Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koňský guláš

Hodnocení receptu je 4,7 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 824 kJ /
1 631 kcal
Bílkoviny256,52 g
Tuky15,57 g
Vláknina65,88 g
Cholesterol 470 mg
Sodík 558 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy102,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli osmažíme spolu s česnekem nakrájené na proužky na sádle a pěkně do hněda. Krok 2: Přidáme na kostky nakrájené maso, které restujeme, až se prosmaží tak ho osolíme, opepříme, posypeme majoránkou, kmínem, paprikou a trochou pepře, promícháme a chvíli dusíme ve vlastní šťávě. Krok 3: Poté zalijeme vodou a déle dusíme do měkka na nízké teplotě, nebo plameni. Krok 4: Před dohotovením zahustíme chlebovou strouhankou a dochutíme, je-li třeba.

TIP: Časté chyby při přípravě guláše

Zveřejněno 11. 2. 2009

Poznámka autorky Bibinka

Recept mi poskytla "špagetka" , ta naše z Topu a mám to schválené.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koňský guláš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Krwr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koňský guláš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Krwr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (76)

Jaroslav Kouška:
"Zatahovat" maso NAKRÁJENÉ NA KOSTKY a pak ho ještě dusit, nemá absolutně význam;-)
No, leda tak pro lepší barvu guláše:-)

Jaroslav Kouška:Jaroslave, jsem ráda, že chutnalo a díky za poučení;-)

Jaroslav Kouška 20. 2. 2016 13:11
:-)Vynikající, náhodou jsem zkoupil absolutně libové maso. Je to genialita. Jinak se mi osvědčilo nejdříve maso zatáhnout na sádle a potom přidat do již připravené, dohněda osmahnuté cibule a pokračovat. Maso se zatahne bez cibule daleko rychleji, protože má více kontaktu s nádobím. Dobrou chut.

lexa:Lexo, přesně tak a doufám, že sis pochutnal:yes::-K:-p;-)

už se to vaří škoda že ho budu muset sníst sám doma s tím mají nějaké morální problémy ale hlavně že se cpou jinými zvířaty tohle nechápu. Jinak už teď to krásně voní takže dík za recept;-) dávám :yes:

hanina: fakt je přímo vynikající;-)

fakt je dobrý?

lukáš vaniš 20. 11. 2013 14:29
chudák :-K:-((:no:

Květoslav 9. 5. 2012 16:55
otto:...no Otíku,že se nestydíš...fuj.:-8

Nikita: tak za to ti Nikito děkuji a jsem moc ráda, že jste si pochutnali, to potěší nejvíc:yes:;-)

Prave jsem dodelala gulas dle tohoto receptu,mimochodem jiz podruhy a byl a je vyborny!!!:-) Dekuji za recept;-)

keby som mal koňa,tak ho švacňem a urobím guláš...joj...:-p

To musí bašta:-!Keby som tak mohla v Ba zohnať koninu, hned by som spravila:-p:-p:-p+13

Jelikož jsme ho dlouho neměli, tak ho právě dělám na 2 dny a do zítřka si pěkně odpočine a jak guláš stárne, je lepší a lepší(ne 50 let:-D):-p

:-OTo musí být suprové jídlo:-p+1:yes:Já na pultě v masně už toto maso neznám,ale když jsem byla malá a moje bábinka Aninka se mnou chodila k dr na kontrolu,vždy se jí doktor ptal,čím mě doma krmí,že jsem tak fešná:-))a babi říkala koninou pane doktore-koninou:-O;-)Vím,že mnohé zděsí-koňské maso,ale prasátka,kravičky,drůbež-také to přeci jíme:-p

jéééé koninu néééé..měla jsem vlastního koně a dělá mi problém kolem koňskýho masa jen projít...ale lidi, co to jí, a mají to rádi neodsuzuju..jen vás chci poprosit,kupujte koňské maso jen když víte,že ten kůň před smrtí netrpěl..vím jak to chodí s koňěma v Polsku...Děkujuuuu ;-)

Přidáno foto z letáku, kdo nevěří ať tam běží !!!;-);-);-)

Colombo, v Albertu? Faakt:-O, já ji tam dneska neviděla - jenže já nebyla u masa, potřebovala jsem jiné věci....:-8 zítra naklušu :-p:-p:-p, fotku máš krásnou :-*:yes:
A Jani na to jelení taky mrknu ;-)

