Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka s kysanou smetanou

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

suslajda suslajda

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie27 542 kJ /
6 583 kcal
Bílkoviny138,40 g
Tuky271,81 g
Vláknina36,26 g
Cholesterol 1,48 g
Sodík 494 mg
Sůl0,99 g
Sacharidy816,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hrozinky s brusinkami namočíme do rumu, necháme přes noc. Mouka, kysaná smetana a vejce by měly mít stejnou teplotu, připravuji si večer než jdu spát. Krok 2: Do mísy dáme sypké suroviny a promícháme. Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí si připravíme kvásek. Vanilkový lusk rozkrojíme a vyškrabeme semínka, dáme do mísy. Dále přidáme vejce, rozpuštěné vlahé máslo, sádlo, kysanou smetanu, citronovou kůru, kvásek a zaděláme těsto. Já zadělávám v robotu. Těsto se nesmí lepit, nakonec přidáme hrozinky s brusinkami a špalíky mandlí necháme ještě promíchat. Těsto přendáme do větší mísy poprášíme moukou a necháme na teplém místě kynout. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme a necháme opět kynout. Krok 3: Vykynuté těsto si rozdělíme na 9 stejných dílů. Z dílů si vyválíme delší prameny ze kterých pak zapleteme vánočku. Zaplétala jsem 4 prameny pak 3 a nakonec 2. Hotovou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a necháme ještě asi 15-20 minut kynout. Krok 4: Troubu rozehřejeme na 200°C vložíme vánočku, necháme 7 min. péct, pak troubu stahneme na 160°C a pečeme 45-50 minut. Já na začátku pečení vánočku přikrývám alobalem, dopékám pak bez alobalu. Krok 5: Doba pečení je pouze informativní, každý si určí dle své trouby.

TIP: Chyby při pečení vánočky a tipy, jak jim předejít

Zveřejněno 22. 12. 2013

Poznámka autorky suslajda

Těsto je dost mastné, pracovalo se mi s ním dobře. Z této dávky byly dvě jedna vetší a jedna menší.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka s kysanou smetanou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kK6X

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka s kysanou smetanou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kK6X

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Lidicky ani tenhle recept nezkousejte,pokud nechcete prijit o suroviny a cas.testo je extremne mastne,pri pleteni se valecky trhaly (a musela jsem dat vic mouky,jak bylo ridke)a vysledek??asi 4cm placka na cely plech...skoda prace,casu a sirovin..a zrovna dnes

spagetka:Prodlouží já kysanku do kynutého těsta dávám teda, když jí mám doma;-)

hani, tak kysanku ve vánočce neznám, leč pečlivě ukládám, líbí i mým chuťovým pohárkům ;-);-):yes::yes::yes:
Podle mne by ta kysanka měla prodloužit dobu měkkosti či trvanlivosti nebo jak to nazvat, ne?

Tématické fráze:
mazanec s kysanou smetanou, vanocka se zakysanou smetanou, vánočka ze zakysané smetany, mazanec ze zakysané smetany, pečení s kysanou smetanou, vanocka recept z kysane ze zakysané smetany, mazanec z kysane smetany, recept na vánočku ze zakysané smetany, vánočka se zakysané smetany, vanocka se slehackou recepty?, vanocka, mazanec se zakysanou smetanou, vánočka se se zakysanou smetanou, vánočka bez droždí se zakysanou smetanou, vánočka že se zakysanou smetanou, buchta-na-plech-pudink-kysanka, pečeme z kysané smetany, vánočka ze zakysanou smetanou, pečeme s kysanou smetanou, kynute testo s kysanou smetanou

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, mléko, máslo, sádlo, smetana kysaná, cukr, lusk vanilkový, kůra citronová, vejce, droždí, rozinky, brusinky, rum, sůl, lupínky mandlové, vejce

Přidat fotografie receptu