Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pařížské tyčinky od maminky

Pařížské tyčinky patří mezi cukroví předávané z generace na generaci. Možná i vy máte někde v šuplíku na kousku papírku recept psaný babičkou či její maminkou. Chuťová kombinace oříškového těsta s lehce pikantní chutí citrónové polevy je prostě dokonalá.

Hodnocení receptu je 5,0 (49×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

PaCaOl PaCaOl

Náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez uležení těsta

65 min (50 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez uležení těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 690 kJ /
3 750 kcal
Bílkoviny56,78 g
Tuky146,95 g
Vláknina13,65 g
Cholesterol 472 mg
Sodík 185 mg
Sůl0,38 g
Sacharidy543,27 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suché suroviny na těsto spolu smícháme a přidáme marmeládu. Krok 2: Vejce rozdělíme na bílek a žloutek, bílek vyšleháme do tuhého sněhu, do něj pak přidáme oba žloutky a vmícháme do těsta. Druhý bílek dáme stranou. Krok 3: Těsto zpracujeme rukou, nejlépe na podložce. Necháme uležet asi 2 hodiny, v chladu ve fólii. Krok 4: Mezitím v horké vodní lázni nad párou ušleháme odložený bílek s cukrem a citronovou šťávou do tuhého "sněhu". Krok 5: Těsto rozpůlíme a z každé poloviny vytvoříme váleček o průměru přibližně 1,5 cm. Ten rozválíme na pruh vysoký 4 mm a široký 5 cm a potřeme jej stejně silnou vrstvou polevy. Necháme mírně zaschnout. Krok 6: Pak krájíme nožem - rychlým tahem, na proužky asi 1,5 cm široké (nůž pokaždé otřeme o vlhký ubrousek). Klademe na plech s pečicím papírem. Krok 7: Pečeme při teplotě 150 °C asi 15 minut.

TIP: Nejoblíbenější české cukroví. Co by nemělo ani u vás chybět na stole?

Zveřejněno 13. 12. 2013

Poznámka autorky PaCaOl

Výborné jsou hned, ale uložené v krabici v chladnu krásně navlhnou a jsou vždy první zkonzumované.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pařížské tyčinky od maminky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gK23

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pařížské tyčinky od maminky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gK23

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

PaCaOl: Do těsta taky mletý, nebo krystal? Dopiš to prosím, do receptu-pro takové, jako já!:-(

Veronika.Hrozna: Džem do základního těsta jak je uvedeno v surovinách, do sněhu mletý cukr. Vajíčko do těsta - vždy vyšlehám do tuha bílek pak přidám žloutek opět vyšlehat a přidat do těsta. Z těsta vytvořím váleček viz foto, možno malinko podsypat moukou - aby se nelepil.
Jsem ráda že se povedly, (Lucimark) a chutnaly, u nás jsou také vždy hned snědeny :o)

Možná jsem špatně četla, ale není mi jasné, kam s tou 1 lžící rybízového džemu ? "Smícháme suché suroviny " a dáme taky vajíčko, žloutek a mrskneme tam tu lžíci džemu? Jaký cukr do těsta a jaký do sněhu s citronem????

Jsou naprosto famózní. Dlouho jsem takový recept na vánoční cukroví hledala, pamatovala jsem si tu chuť od babičky, ale ne a ne nic podobného najít. A tohle je ono! Všichni se na ně na vánočním stole vrhli jako první a také se vyptávali, kde jsem vzala recept... Díky tedy autorce za skvělou inspiraci. Je to můj nový "parádní" recept. Malinko jsem jej obohatila o špetičku hřebíčku a lžíci strouhaného zázvoru, ale jinak jsem dodržela recept přesně. Trochu se při rozvalování na vále lepí a je náročné je dostat na plech, ale ta piplačka stojí za to. Jo, a přidala jsem fotku, opravdu se povedly.

Kriss13: Myslím si, že v tomto prípade je to vanilkový cukor.

Pro vetsinu to bude asi hloupy dotaz, ale co je myslene tou vanilkou a pripadne kolik se ji tam ma dat? Znam jen vanilkovy cukr nebo takovy ten lusk. Za odpoved moc dekuji.

Opravdu jak od maminky. Stejně dobré, jen ona je měla hezčí :-)

brenda: jé mně se stalo úplně to samé. byly krásné i sníh jsem dobře vyšlehala , krájely se parádně , na pečícím papíře na jedničku ale když jsem je vytahovala z trouby , no katastrofa, úplně ale úplně roztečené. nevím co jsem udělala špatně.:-(

Opravdu krasne nepopraskane a neroztecene tvary i poleva leskla a jako snih.Kdo je umi takto upect je Mistr.Narocne,presnost pri peceni,delka i stupne.Pokazde se mi take tak pekne nepovedou ale nikdy se nevyhodily :-)HEZKE VANOCNI CUKROVI-at se Vam vsem povedou

Babička je pekla každý rok a byli trošku roztečené ale desne dobre. Mam tady od ní recept ale se strouhankou ale myslím že jde o hustotu.že v podstatě jde o to slepit ořechy k sobě s cukrem a vajíčkem a zhustit to strouhankou nebo piškoty.a polevu dávat až se dělají špičky a je taky hustá.Jdu je zkusit snad se povedou:-p

:-K:yes:

Nika: Těší že jste vyzkoušela a chutnaly, u nás letos pečeno 3x a manželovi jedou hlavně když udělám bez sněhové polevy :-)

To je tak vyborneeeee! Sice je nemam tak krasne, ale uz v prubehu peceni jsem jich pulku sezrala:-p (prominte ten vyraz, jinak se to napsat neda). Dekuji za recept:yes:

Cukroví je skvělé, kdo máte rádi sněhové a oříškové, tak určitě zkuste, chutě se krásně doplňují. Sice jsem nedokázala tak přesné a zároveň čisté tvary, ale na chuti to neubralo :-p. Výborné :yes:

brenda: Těžko říct nebyla jsem u toho, kdyby byla poleva řídká mohla by ztéci při nižší teplotě, ale že se rozteklo i těsto to nechápu je docela tuhé. Dělala je letos i dcera a krásně se povedly.

Tématické fráze:
pařížské tyčinky-recept, vánoční cukroví pařížské tyčinky, pařížské tyčinky z bílků, parisske tycinky, pariske tycinky, pařížské tyčky, pařízke tycinky, paříšské tyčinky recept, ořechové tyčinky s bílkovou polevou, pařížské tyčinky s bílkovou polevou, poleva na pařížské tyčinky, pařížskétyčinky, ořechové tyčinky s citronovou polevou, pařížské tyčky recept, pařířské tyčinky, oříškové tyčinky s bílkovou polevou, paříšké tyčinky recept, pařížské tyčinky s citronovou polevou, parizke tycinky recept, recept na parizske tycky

Suroviny:
cukr moučkový, cukr vanilkový, ořechy vlašské, skořice, kůra citronová, piškoty, vejce, žloutek, marmeláda rybízová, cukr moučkový, cukr vanilkový, bílek, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu