Suroviny
Porce: 8-10 dílků
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 798 kJ / 4 493 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 98,77 g |
Tuky | 222,05 g |
Vláknina | 24,00 g |
Cholesterol | 1,29 g |
Sodík | 261 mg |
Sůl | 0,59 g |
Sacharidy | 512,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve si zaděláme těsto. Všechny přísady na těsto smícháme na pomoučněném vále a důkladně propracujeme. Pozor! Těsto je opravdu velmi křehké a může se stát, že se bude stále trochu drolit. Pokud by se drolilo příliš, přidejte trochu rozpuštěného másla. Po propracování těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme ho nejméně na půl hodiny rozležet do lednice, můžeme ho ale také udělat den předem.
Krok 2: Když je těsto v lednici, můžeme si umíchat náplně. Nejprve umícháme makovou náplň, protože musí vychladnout. Do malého kastrůlku dáme mléko a začneme ho ohřívat. Když se mléko začíná vařit, nasypeme do něj mák a cukr. Důkladně zamícháme.
Krok 3: Když se směs opět začne vařit, přidáme strouhaný perník a švestková povidla. Důkladně rozmícháme aby v náplni nebyly žádné hrudky a provaříme. Náplň zhoustne tak, že půjde dobře roztírat. Po té, co sundáme kastrůlek z plotny rozmícháme v náplni rum. Necháme náplň vychladnout.
Krok 4: Začneme s tvarohovou náplní. Rozinky spaříme horkou vodou, nebo je na chvíli zalijeme rumem (já osobně je raději spařuji vodou). Do misky dáme tvaroh a cukr a rozmícháme ho se žloutkem. Pokud máte raději sladší tvaroh, přidejte ještě moučkový cukr. Do náplně přidáme rozinky.
Krok 5: Uleželé těsto vyndáme z lednice a opět propracujeme na pomoučněném vále.
Krok 6: Těsto by mělo být křehké, ale nemělo by se už drolit. Pokud se drolí, přidejte trochu másla a propracujte.
Krok 7: Z těsta odebereme asi dvě třetiny. Ty rozválíme na tenkou placku. Tuto placku přendáme do formy, ve které je pečicí papír anebo je vymazaná a vysypaná moukou.
Krok 8: Placka by měla být tak velká, aby pokryla dno a okraje koláčové formy. Začneme plnit.
Krok 9: Zhruba v polovině formy si vytlačíme drážku, do které zasadíme váleček z těsta.
Krok 10: Vzniknou nám tak 2 poloviny koláče. Do jedné poloviny rozetřeme tvarohovou náplň na jejíž vrch opatrně rozetřeme jahodovou marmeládu. Na dno druhé půlky rozetřeme makovou náplň na kterou navrch rozetřeme švestková povidla (povidla můžeme trošku rozmíchat s rumem či mlékem aby se snáz roztírala).
Krok 11: Ze zbylé třetiny těsta vyválíme placku, kterou rozřežeme na proužky a na vrchu koláče vytvoříme mřížku. Tuto mřížku potřeme bílky, které nám zbyly z vajec. Mřížku posypeme plátky mandlí.
Krok 12: Koláč vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180°C přibližně 30-40 minut.
Koláč poprášíme moučkovým cukrem a po vychladnutí krájíme.
Koláč poprášíme moučkovým cukrem a po vychladnutí krájíme.
Zveřejněno 26. 11. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dvojctihodná crostata po česku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ok7r
Moje poznámka
Dvojctihodná crostata po česku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ok7r
Nejnovější recepty
Vánoční stromečky
Přidáno před 1 hodinou
Tvarohové linecké koláčky
Přidáno před 2 hodinami
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 4 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 5 hodinami
Roláda Alžírská káva (světlá)
Přidáno před 13 hodinami
Ovocný Pavlova dort
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Masové koule v kari omáčce
ricci před 47 minutami
Báječná jatýrka na slanině
Kava 2 před 50 minutami
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 2 hodinami
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 15 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 16 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 16 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 17 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 17 hodinami
Dušená krkovice na cibuli, rajčatové pastě a medu
Juliekohoutova před 17 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
Adaas před 18 hodinami
Tématické fráze:
crostata,
jahodová crostata,
crostata s tvarohem,
krostata,
crostatta,
crostata koláč s tvarohem,
babiččiny dvojctihodné koláče,
crostata recept,
recept italská crostata s jahodami,
crostata jahodova,
jak zpracovat zbylý tvaroh na strouhání,
recept na pasta frolla,
maková crostata,
crostata se švestkama,
polopate kolac s jahodami,
crostata kolač,
proc se droli mak na kolaci,
recept na testo pasta frolla,
jahodova crostata,
jahodov8 croscata
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
máslo,
žloutek,
kůra citronová,
sůl,
mák mletý,
cukr moučkový,
mléko,
perník strouhaný,
povidla švestková,
rum,
tvaroh plnotučný,
žloutek,
cukr vanilkový,
rozinky,
jahodová marmeláda,
povidla švestková,
bílek,
mandle plátkové
Komentáře (12)