Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasický kváskový chléb se škvarky (z remosky nebo trouby)

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 744 kJ /
1 851 kcal
Bílkoviny57,40 g
Tuky9,73 g
Vláknina20,48 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,42 g
Sůl16,00 g
Sacharidy373,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: K rhotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin (kromě škvarků) a vymísíme volnější těsto. Před dokončením vsypneme i celé škvarky a vpracujeme je také do těsta, které pak necháme v teplém prostředí přibližně 2 hodiny kynout. Krok 2: Nakynuté těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, pomocí stěrky popřekládáme (a snažíme se nezapracovat do něj zbytečně moc mouky navíc) a sformujeme bochníček, který trochu utáhneme (vypne se mu povrch). Krok 3: Pokud budeme péct v remosce na fólii, je dobré na ni bochník uložit spojem dolů - po nakynutí ho nařízneme a za okraje fólie přeneseme rovnou do remosky. Pečeme 40-50 minut.

Ten, kdo na pečení použije troubu, uloží bochníček kynout do vysypané ošatky klasicky, spojem nahoru. Po vykynutí ho opatrně, s oporou ruky vykulíme na plech, několikrát nařízneme a upečeme v předem rozpálené troubě (220°C/asi 40-50 min).

Zveřejněno 23. 1. 2014

Poznámka autorky cathleen

Časy kynutí těsta jsou spíše orientační, dost záleží na kvalitě použitého kvásku nebo teplotě prostředí, ve které těsto kyne.

Chleba v remosce díky naříznutí praskl jen trochu, zato se snažil svrchu téměř spálit - mám remosku novou, která, pokud je to vůbec možné, peče více než ta stará - na pečení chlebů nebo mazanců tak budu muset vytáhnout znovu tu moji "stařenku"

Celkově byl ale chlebík lehounký, s pravidelnými dírkami, pórovitou střídkou a nahořklou kůrkou, voňavý po škvarcích, které mu na řezu dělaly barevná očka......manžel si ho vzal do práce na svačinu suchý - prý byl výborný i tak, ale stejně ho maličko podezřívám, že na udivené pohledy kolegů (SUCHÝ chleba???) určitě prohodil něco o tom, že mu žena víc nedopřeje....

Tento a další recepty najdete u mně na http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klasický kváskový chléb se škvarky (z remosky nebo trouby)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Xw0o

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klasický kváskový chléb se škvarky (z remosky nebo trouby)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Xw0o

Marie

Komentáře (21)

cathleen: chlieb nebol extra vysoký, dosť ťažké pre mňa odhadnúť správnu dobu, kedy dať neúplne vykysnuté cesto do remosky, ale to je zanedbateľné.:-8

magdalenka: :-D:-D to je ta nejkrásnější pochvala, jaká může být! Děkuji :-*

Vyskúšané, prudko jedlé. Piekla som cca 50 min., po 30 min.dala alobal. Vôňa sa z terasy, kde teraz v lete v remoske pečiem, šírila a susedia mohli závidieť. Museli proste. :-8 Foto nemám, ani to poriadne nestihlo vychladnúť a nebolo čo fotiť.

adamos: nevím, jestli máš nějaké zkušenosti...něco o kvásku načteno atd.:-)
Tady je založený klasicky, od oka, tak, jak to potkáš mnohde jinde na internetu http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/
Myslím ale, že se víc vyplácí všechno si zvážit, pak víš, jak moc by ti měl kvásek vyběhnout, jak je (podle toho) silný a jak ho krmit dál. Mrkni třeba na http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky/...
Pokud bys potřeboval víc pomoct, písni mi na mail pekarnomanie@email.cz, nasměruju tě na prima diskuzi o kvásku ;-)

Přeji dobrého dne a mám dotaz : jak si udělat doma kvásek ?dík za radu:-?:-?:-

Zase inovace:-O:-Ocathleen máš skvělé nápady:-p+:yes:

:yes::yes: Super chlebík :yes::yes::-K

:-) jsem moc ráda, že se chleba líbí. Kdo můžete a trošku se vám chce, vyzkoušejte :-)) je to paráda.

jv: kvásek jsem už, díky Kváskové mapě, předávala aspoň dvacetkrát :-) A že se chleba na plechu roztéká? Není to překynutým těstem?

Danca: mrkni na tohle http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky/.... Ani tohle bys nezkusila? Je to s téměř 100% výsledkem ;-):yes:

Irrena: určitě jde i bez škvarků. Taky jíme nejraději chleby ochucené jen kmínem, ale při pohledu na čwerstvé škvarky jsem neodolala :-8

Jitkas: jj, do mrazáku škvarky, co budu přidávat do pečení (vaření) klidně dám. Ale nejlepší je stejně narvat je ještě horké, po scezení, do nahřátých sklenic a zavíčkovat. ;-) V drtivé většině víčka chytnou a po otevření jsou škvarky jako čerstvě vyškvařené. Sníme je pak do měsíce, dvou, aby se náhodou nezkazily.

AniCiz::-D:-D Aničko, to je ta šikovná stěrka - rozklikni si a uvidíš;-)

:yes:kráása..určitě se pokusím.A co je to na předposledním obrázku?
vypadá jako role trvanlivé peč. folie..?
:-K:-K:-K:-K

taky ho delam a je moc dobry - tedy bez skvarku. Jen na plechu se vetsinou roztece. Lepsi je nejaka zapekaci miska - ale vyssi, protoze jinak se vrchni kurka zacne palit a spodek je nedodelany. Jinak ja to delam v titanovem hrnci. A co se tyce kvasku, existuje kvaskova mapa: cuketka.cz/kvasek/kvasek.html. Ostatni kvasek za nejakou drobnost (kyticku, atd) radi namnozi. Taky jsem slysela, ze kdyz se pak kvasek rozjede, je dobre si dat trochu do mrazaku pro pripad kriseni v budoucnu... je totiz nutne se o nej dobre starat a kazde 2-3 dny ho zivit, tj. odebrat trochu, pridat mouku a vodu a nechat zas vyrust. A obcas to proste nevyjde :o)

:-KKrásný chleba:yes::yes:

Hm, na domácí kvásek si pořád netroufám...:-//. Ten chleba ale vypadá luxusně:yes::-p

Tématické fráze:
škvarkový chléb kváskový, nejlepší recept na škvarkový chleba, škvarkový kváskový chléb, kváskový chléb v remosce, kváskový chleba pečený v troubě, škvarkovy chleba, pečení chleba v remosce, chleba se škvarkama, škvarkový chleba z kvásku, skvarkovy chleba z kvasu recept, škvarkový chléba z trouby, co s překynutým těstem, škvarky do mražáku, škvarkový chléb z kvasku, kváskový škvarkový chleba, kváskový chleba v remosce, kváskový škvarkový chléb, kváskový chléb, chleba z remosky, škvarkový chléb

Suroviny:
kvas žitný, voda, mouka žitná chlebová, voda, mouka chlebová pšeničná, mouka hladká, sůl, kmín drcený, škvarky

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu