Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kaldounová polévka v pomalém hrnci s drožďovými knedlíčky

Hodnocení receptu je 4,6 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Olinka5555

Náročný

Doba přípravy 510 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 480 min

510 min (30 min příprava + 480 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 319 kJ /
315 kcal
Bílkoviny21,15 g
Tuky8,93 g
Vláknina23,21 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 289 mg
Sůl0,58 g
Sacharidy29,89 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Droby a skelet a očištěnou zeleninu vložíme spolu s kořením do pomalého hrnce, zalijeme vodou po okraj (záleží na velikosti PH) a pomalíme na 1 cca 8 hodin. Krok 2: Vývar přecedíme, zeleninu nakrájíme, droby nakrájíme na kousky, případně obereme. Krok 3: Polévku zahustíme jíškou. Zavaříme drožďové knedlíčky, dochutíme solí a pepřem případně polévkovým kořením. Krok 4: Knedlíčky:na másle zpěníme najemno nákrájenou cibulku, přidáme droždí. Jakmile se droždí rozpustí přidáme strouhanku, vajíčko, česnek, sůl, pažitku nebo petrželku, nebo obojí. Někdo přidává muškátový květ, který chuť knedlíčků ještě zvýrazní (my nedáváme, muškát bohužel nesnesu). Krok 5: Tvoříme menší knedlíčky, které zavařujeme cca 5 minut.

Zveřejněno 17. 1. 2014

Poznámka autorky Olinka5555

Kaldoun je sytá polévka, do které se přidávají ještě nudle, nebo kaldounky - maličké kroucené těstoviny. Někdo dává žemlové knedlíčky, někde se dávají i játrové. Nám chutná s drožďovými knedlíčky a bez těstovin. Kaldoun děláme jen z kachních nebo husích drobů, případně skeletu.

Polévku jsem v pomalém hrnci, ač ho používám více než 3 roky, dělala poprvé a už u tohoto způsobu přípravy zůstanu.

Omouvám se za nedokonalé foto.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kaldounová polévka v pomalém hrnci s drožďovými knedlíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kKKr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kaldounová polévka v pomalém hrnci s drožďovými knedlíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kKKr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

:-? Olinka5555: Vývar vaříš v PH 8 hod, přecedíš, polévku zahustíš jíškou a zavaříš drožďové knedlíčky - zahušťuješ a zaváříš knedlíčky příkmo v PH nebo na plotně? Pokud v PH, tak na jaký stupeň a jak dlouho? :-?:-?:-?

Alena: Marie Dobromila Rettigova ve sve kuchařce zadnou "Kaldounovu polevku nemá.

Stejne tak Anuse Kejřová, ta ma Polevku z husy s játrovými knedlíčky (coz je v podstate to same jen z koreni pouziva jen muskatovy orisek.

Marie Janku Sandtnerová ve sve knize rozpoctu a kuchařských predpisu prekvapive kaldoun taky nemá.

Moderni kuchařky Kaldoun uvadeji, ale například v Regionální kuchařce Petry Pospěchové je bez knedlicku a nudli.

Regionální pokrmy z Čech, Moravy a Slezska uvadeji Kaldoun s jatrovými knedličky

díky za komnetáříky:-)

maris: také je dávám do zeleninových a do téhle jsem prostě zvyklá, ale zkusím také strouhankové, změna je změna a určitě to bude moc dobré.

Alena: to není recept z Prostřeno, prostě ji takto děláme. Netvrdím, že je podle Sandtnerové nebo Rettigové:-)

spagetka: děkuji za komentář, přesně jste vystihla to, co si myslím:-))

Alena: u nás patří kaldounová k těm nejoblíbenějším a např. Vánoce by bez ní nebyly. Dělám ji s knedlíčky ze strouhanky, tak jak ji dělala moje brababička i babička, pro mě kaldounová je jen a jen s knedlíčky. Pravda, že ty drožďové si neumím v ní dost dobře představit, máme je rádi, ale dávám je jen do zeleninových polévek, ale každá rodina má ten svůj oblíbený způsob, tak proč ne;-):-)

dobrý recept taky dělávám polívečku drožďovou :-p

Alena: nezlobte se, ale vaření je věc umět udělat varianty. Né dělat jeden recept kolem dokola stejně. Kolik je variant gulášů, svíčkových, vepřo-knedlo-zelo, bramboraček, zelňaček. Který je dle Vás správný? A kterého jediného kuchaře jako nejsprávnějšího uznáváte? Já osobně velmi ráda oprašuju recepty prababičky a babičky a mnozí tu zde též.
A všimněte si, že tzv.moderní kuchaři JEN V VYLEPŠILI UŽ DÁVNO NAPSANÉ RECEPTY PRÁVĚ TĚMI AUTORY, KTERÉ HANÍTE. V tom je ta variabilnost, o které píšu na začátku. Ano zmodernizuje se půostup, suroviny, ale furt se vychází z toho, co už tu bylo. Co ajaké suroviny samozřejmě ti staří autoři znali. ;-);-);-);-)

do této polévky vůbec nepatří žádné knedlíčky. poslouchejte a čtěte dobré kuchaře, ne ty z Prostřeno a podobné. pořádné profesionály a někdy taky babičky, které se držely Rettigové, Sandtnerové, Trejbala....

Oli. jak polévku, tak knedlíčky s droždím nám moc chutná a je pravda, že bývá sytá, máš 6.:yes:

Někde ho mám a ten můžu, hmhm, mňamka:-p

Ha!! Můj rozbitý talíř!:-D A super polévka:-p

Tématické fráze:
kachní kaldoun s játrovými knedlíčky, kaldounky, kachní kaldoun s játrovými knedlíčky, zeleninová polévka v pomalém hrnci, recepty kaldounová polévka, kaldón, pomalý hrnec polévky, pomalý hrnec polévka, pomalý hrnec polévky recepty, kachní kaldon recept, kaldounová polévka, kachní vývar s drožďovými knedlíčky, hrnec na polévku, drůbeží vývar v pomalém hrnci, caldoun s drožďovými knedlíčky, polévka s drožďovými knedlíčky, pomaly hrnec zeleninová polévka, polévka pomalý hrnec, vývar v pomalém hrnci, zelnačka v pomalém hrnci recept

Suroviny:
droby kachní, cibule, mrkev, petržel, celer, koření nové koření, bobkový list, pepř, sůl, pepř mletý, máslo, mouka hladká, cibule, droždí, máslo, vejce, česnek, sůl, pažitka, petrželka

Přidat fotografie receptu