Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mandlové florentýnky

Hodnocení receptu je 4,1 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 892 kJ /
2 603 kcal
Bílkoviny26,78 g
Tuky108,00 g
Vláknina32,75 g
Cholesterol 188 mg
Sodík 88 mg
Sůl0,06 g
Sacharidy364,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Máslo, smetanu, cukr a med dejte do hrnce a na malém plameni přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte asi 5 minut, směs by měla být zlatavá a krémovitá. Odstavte z plotny a vmíchejte plátky mandlí, kandovanou kůru a brusinky. Dobře promíchejte a přidejte mouku. Měli byste získat lepivé polotekuté těsto. Na plech vyložený pečícím papírem lžičkou tvořte malé hromádky asi 7cm od sebe. Opravdu dávejte dost daleko od sebe. Na základě zkušenosti doporučuju dělat je malé (použijte lžičku na jejich odměřování, ne lžíci), protože se během pečení hodně roztečou a budou velké tak jako tak. Krok 2: Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 5 minut nebo dokud okraje sušenek nezískají zlatavě hnědou barvu. Snižte teplotu na 150-160°C a pečte dalších 3-6 minut nebo dokud sušenky nezískají zlatavě hnědou barvu i uprostřed (dávejte pozor, aby okraje nezčernaly a nespálily se. Krok 3: Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout. Ve vodní lázni rozpusťte polevu a florentýnky do ní namáčejte pouze ze spodní (ploché) strany, já natírám silikonovou mašlovačkou. Krok 4: Florentýnky by se měly skladovat ve vzduchotěsné nádobě (protože karamel rád absorbuje vlhkost ze vzduchu a pak měkne), každá vrstva sušenek oddělená alobalem či pečícím papírem (zabrání tak přilepení florentýnek k sobě).

Zveřejněno 7. 12. 2013

Poznámka autorky hosta

Biscotti Fiorentini (známé jako florentýnky, doslova znamená: florentské sušenky, čti biskoty fjorentyny) pochází z italské Florencie. Florentýnky jsou svým složením i přípravou velmi podobné českým marokánkám, avšak chuť je přeci jenom trochu jiná. Díky medu jsou karamelovější, tenčí, křoupavější.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mandlové florentýnky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r52K

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mandlové florentýnky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r52K

Komentáře (9)

Jitkas: máš recht, jako vždy:-D:-D

Zrovna si rikam, proc jsi neupekla tuto nadheru :-O a sla hledat "lepCejsi" ke konkurenci :-/, zenska jedna zvidava :-*

No jo, tyjsou nádherne

hosta: Jako malovane je mas. Pravda je, ze to chce ne vice mandli, ale takove ty nakrajene na nudlicky. I kandovane ovoce stejne krajene. Oni davaji hlavne pomerancovou kuru. Ale podstatne je, ze je mas tenke, to je ono.

Bibinka: jediný rozdíl je snad v tom, že ve většině receptů v marokánkách není med, ty florentinky jsou možná řidší těsto, tenčí, víc se rozlijou na plechu a jsou křoupavější, karamelovější, možná by tam mohlo být mnohem víc mandlí

majka.k: co je s moukou :-O - jsou jí tam cca dvě lžíce na zahuštění

a co ta mouka;-(m.koudelakova@seznam.cz

Jituš, ty já si peču na Vánoce pro sebe, ale už mi je baští všichni:-( Dělám spíš Marokánky, ale jak tak koukám a čtu, moc velký rozdíl těch mých tam není-já tam mám kandované ovoce, lískové+vlašské ořechy+arašídy+mandle a rozinky, jinak vše stejně, možná jiný poměr, ale dělám dvojí dávku. Pekla jsem včera a ty máš 3.bod:yes:

Ty já mám ráda, krásné:-K

Tématické fráze:
mandlové florentinky, italské mandlové sušenky recepty, mandlove marokanky, florentýnky, florentinky, italské florentýnky, florentinky recept, recept na florentinky, florentýnky recept, sušenky florentýnky, biskoty, florentýnky top recepty, mandlove karamelove slzicky, jak skladovat marokánky, odměřování na lžíce, odměřování na lžíce, marokánky a florentinky, florentinky top recepty, mandlové marokanky na plech, karamelové florentinky

Suroviny:
cukr krupice, med, máslo, smetana ke šlehání, brusinky sušené, mandle, kůra kandovaná, mouka hladká, skořice mletá, čokoláda na vaření, tuk

Přidat fotografie receptu