Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ostružinový džem

Léto je v plném proudu a ostružiny se prohýbají pod úrodou lesklých černých plodů. Podle jednoduchého receptu připravíme výborný ostružinový džem jemně provoněný rumem, a až se zima zeptá, co jsme dělali v létě, jen sáhneme pro jednu skleničku.

Hodnocení receptu je 4,4 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaB1

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 15 min

60 min (45 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

9 menších skleniček

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 724 kJ /
3 280 kcal
Bílkoviny20,25 g
Tuky7,50 g
Vláknina82,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 60 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy720,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ostružiny propláchneme na sítu pod tekoucí vodou. Nasypeme je do hrnce a za občasného míchání přivedeme pozvolna k varu. Krok 2: Až se ostružiny rozvaří, šťouchadlem na brambory je trochu rozmačkáme. Krok 3: Ve 2 lžících cukru rozmícháme želírovací cukr, přidáme do ostružin, rozmícháme a 5 minut povaříme. Přidáme zbývající cukr a povaříme ještě 2 minuty. Krok 4: Do odstaveného džemu vmícháme kyselinu citronovou a rum. Krok 5: Naplníme do skleniček, dobře jim otřeme hrdla, zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut při 85 °C.

TIP: Co dělat, aby se džem nekazil

Zveřejněno 13. 1. 2014

Poznámka autorky JanaB1

Z uvedeného množství surovin získáme 9 skleniček od dětské výživy ostružinového džemu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ostružinový džem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oKnN

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ostružinový džem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oKnN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Dobře jsem udělala, že jsem to přepasírovala, džem je jemný, vynikající!!!

Tynaja: Chuťově cítit nejsou. ;-) Někomu zrníčka vadí a někomu nevadí. Já patřím do první skupiny a raději drobné ovoce pasíruju. Mám raději hladkou marmeládu bez zrníček.

Jsou v marmeládě cítit pecičky?

Jaromír K 25. 7. 2016 16:25
jo ok akorát jsem přidal vanilku a víc rumu -morgana a samozřejmě žádná sterilizace<3

No, já bych to už NEZAVAŘOVALA!!!Ten gelfix to zachrání.Dám horké jen do čistých slkínek a uzavřu ,oto;-)čím 5.min. MÁM JE I 2 ROKY VE SPÍŽI :-)

Jani, ten musí být dobrý a výrazné chuti, až se mi svírá sanice:-D Máš 3.:yes:

tejaja: taky dělám stejně, s jablky. Trochu ty ostružiny nastaví a nijak nerazí.:yes:

Ja robím džem tak, že ostružiny rozvarím s 1-2 jablkami ( podľa množstva ostružín, nepoužívam žiadny fixačný prostriedok ), je to veľmi rýchlo, trocha rozmixujem, nie úplne dohladka, tak na polovicu, pridám cukor, kys. citrónovú a ešte trocha povarím. Zlejem do fľaštičiek a otočím hore dnom. Netreba sterilizovať.
Jablká majú pektínu dostatok, krásne džem zhustne a dodá príjemnú chuť. Rovnako robím džem aj z bazy.

Kdyby jsem byl býval měl ostružiny, udělal bych podobně, akorát místo cukru bych dal stévii a přidal agar.:yes::yes:

Taky dělávám :-)

Tématické fráze:
ostruzinovy dzem, ostružinový džem recepty, marmeláda ostružinová, ostružinová marmeláda, recept na ostružinový džem, džem ostružinový, ostružinový džem recept, ostružinová marmeláda recept, ostružinový džem s jablky, marmeláda ostružinová s jablky, marmeláda z ostružin, marmeláda se stévií, recept ostružinový džem, ostružinový jam, dzem z ostruzin, džem se stévií, ostruziny recepty, recept ostružinová marmeláda, ostružiny marmeláda, recepty na marmelády ostružinové

Suroviny:
ostružiny, cukr krystal, cukr želírovací, kyselina citronová, rum

Přidat fotografie receptu