Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční kuba od Jirky

Hodnocení receptu je 5,0 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jurgen.k Jurgen.k

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny pro 1

5

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 992 kJ /
1 910 kcal
Bílkoviny42,80 g
Tuky10,39 g
Vláknina45,36 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 24 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy391,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Krupky přeberte, nasypte do síta a důkladně je propláchněte vařicí vodou, pak je nechte okapat. Krok 2: Sušené houby namočte do horké vody, aby nabobtnaly. Krok 3: Cibuli nakrájejte na drobnější kousky. V hrnci rozehřejte kousek sádla a zpěnte cibuli, potom přisypte krupky, krátce je osmahněte, ochutíte solí, kmínem a pepřem, zalijete asi 1 litrem vody a uveďte do varu. Krok 4: Zatím si sceďte houby a nakrájejte na kousky. Na pánvi rozehřejte máslo a houby na něm asi 1 minutu míchejte a pak přidejte ke krupkám do hrnce. Krok 5: Směs občas promíchejte, aby se krupky nepřichytily ke dnu a až se voda vyvaří a krupky jsou měkké, přidejte utřené stroužky česneku, majoránku a vše pořádně promíchejte. Krok 6: Předtím, než hrnec dáme do připravené trouby, která je nastavená na 180 °C, povrch polijeme rozpuštěním máslem a dáme na 15 minut zapéct . Krok 7: Upečeného vánočního kubu ozdobte na kolečka nakrájeným pórkem a rozmarýnem.

TIP: Vánoční kuba - oblíbené alternativy

Zveřejněno 7. 12. 2013

Poznámka autora Jurgen.k

Kuba, také znám jako staročeský kuba, je tradiční české jídlo, jehož základem jsou kroupy (a houby, zejména stroček trubkovitý). Podává se především jako polední jídlo na Štědrý den, protože se podle zvyku nemá jíst do štědrovečerní večeře maso.

Všechny recepty jsou i na FB ve skupině "Vaříme s Jirkou" (Cooking with Jirka).

https://www.facebook.com/groups/107167705971951/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční kuba od Jirky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BpPN

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční kuba od Jirky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BpPN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

BOBULAK0332 13. 12. 2013 08:32
OK. U nás tuhle šmakuládu děláme i přes rok. Krupky jsme nahradili rýží, většinou když zbyde. Je dobré jí ale hodně vysušit na suché pánvi, no a pak klasika cibule lehce dohněda na sádle(nespálit), houby, pepř, česnek, majoránka, sůl.
Někdy spíš jen aby to bylo živější pro oko přidám na kostičky trochu červené papriky a zelené konce pórku.:-p:-p

Kubu jsme dělali jednou a vůbec mi to nechutnalo :o) Ale tohle je tak krásně připravené a nafocené, že prostě musím dát bodík :yes:

:yes:Kuba jak ho miluju a se stročkem je nejlepší:yes::-)):-D:-)

Jurgen.k: V receptu píšeš, že to jíte v poledne, protože do večera se nemá jíst maso. Ale vždyť ve tvé kubě žádné maso není a snad o omastku to neplatí. Nicméně my kubu jíme až večer, ale na rozdíl od ostatních zdejších receptů jí děláme s masem a je to neskutečná dobrota http://www.toprecepty.cz/recept/3357-vanocni-kuba/

Wouw takových komentů ..to jsem nečekal :yes: :-8

:-p:-p

Ja jsem kubu nikdy nemela, mama je Madarka, a vzdycky jsme na stedry vecer meli bramborovy salat s kurecima rizkama, a to vzniklo tak ze tata JEDNOU nasel v kaprovi kost, a tak zbabele naridil dekret: zadna ryba se uz u nas nikdy nesmela vyskytnout. Ja se vetsinou postila az do vecera, protoze bylo behani ze zarizovanim stedryho vecera a nemela jsem cas jist:-D , ale pokud vim, tak se bezne lidi tradicne budto postili uplne, nebo vynechali az do vecera maso. Rada bych dala bodik, ale fakt nevim jak tohle chutna. Vypada to jako neco, co je moje krevni skupina, takze se jednou osmelim a udelam, mozna uz tento rok

taky ho dělám na štědrý den k obědu naše prababička to dělala ,babička ,mámka a taky já to dělám a to už mi je skoro šedesát dávam bodík:yes::yes:

