarádka a já se chlubila recepty na Topkách,byla z receptu paf jako já,proto jsem chtěla trochu vysvětlení,bohužel dostalo se mně jen urážek.Ještě jednou dííík:-K

Tématické fráze:
kynute testo do mrazaku, kynuté těsto v lednici, těsto na langoše kynuté v lednici, těsto kynuté v lednici, kynute těsto do lednice, sedmidenni buchta, těsto na langoše, kynuté v lednici, těsto na pizzu kynuté v lednici, kynuté těsto z chladničky, langoše kynuté v lednici, mrazené kynuté těsto, kynuté těsto v mrazáku, kynuti těsta v lednici, kynuté těsto kynuté v lednici, kynuté těsto z lednice, slovenský osúch, sedmidenní chléb, langoše kynuté za studena, recept pizza kynutá za za studena, pizza kynutá v lednici

Suroviny:
mléko, cukr krystal, droždí, mouka hladká, mouka hrubá, prášek do pečiva, vejce, jogurt bílý, cukr, olej, sůl

Přidat fotografie receptu