Suroviny
Porce: 8-10 dílků
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 798 kJ / 4 493 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 98,77 g |
Tuky | 222,05 g |
Vláknina | 24,00 g |
Cholesterol | 1,29 g |
Sodík | 261 mg |
Sůl | 0,59 g |
Sacharidy | 512,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve si zaděláme těsto. Všechny přísady na těsto smícháme na pomoučněném vále a důkladně propracujeme. Pozor! Těsto je opravdu velmi křehké a může se stát, že se bude stále trochu drolit. Pokud by se drolilo příliš, přidejte trochu rozpuštěného másla. Po propracování těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme ho nejméně na půl hodiny rozležet do lednice, můžeme ho ale také udělat den předem.
Krok 2: Když je těsto v lednici, můžeme si umíchat náplně. Nejprve umícháme makovou náplň, protože musí vychladnout. Do malého kastrůlku dáme mléko a začneme ho ohřívat. Když se mléko začíná vařit, nasypeme do něj mák a cukr. Důkladně zamícháme.
Krok 3: Když se směs opět začne vařit, přidáme strouhaný perník a švestková povidla. Důkladně rozmícháme aby v náplni nebyly žádné hrudky a provaříme. Náplň zhoustne tak, že půjde dobře roztírat. Po té, co sundáme kastrůlek z plotny rozmícháme v náplni rum. Necháme náplň vychladnout.
Krok 4: Začneme s tvarohovou náplní. Rozinky spaříme horkou vodou, nebo je na chvíli zalijeme rumem (já osobně je raději spařuji vodou). Do misky dáme tvaroh a cukr a rozmícháme ho se žloutkem. Pokud máte raději sladší tvaroh, přidejte ještě moučkový cukr. Do náplně přidáme rozinky.
Krok 5: Uleželé těsto vyndáme z lednice a opět propracujeme na pomoučněném vále.
Krok 6: Těsto by mělo být křehké, ale nemělo by se už drolit. Pokud se drolí, přidejte trochu másla a propracujte.
Krok 7: Z těsta odebereme asi dvě třetiny. Ty rozválíme na tenkou placku. Tuto placku přendáme do formy, ve které je pečicí papír anebo je vymazaná a vysypaná moukou.
Krok 8: Placka by měla být tak velká, aby pokryla dno a okraje koláčové formy. Začneme plnit.
Krok 9: Zhruba v polovině formy si vytlačíme drážku, do které zasadíme váleček z těsta.
Krok 10: Vzniknou nám tak 2 poloviny koláče. Do jedné poloviny rozetřeme tvarohovou náplň na jejíž vrch opatrně rozetřeme jahodovou marmeládu. Na dno druhé půlky rozetřeme makovou náplň na kterou navrch rozetřeme švestková povidla (povidla můžeme trošku rozmíchat s rumem či mlékem aby se snáz roztírala).
Krok 11: Ze zbylé třetiny těsta vyválíme placku, kterou rozřežeme na proužky a na vrchu koláče vytvoříme mřížku. Tuto mřížku potřeme bílky, které nám zbyly z vajec. Mřížku posypeme plátky mandlí.
Krok 12: Koláč vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180°C přibližně 30-40 minut.
Koláč poprášíme moučkovým cukrem a po vychladnutí krájíme.
Koláč poprášíme moučkovým cukrem a po vychladnutí krájíme.
Zveřejněno 26. 11. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dvojctihodná crostata po česku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ok7r
Moje poznámka
Dvojctihodná crostata po česku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ok7r
Nejnovější recepty
Zapékané těstoviny se špenátem podle ČSN
Přidáno před 2 hodinami
Polévka z mangoldu s cizrnou
Přidáno před 2 hodinami
Jarní nákyp s hráškem
Přidáno před 4 hodinami
Ředkvičkové placičky
Přidáno před 20 hodinami
Linecký talíř
Přidáno 6. 4. 2025 12:34
Povidlová bábovka s kokosem
Přidáno 6. 4. 2025 12:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svíčková hovězí z trouby podle rodinného receptu
Hana84 před 7 minutami
Luxusní a rychlý makovník
nelinka62 před 41 minutami
Kroupová polévka s houbami
Gregusa před 1 hodinou
Bramborová polévka s medvědím česnekem
trdlo před 2 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
trdlo před 2 hodinami
Krtkův dort na plechu
gabikka před 4 hodinami
Jablečná bábovka
Dagemar před 5 hodinami
Salát z červené řepy
Radka61 před 5 hodinami
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
milunek před 7 hodinami
Extra rychlé lívance
Khulali před 15 hodinami
Tématické fráze:
crostata,
jahodová crostata,
crostata s tvarohem,
krostata,
crostatta,
crostata koláč s tvarohem,
babiččiny dvojctihodné koláče,
crostata recept,
recept italská crostata s jahodami,
crostata jahodova,
jak zpracovat zbylý tvaroh na strouhání,
recept na pasta frolla,
maková crostata,
crostata se švestkama,
polopate kolac s jahodami,
crostata kolač,
proc se droli mak na kolaci,
recept na testo pasta frolla,
jahodova crostata,
jahodov8 croscata
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
máslo,
žloutek,
kůra citronová,
sůl,
mák mletý,
cukr moučkový,
mléko,
perník strouhaný,
povidla švestková,
rum,
tvaroh plnotučný,
žloutek,
cukr vanilkový,
rozinky,
jahodová marmeláda,
povidla švestková,
bílek,
mandle plátkové
Komentáře (12)