Jéééé a u nás jen jelení!! Konina není:-(

Albert opět před vánoci nabídl koninu, tak šup sem s foto. Panečku to je dobrota.;-)

Milé TOPKY. Znám mnoho lidí, kteří si nevidí na špičku nosu. Jeden můj ( je mi líto, kamarád, ale jinak ho mám rád) říká fuj na zelený. Okurky ale jí. Říká fuj na játra, ale jitrnice a paštiku jí. Říká fuj na drštky, ale bez nich polívku jí. Říká fuj na houby že jsou slizké, ale karboše z nich jí. ATD. A když třeba řeknu dal bych ti tlačenku, ale je tam srdce, jazyk a játra, tak mu to najednou nevadí. Mám pocit, že se předvádí a chce bejt důležite a přitom je poze nískej. Tí ale nezavrhuji lidi, co řeknou, že jim něco nechutná, nebo se jim něco nelíbí(třeba obraz, šaty apod.), ale nechaji jiné žít podle svého. AŤ třeba poradí, ale nezesměšňují. HOVG Václav.

syriano, víš, kdybychom tak přemýšleli, nejedli bychom maso žádné. Je mi líto koně, prasete, krávy, kuřat, ale nejsem vegetarián a věř mi, že vím, co to je jíst jen kuřecí a zeleninu. Leze to člověku úplně krkem a všemi možnými otvory. Když je kůň zraněný, nikdo nemá na vybranou, co s ním. A maso z koně je velice zdravé. Líbí se ti víc, že v Ćíně, nebo kde to, jedí psy? Jinde potkany? Nevím, po čem bys spíš sáhla. Já například mám pocit, že kedlubny mi už lezou i ze zadku.:-/ Úžasná představa stravovat se tak zbytek života.:-S

Pipre, co by jsme my ženský pro ty své manželata neudělali viď:-? klidně i snížíme množství cibule, cháááá:-D, ale znám lidi, kteří jí nemusí vůbec, ale to je už extrém, vždyť ta cibule dává chuť tolika pokrmům a já bych bez ní ani vařit neuměla.

Souhlasím s Bibinkou, že to bychom nemohli jíst žádné maso. Já koňské maso nejedla už hodně dlouho, nepamatuji ani jeho chuť, ale vzpomínám si, že maminka ho kupovala a upravovala. Ochutnala jsem nedávno ale koňský salám v Ostravě a opravdu byl dobrý. Ale gulášek mne láká, pokud ovšem někde narazím na koňské maso. Já nedávám moc cibule do gulášů, ikdyž se říká, že kolik masa, tolik cibule. I s větším množstvím cibule jsem guláš dělala, manželovi chutná víc, když dám cibule méně. Ale sto lidí, sto chutí :-D Za tip a krásnou fotku dávám bodík:yes:10.

Syriano, především tě tady mezi námi vítám a přeji ti, aby se ti tu líbilo;-)
Jinak nemusíš říkat fuj, my se tak nevyjadřujeme, protože tobě to nechutná, ale jiným ano. Každému člověku chutná něco jiného. Pokud je to pro tebe"fuj",tak se nemusíš vyjadřovat vůbec a vařit tě to také nikdo nenutí:-!Mysli vždycky na ty, že jsou tady lidé, kteří to mají rádi. Co bylo příčinou koňského masa se můžeš dočíst v komentářích-úplně náhodná věc, mám všechny zvířata ráda,i prase, i krávu.......,taky se to baští že:-?

fuj z kone gulas :-(( ,chudaci kone :-(( to je lepsi z kurete gulas:-p

Dík za uvitanou :-8

Karle, každý to má rád jinak víš a že je maso nasládlé to máš pravdu, ovšem není to až tak moc cítit;-)nám to takhle vyhovuje-je fakt vynikající a i do normálního guláše dávám tolik cibule, kolik mám masa.
Jinak tě tady vítám, jsi tu zaregistrovaný od včerejška, ale já tě neviděla-tak ať se ti tu s náma líbí a my se těšíme na tvé recepty;-)

Vaříl jsem uš hodně krat koňsky guláš ale nesouhlasím stím mnošstvim cibule je likoš konina je nasladle maso tak se musí s cibuli opatrně.L:-/

Vynikajici :yes::-)

