Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dvojctihodná crostata po česku

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nina.Angels

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 8-10 dílků

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 798 kJ /
4 493 kcal
Bílkoviny98,77 g
Tuky222,05 g
Vláknina24,00 g
Cholesterol 1,29 g
Sodík 261 mg
Sůl0,59 g
Sacharidy512,83 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve si zaděláme těsto. Všechny přísady na těsto smícháme na pomoučněném vále a důkladně propracujeme. Pozor! Těsto je opravdu velmi křehké a může se stát, že se bude stále trochu drolit. Pokud by se drolilo příliš, přidejte trochu rozpuštěného másla. Po propracování těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme ho nejméně na půl hodiny rozležet do lednice, můžeme ho ale také udělat den předem. Krok 2: Když je těsto v lednici, můžeme si umíchat náplně. Nejprve umícháme makovou náplň, protože musí vychladnout. Do malého kastrůlku dáme mléko a začneme ho ohřívat. Když se mléko začíná vařit, nasypeme do něj mák a cukr. Důkladně zamícháme. Krok 3: Když se směs opět začne vařit, přidáme strouhaný perník a švestková povidla. Důkladně rozmícháme aby v náplni nebyly žádné hrudky a provaříme. Náplň zhoustne tak, že půjde dobře roztírat. Po té, co sundáme kastrůlek z plotny rozmícháme v náplni rum. Necháme náplň vychladnout. Krok 4: Začneme s tvarohovou náplní. Rozinky spaříme horkou vodou, nebo je na chvíli zalijeme rumem (já osobně je raději spařuji vodou). Do misky dáme tvaroh a cukr a rozmícháme ho se žloutkem. Pokud máte raději sladší tvaroh, přidejte ještě moučkový cukr. Do náplně přidáme rozinky. Krok 5: Uleželé těsto vyndáme z lednice a opět propracujeme na pomoučněném vále. Krok 6: Těsto by mělo být křehké, ale nemělo by se už drolit. Pokud se drolí, přidejte trochu másla a propracujte. Krok 7: Z těsta odebereme asi dvě třetiny. Ty rozválíme na tenkou placku. Tuto placku přendáme do formy, ve které je pečicí papír anebo je vymazaná a vysypaná moukou. Krok 8: Placka by měla být tak velká, aby pokryla dno a okraje koláčové formy. Začneme plnit. Krok 9: Zhruba v polovině formy si vytlačíme drážku, do které zasadíme váleček z těsta. Krok 10: Vzniknou nám tak 2 poloviny koláče. Do jedné poloviny rozetřeme tvarohovou náplň na jejíž vrch opatrně rozetřeme jahodovou marmeládu. Na dno druhé půlky rozetřeme makovou náplň na kterou navrch rozetřeme švestková povidla (povidla můžeme trošku rozmíchat s rumem či mlékem aby se snáz roztírala). Krok 11: Ze zbylé třetiny těsta vyválíme placku, kterou rozřežeme na proužky a na vrchu koláče vytvoříme mřížku. Tuto mřížku potřeme bílky, které nám zbyly z vajec. Mřížku posypeme plátky mandlí. Krok 12: Koláč vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180°C přibližně 30-40 minut.

Koláč poprášíme moučkovým cukrem a po vychladnutí krájíme.

Zveřejněno 26. 11. 2013

Poznámka autorky Nina.Angels

Recept na těsto jsem převzala z mého oblíbeného blogu Angel inspiration http://angel-fashion-inspiration.blogspot.cz/2013/...