:yes:,udělila jsem bod ,ale vyzkouším později,jak si to představím tak minimálně nejml. syn a já budeme nadšení a manžel by to sněd, ale to naše prostřední kukaččí dítko nejí houby a toho to neosloví. Na Vánoce taky neděláme rybí polévku,ale popravdě jsem ji nikdy neochutnala a tak nevím. My jsme směs národností-já slovák,manžel polák a děti projistotu češi a tak mi řeknete jak má ta štědrovečerní večeře vypadat?! Je to kompromis na polsko-slovenském poli. Nicméně je to nádherný čas.:-K

Olinka5555: u nás taky k obědu;-)

Kdyby o štědrém dnu nebyla rybí polévka a kuba, tak to by snad pro mne nebyly ani vánoce. Hezké foto:yes:

Já si bez kuby štědrý večer nedokážu představit.Já ho baštím místo rybí polévky,tu má mamka ráda,já ne;-) Dělám ho z trhanych krupek.Nekdo dělá hubník, například příbuzní v Jiznich Čechách,ten je namísto krup s rohlíky.Stroček jsem letos nenašel,u nás na Severu moc neroste,ale mám dost jiných sušených hub.Tak ať se nám zadaři;-);-) a tou vodou z namocenych hub kubu při pečení zalévám, takže nic nepřijde nazmar;-);-);-)

maris: U nás nikdo rybí polévku nechce. Já také ne, jinak ryby mám ráda po celý rok.

Jurgen: máš pravdu;-):yes:

Co já vím, tak kuba se dělával 24 k obědu, ale je jasné co kraj tak to je jinak :-)

pipre: no vidíš - a tu my máme k večeři, protože rodina nechce rybí a jen pro sebe ji nedělám, tak ta hrášková je kompromis, ale dřív se na Štědrý den taky připravovala.;-):-)

maris:My zase mívali a míváme na oběd hrachovou polívku :-)

spagetka: já to znám jen z publikací o lidových zvycích a je to opravdu spíš historie, u nás se půst taky nedržel, ale k obědu jsme měli a já jsem to přenesla do své rodiny, zelňačku - bez klobásy:-)

Zaleží na rodinné tradici, u nás se jí také až k večeři, ale 100%půst už nedržíme, v poledne je polévka, ono diabetikům půst škodí, takže tradice netradice....
Jinak u nás se tomuto jídlu říká hubník, původně babička dávala krupky, ale protože mamce to nikdy nechutnalo,nahradila krupicí a už jsme si tak zvykli

Pěkně připravené - u nás se jí Kuba k obědu. Dělám stejně krom rozmarýnu a pórku:-))

Máš to krásně připravené, trénink na Štědrý den ?;-):-)
Já bych ale měla jen poznámku - myslím, že Kuba byl součást štědrovečerní večeře, protože na Štědrý den se držel půst a první jídlo byla až večeře. ;-):-). Tak to znám já;-)

Tématické fráze:
štědrovečerní kuba, vánoční kuba, staročeský kuba-recept, staročeský kuba, kuba recept, jak se dělá kuba, vánoční kuba recept, polevka kuba, recept na vanočniho kubu, staročeský hubník, štědrovečerní kuba recept, vánoční kuba recepty, recept vánoční kuba, co k obědu na stědrý den, co na štědrý den k obědu, staročeský kuba recept, kuba štědrovečerní večeře recepty, jak se dělá vánoční kuba, recept na kubu, recept na staročeského kubu

Suroviny:
krupky, cibule, česnek, pórek, houby sušené, sůl, pepř mletý, kmín celý, majoránka, rozmarýn, máslo

Přidat fotografie receptu