Melog, tak ti přeju, aby se ti povedl a hlavně, aby chutnal-dej vědět jaký byl;-)Podle mého, je to ten nejlepší guláš, jaký jsem kdy jedla:-!:yes:budu ho muset brzy zopakovat:-D

Pokud chcete bezproblemovy pristup ke konine, prestehujte se do Svycarska. Jdu ten gulasek zkusit, tak uvidim.:-)

Jani. Máš pravdu. Jinak bych to vzdal. HI HI HI :-//

Vašku, ale já jsem moc ráda, že si našel zdroj a ukojíš konečně své choutky:-!:-D,Ale že jsem tě k tomu vyburcovala, to mi upřít nemůžeš viď:-?:-))Tak si dej a dobrou chuť:yes:

Už mne nenaštvete. HEČ. Už mám zdroj. Ale byla to facha. A taky Pravá točená konina(kabanos), koňské párečky, bezva polosuchý salámek. HEČ. ŇAM . hi hi hi

Zase jsme si pochutnali:-pmusím toho využít, dokud mám masíko:-!Bude ještě zítra a to bude krááásně proležený a k tomu jsem udělala kynuté knedlíky. Nenajedli jsme se,přímo jsme se přežr..i:-!Ale v přírodě jsme to vychodili a prací taktéž:-D

A nedají si s tou koninou pokoj a nedají.!! + Bodík

Tak babenky moje, guláš je neskutočné chutný, výborný. Akurát som nezahusťovala, guláš zahustila cibuľa. Škoda, že nemožno dať bodíkov viac;-);-);-) Tento recept si to zaslúži. Ďakujem za super recept:yes::yes::yes:

pepííík 25. 2. 2009 19:02
to snat neee;-(;-(;-(;-(

Je zbytečné o jídelníčku polemizovat, v Indii je zase kráva posvátná, jinde považují prase za nečisté a tudíž by se ho nedotkli. Držme se tedy svého a tolerujme ostatní zvyky.Ono pokud bychom žili někde v Tasmánii od malinka, tak taky papáme dobře živené červy, jak jsem viděla včera v televizi a taky by nám to ;-) nepřišlo divné

Hanko, přečti si pořádně komentáře, někde to tam vysvětluji, co a proč. Kůň měl polámanou nochu a umřel by a ještě v bolestech! Nechal se utratit, aby netrpěl;-(, protože by už nikdy nechodil, bylo to pro něj vysvobození. Tak to přece člověk nevyhodí, když se to dá jíst a je to dokonce lahůdka.Jedla jsem to podruhé v životě. Že by tady u nás v Česku někdo pěstoval koně na maso bych velmi pochybovala, ale takové karamboly se koňum stávají i při dostihách a tak se vyjímečně dostane koňské maso na talíř.;-)

No, ale koukám, ze vy si hodně potrpíte na to jíst koně.

Vašku, s tou prodejnou Tě asi zklamu, ale nevím, že by se tu někde prodávalo. Asi si to špatně pochopil a já myslečla k nám domu. Mám ho docela dost zamraženýho. Někde už jsem to tu psala, že naše holka je na statku, sedlá a učí jezdit na koních. Jeden si zlomil nohu, tak ho museli utratit a my se 3 o něj rozdělili, tak vidíš, že je toho dost. Určitě bude v mrazáku i na jaře, až budeš mít nějakou cestu sem. Když tak napiš.;-):yes:

Já se určitě ozvu na tvůj email. To víš,já kvůli jídlu jsem schopnej udělat ledaco. Škoda že jsem to nevěděl před lety o té konině v J.H ,kam jsem dost často jezdil. Když to tam s tím masem vydrží do jara jistě se tam někdy stravím v tom obchodě. Zatím ahoj. :yes:;-)

Jani R., do kyšky se nakládá i koňské, pokud chceš z něho dělat řízky.;-)

Tak já jsem jedna z těch které by raději zemřeli než by pozřeli byť jen kousek koniny:-((,nejedla jsem nikdy ani koňský salám který má rád muž a myslím že by se s nadšením přidal ku chvále guláše:-S:-D