Vytvořila jsem ale 2 typy náplní, protože u nás je to bitva, 2 lidi jedí mák a nejedí tvaroh, 2 lidi jedí tvaroh a nejedí mák, tak jsem se pokusila vyjít vstříc nám všem. Samozřejmě se to dá ale zjednodušit tak, že zvolíte pouze jednu náplň, např. marmeládu, a tou vyplníte celý koláč a navrch dáte mřížku. Já si ale při tvoření vzpomněla na babiččiny dvojctihodné koláče a neodolala jsem. Doufám, že se Vám recept bude líbit a je dost srozumitelný pro všechny ;)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dvojctihodná crostata po česku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Ok7r

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dvojctihodná crostata po česku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Ok7r

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Upřímně mám to máslo rozpuštěné v podstatě jen proto, že se mi tak lépe zapracovává do těsta, ale je možné, že původně bylo máslo z lednice. Přiznám se, že jsem prostě recept upravila pro svoje potřeby, nedržím se úplně toho původního. ;-)

Eva Hrabovská:
Píšete:"Já vím, ale zní to tak-nejak, co já vím, blbe."
Ano, máte recht..., ale nemyslím ten název receptu:-D


Jitkas:
Ano, máte recht, křehká těsta (pokud nejde o třená těsta), se dělají z vychlazených surovin:yes:

Eva Hrabovska: Nemam, ale jsem presvedcena, ze Vy ano, neb se jim prilis zabyvate a byla to pro Vas jen prilezitost, jak se pobavit. Vysvetlila jsem to tzv. polopate a rychle, aby to nenarusovalo Vase priliz jemne citeni. Jasne, ze to neni dlouhe A, neb v italstine neexistuje, ale tady jako takove se cte. A jenom dotaz pro autorku, proc to maslo je prepustene, neb "pasta frolla", tedy krehke maslove testo na crostattu, se vzdy dela naopak s vychlazenym maslem a melo by se rychle zpracovat a nechat odpocinout v lednici. Nemelo by se tzv. moc zahrivat.

Eva Hrabovská: Odkiaľ viete ako sa píše a vyslovuje, keď ho nemáte? :-D:-D:-D

Eva Hrabovská 27. 11. 2013 11:09
Jitkas:
Odkud víte, ze je dulezitý, kdyz ho nemáte?
A to "a" není dlouhé, jenom je na nem prízvuk, ne tak jak v cestine, kde je na první slabice...

Crostata se cte Krostàta, 1.A je dlouhe. Jinak ma pravdu tejaja, velmi dulezity organ.

tejaja: já se rozchechtala, až mi tečou slzy :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Eva Hrabovská: a čo vám je na tejto časti pánskeho tela nepríjemné ? Je predsa veľmi dôležitá :-D:-D:-D

Eva Hrabovská 26. 11. 2013 19:25
spagetka:
Já vím, ale zní to tak-nejak, co já vím, blbe.

Eva Hrabovská: Nemáte pravdu, rozklikněte si odkaz a uvidíte, co tu je receptů s tímto názvem
https://www.google.cz/?gws_rd=cr&ei=Za6UUtfkLcaBtA...

Eva Hrabovská 26. 11. 2013 15:17
Ten název je neprijemný - zdá se, ze to má být prostata.
Zmente ten název.
Dekuji.

Něco podobného jsem jedla u kamarádky, nevím, jestli to bylo přesně ono, ale moc mi to chutnalo. Jelikož u nás jedou obě varianty, mák i tvaroh, nebude problém to zkusit, ukládám a boduuju hned, neb u nás to chutnat bude, to už vidím ;-):-p:yes: Za foto se neomlovej, jde o recept a fotka je jen ilustrací, každopádně :-p:-p:-p

Tématické fráze:
crostata, jahodová crostata, crostata s tvarohem, krostata, crostatta, crostata koláč s tvarohem, babiččiny dvojctihodné koláče, crostata recept, recept italská crostata s jahodami, crostata jahodova, jak zpracovat zbylý tvaroh na strouhání, recept na pasta frolla, maková crostata, crostata se švestkama, polopate kolac s jahodami, crostata kolač, proc se droli mak na kolaci, recept na testo pasta frolla, jahodova crostata, jahodov8 croscata

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, máslo, žloutek, kůra citronová, sůl, mák mletý, cukr moučkový, mléko, perník strouhaný, povidla švestková, rum, tvaroh plnotučný, žloutek, cukr vanilkový, rozinky, jahodová marmeláda, povidla švestková, bílek, mandle plátkové

Přidat fotografie receptu