Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočková zelňačka

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie723 kJ /
173 kcal
Bílkoviny4,92 g
Tuky0,87 g
Vláknina19,70 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 102 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy31,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čočku předem namočíme. Nemusí to být přes noc, postačí asi tři, čtyři hodiny před vařením. Krok 2: Na oleji zpěníme jednu nadrobno pokrájenou cibuli. K ní přidáme překrojené zelí (kvůli snadnější konzumaci) i s nálevem. Okořeníme několika kuličkami černého pepře, nového koření, dvěma bobkovými listy a vše společně dusíme na mírném plameni cca 15 až 20 minut. Pokud by se mezi tím nálev vyvařil, podlijeme zelí trochou horké vody. Krok 3: Další dvě cibule pokrájíme a nasypeme do hrnce s horkým olivovým olejem. K ní přidáme na drobné kostičky nakrájenou mrkev a petržel. Na silnějším plameni zeleninu rychle osmahneme a přidáme slitou čočku. Vše zalijeme horkou vodou. Kvůli silnější chuti a barvě přidáme ještě jednu cibuli ve slupce, rozkrojenou napůl. Ochutíme solí, celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Nezapomeneme také na špetku tymiánu, který se k čočce výborně hodí. Vše pak uvaříme do měkka. Krok 4: Místo zahušťování jíškou část (asi 1/3) čočky se zeleninou i s trochou vývaru odebereme do jiné nádoby a pečlivě odstraníme celé koření. Vše rozmixujeme ponorným mixérem a vrátíme zpět do polévky. Z polévky vyjmeme obě poloviny cibule ve slupce, přidáme k ní podušené zelí, prohřejeme a v případě potřeby dochutíme. Kdo má raději kyselejší chuť polévky, může přidat pár kapek vinného octa. Ale opatrně, polévka se uleží. Krok 5: Polévku můžeme podávat ozdobenou slaninovým chipsem. Plátek slaniny opečeme na nepřilnavé pánvi z obou stran a plátek pokaždé na pár vteřin na pánev přitiskneme plochou obracečkou.

Zveřejněno 18. 1. 2014

Poznámka autorky hosta

Je tu pár čočkových polévek se zelím, ale připravovanou tímto postupem jsem nenašla

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočková zelňačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oKKA

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočková zelňačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oKKA

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Na zimu polévka jak dělaná:-p+:yes::yes:ukládám,vyzkouším

Jituško,polévečka byla jistě chutná,mňam:-p:yes::-K

Tez moje oblibena, kombinace primo perfektni a jako vse s kys.zelim, druhy den jeste lepsi!

Šošovica s kyslou kapustou je skvelá kombinácia, mám odskúšané - polievky aj šalát. Tvoj recept, vrátane zvodnej slaniny je krásny!:yes:

:yes::yes::-p

Jituško hned bych si jí dala:yes::yes::yes:takové mám moc ráda:yes:ale manžel né:-//

To je prvně, co vidím čočku se zelím - a moc se mi ta kombinace líbí. Zkusím z červené čočky :-

:yes::-p, uloženo k realizaci;-)

Recept je velice hezký!Určitě stojí za vyzkoušení;-)

Tématické fráze:
čočková zelnačka, zelňačka čočka, čočkovo zelná polévka, zelnacka s červenou čočkou, čočkovo zelná polévka recept, čočková polévka se zelím a slanonou, pikantni cockovo zelna polévka recept, čočka se zelím top recepty, čočková polévka s kysaným zelím, zelnacka z červené čočky, zelnačka polévka s čočkou, zelňačka s kys.zeli, recept čočková zelnačka, zelnacka s cockou, lada hruska zelňačka z kyselého zelí, cockova se zelim podle ladi hrusky, cockova se zelim podle ladi hrusky, láďa hruška levné recepty čočková zelňačka, tncz čoková polévka

Suroviny:
čočka, zelí kysané, cibule, mrkev, petržel, koření nové koření, pepř celý, bobkový list, pepř mletý, sůl, tymián sušený, ocet vinný

Přidat fotografie receptu