Holky, já teda koňské bych nenakládala, kdysi jsem dělala a asi nejsem takový-jak se to řekne, fajnšmekr?:-? Abych rozeznala rozdíl, jen jsem snad nedávala kvůli sladkosti tolik cibule a přidala česneku a trochu čili a taky víc soli, ale jinak se mi zdál stejný guláš z koně, jako z jelena! Chááááááá! Ale divočinu, zajíce, srnku atd. je dobré naložit do kyšky, možná, že byste nevěřily, jak je to super. Vytáhne to všechnu divočinu a masíčko je krásně křehoučké:-p

Bibi, neznám, byla jsi rychlejší, odpověděla jsi mi dřív, než jsem se zeptala.:-D Takže děkuji, až seženu koninu, tak to nějak zmatlám. Papa. M.;-)

Bibi, já Ti věřím, ale s koninou mám své zkušenosti. Je to jiné maso a s tím vědomím se k němu musí i přistupovat. Dobře. :-D
A co to naložení svíčkové ? Kdepak je ? :-p

Mílo, nakládám do toho známého mořidla s octem, kořenovou zeleninou, cibulí, kořením(zrnka pepře, nové koření, trochu zázvoru,bobek,tymián) a tentokrát k tomu koňskému přidám asi jalovec a půlku citronu. To všechno povařím, nechám vychladnout a namočím do toho prošpekované maso a nechám do soboty ve studenu. Jéééé, to jsem Ti toho načmárala, ale to zcela určitě znáš.:-D:-))

Mílo, věř, že jsem měla maso a cibuli v poměru 1:1 a bylo to suprový a vůůůůbec ten guláš nebyl sladkej ale excelentní chutí. Nechci se nějak dohadovat, ale ta cibule toho nasládlého tolik nevydá, ovšem šťávy podstatně víc a taky z poloviny ten guláš zahušťuje. Moje babička říkávala, děti moje, pamatujte si, že správný guláš musí mít tolik cibule, jako je masa a tím se řídím, ať dělám jakýkoliv guláš. Názory se ovšem můžou rozcházet.;-)

Bibi, prosím, pošli mi kousek !:-p Já zatím nevím, co s víkendem. A do čeho to masko nakládáš ? Octový nálev nebo máslo a zeleninka nebo jen tak na sucho se zeleninou ?

Tejajo, teda to kdyby někdo dokázal, to by byl novodobý přelom na Nobelovku. Bylo by to jako ty stroje s kávou ap, s tím rozdílem, že by to lítalo z PC. Tak to se Ti fakticky povedlo:-D:-))

Mílo, to je náhodička, zrovna jdu tu koninu na tu svíčkovou nakládat- bude o výkendu:-p;-)

Spagetka, rozumím. Určitě jde také o předsudky. Ale to už si každý musí vyrovnat sám se sebou. Pokud Ti chutná maso hodně do sladka, prosím, dej k cibuli jedna ku jedné. Ale není to obvyklé. A kde jsi tak rychle koupila koninu a uvařila ? Tak to se mi asi nikdy nepodaří. Taková koňská svíčková je nade všechno, ale není není není..

Mílo, ne nezlobím se, vždyť jde o debatu - já vycházím jen z toho, čemu jsem se naučila, co odposlechla atd.a protože nám tenhle gulášek, přesně jak je děsně chutnal, tak se tak vždycky dělal.A pravdu máš jistě v tom - jak konina chutná a asi nejde jen o chuť ale i o(teď nevím jak se vyjádřit)prostě předsudek jíst koně, asi mi rozumíš. Myslím, že ať si to každý upraví podle svého.;-)

Ešte som ti zabudla dať bodík, tak to rýchlo napravujem:yes::yes::yes:

:-p;-):-D:-D

No tejaja, kdyby se tohle klukům povedlo, tak mají nobelovku v kapse :-D:-D:-D

Špagetka, nezlob se, ale koňské maso je úplně jiné, než ty ostatní. Mnoho lidí nejí koninu, protože se jim zdá to maso sladké. Není to v ničem jiném, než v úpravě. Maso samo o sobě je přirozeně nasládlé, a tak v přípravě např. guláše, omezíme množství cibule, která je sladká. Šťáva, sós, sósíček apod. s tím nemá vůbec nic společného. Kolik masa, tolik cibule v tomto případě neplatí !

Míla: právě sis sám odpověděl/a, cibule se tam dává ne kvůli chuti, ale kvůli vytvoření dostatečného množství šťávy, která podtrhne charakteristiku chuti, v tomto případě koniny. Úprava další chuti je pak na kuchaři. Základní pravidlo pro šťávu u guláše je - kolik masa, tolik cibule, platí to bez ohledu na druh masa. Další úprava už je ovšem na schopnostech kuchaře, aby jedlík poznal, jaký druh guláše jí. V tom je umění udělat dobrý guláš. ;-);-)

Janka, každý dobrý nápad by mali chlapci uvítať, nie ? Alebo ste niektorá proti takému zlepšováku ?

Terezko, ale jinak jsi celkem nenáročná, co?:-)):-D:-)):-)

:-D:-DBibinka, Radek s Liborom by mali konečne tento web zlepšiť tak, že si kliknem na ikonku pri recepte a z PC mi CD-ROM mechanika vysunie jedlo;-):-D:-D

No nevím. Koňské maso je zvláštní tím, že má v sobě více glykogenu a tudíž je více nasládlé. Takže se k němu nemůžeme chovat jako k hovězímu či vepřovému. Na kilo masa na guláš dáme 1 až dvě malé cibule. Ne víc-je sladká. Výhoda zvýšeného množství glykogenu je v tom, že maso není napadáno tolika parazity, jako u ostatního masa. Je to opravdu výborné maso. A Bibi upřímně závidím. :yes:

Holky, ani nevíte, jak ráda bych vás po kusech podělila, nebo pozvala na oběd:-D, masa je dost, ale ty vzdálenosti nám tomu moc nepřejí a počasí taky ne doprčic:-((;-)

Ted Bibi, když vidím tu fotku :-p:-p - taky se budu muset poohlédnout po zdroji. Můj táta koninu na jakýkoli způsob přímo zbožňuje od dětství, měli statek se vším zviřectvem a ve vesnici, odkud pocházel, si prostě vyměňovali třeba husu nebo cokoli za to, co ten dotyčný neměl -táta tedy koninu :-D. Letos mu bude 90, tak uvažuju, že bych se zas po xxx letech po ní podívala a určitě budu za hvězdu večera ;-);-):-p:-D:yes:

No, Bibi, jsem si říkala, 10 kilo, no, proč ne? Třeba jsi počítala s tím, že nás všechny pozveš a to by zase asi bylo málo!:-D:-)) Vašku, máš pravdu, seženeme dneska všechno, co za komančů nebylo, ale ne koninu. Naopak, na jarmarcích, co pamatuji se běžně prodával koňský salám. Dnes prodávají koňské čabajky a koňský salám u nás v Super-Gongu, ale obávám se, že to u koně ani nestálo:-(

Vašku, já vím s tím je problém, já měla štěstí. Dřív to bejvávalo hodně ve "výseku", a teď ho mají semo-tamo,hodně málo v šikovném řeznictví, ale najdi ho žejo. V Č.B. by se myslím určitě našlo. Pak zbývá ještě, že by jsi si k nám pro kus přijel:-D:-)), ale bylo by to reálný je to kolem 50 km.:-p;-)

TO ANO ! Ale kde seženu koninu.? To by bylo ! I bezva salám nebo sekaná z koniny. Ale kde ji sehnat. ? !!!;-(

Tejajo, až ten guláš uděláš Ono se to rýmuje):-D, tak dej vědět, jak vám chutnal. Kam se hrabe hovězí, tohle je opravdová lahůdka.:-p;-)

Bibinka, díky za recept, určite dôjde aj na tú koninu:yes:

Nemám slov nějak jsem tam mrskla nulu, ani nevím jak- mohla jsem si to po sobě alespoň 2x přečíst- opraveno, tak sory:-8:-*

Myslím, že se Bibi spletla, že to má být kilo;-)

Bibinko, nemá být je 1 kg ? Píšeš 10 kg koniny:-O

Tématické fráze:
gulas z konskeho masa, guláš z koniny, konský salám, naložená svíčková, úprava koňského masa, koňský kabanos, konske maso gulas, konske maso recepty, konsky salam recepty, koňské recepty, kdo jedl koňské maso?, koňský salám recept, naložená divočina, recepty z konského masa, konskýguláš, guláš z koňského salámu, recepty z divociny, svíčková z divočiny, normalní gulašek z divočiny, recept na koňský salám

Suroviny:
maso koňské, cibule, česnek, strouhanka chlebová, paprika čerstvá červená, majoránka, sádlo, kmín celý, pepř, sůl

Přidat fotografie receptu