Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Husí játra na cidru s jablkovou rýží se šafránem

Hodnocení receptu je 5,0 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

maris maris

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 061 kJ /
2 166 kcal
Bílkoviny125,50 g
Tuky81,54 g
Vláknina11,60 g
Cholesterol 2,60 g
Sodík 467 mg
Sůl1,06 g
Sacharidy207,74 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vody na přípravu rýže přidáme šafrán a uvaříme ji obvyklým způsobem. Krok 2: Jablka zbavíme jadřinců a neoloupaná nakrájíme na kostičky. Krok 3: V hlubší pánvi rozehřejeme 2/3 másla, přidáme jablka a velmi krátce podusíme. Krok 4: Vmícháme uvařenou rýži a dochutíme solí. Krok 5: Játra omyjeme a osušíme. Krok 6: V pánvi rozehřejeme olivový olej se zbytkem másla a zprudka je opečeme. Podlijeme cidrem a zredukujeme ho na polovinu. Krok 7: Játra osolíme, opepříme, nakrájíme na plátky a hned podáváme s připravenou rýží a vychlazeným cidrem.

Zveřejněno 26. 1. 2014

Poznámka autorky maris

Husí játra nejsou běžně k sehnání, myslím, že by dobře šla použít krůtí.

Cidre není cider

www.vitalia.cz/clanky/ktery-z-nich-je-priro...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Husí játra na cidru s jablkovou rýží se šafránem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3vG9

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Husí játra na cidru s jablkovou rýží se šafránem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3vG9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (42)

Tonja:
Za svou maličkost si říkám, že nemusím vědět všechno, že :-8
No jsem ale žádostiv, jak z tohoto lingvistického dilematu vybruslíte :-)

maris: :yes:

Tonja: je rozdíl ve výrobě. Teď Ti momentálně neřeknu jaký, ale četla jsem o tom zajímavý článek, zkusím ho najít, ale už je to delší doba, tak nevím, jestli se mi to povede.:-8
Před časem to byl jiný článek, ale tady to vysvětlují taky;-)
https://magazin.recepty.cz/clanky/cider-a-cidre-ro...

casino: cider vs. cidre; je to totéž, jen v jiné řeči (francouzsky a anglicky)

maris: Cider a Cidre je totéž, cidre je francouzsky, cider je anglicky. V angličtině je téměř 1/3 slov převzatých z francouzštiny, některé jsou mírně upravená, některé ne. Např. vlákno (fiber, fibre), lepidlo (adhésif - francouzsky, adhesive - anglicky), garáž, kuráž atd. atd.

casino:

Marie Svarcova: Cidre i cider je totéž, cidre je francouzsky, cider je anglicky.

maris: To jsou věci... taky z toho mám v hlavě guláš, dosud jsem žila v blahé nevědomosti, že je jen jeden druh, ale různí výrobci :-8:-8

casino::-)) - ochutnávat, porovnávat;-):-D

Cidre vs. Cider

maris:
No jo, no..., já taky móóóc "pěkně" děkuju;-)
Zatím jsem žil v blažené nevědomosti, že je to jedno :-8
Leč, kdo si to má včíl pamatovat, co je co;-(
Asi by to chtělo nějakou mnemotechnickou pomůcku, že?:-*

maris:moc Vám děkuji, stačilo otevřít odkaz - je to moc dobře udělané. Hezký den :yes::-8

Marie Svarcova: já to sama vysvětlit neumím - je to pro mě alchymie:-), ale do Poznámky jsem dala odkaz na článek, myslím, že v něm je to napsané hezky a srozumitelně i pro nás laiky;-):-)
Díky:-)

Nádherné :yes: ale mám prosbu : můžete mi prosím vysvětlit rozdíl :
cider
Webové definice

Cidre [sidr] je jablečné víno vyráběné řízeným kvašením jablečného moštu. Nápoj je populární především v západní Evropě, v Česku byl donedávna prakticky neznámý. O jeho původu a rozšíření se vedou dlouhodobé spory, vznik výroby cidru je pravděpodobně spojen s oblastí dnešního Baskicka.
---------------------------

Cider značky Strongbow. Cidre [sidr] je jablečné víno vyráběné řízeným kvašením jablečného moštu. Nápoj je populární především v západní Evropě (Spojené ...
.....................................
Moc děkuji :-)

Moc vám všem děkuji, mám z vašich komentářů velkou radost:-K

Krásná kombinace surovin:-p:yes:No a foto;-)bez komentáře:yes::-K

Luxusně připraveno Maruško, foto úžasné :yes::yes::-K:-K

Neskutečně pěkné, Maruško :yes::-*
U nás na severu mají husí játra mražená, v ALbertu (hypermarket), cena kolem 130 Kč/kg (ale občas jsou v akci za polovinu).

K té bramborové kaši - ve Švýcarsku ji připravují s jablky i hruškami, takže proč ne. Ale ta rýže je taky moc fajn ;-)

Krásné jako vždy :-p:yes::-K

maris:No v Makru je mají určitě, ale mražená, tak může mít manžel pravdu;-)

Husí játra jsem viděla jen jednou na živo a to v Budapešti v tržnici. Nabídka byla neskutečná, ale byla dovolená, žádná lednička či mraznička na obzoru. Budu doufat. Máš to moc krásné a určitě velmi chutné:yes::yes:

:-KKrásný recept i fotka.:yes::yes:

Ještě jednou děkuji za milé komentáře - moc mě těší:-):-K
chocolate: co není, může být;-):-)
Andrejko, to kdybych věděla:-8, já pořád někde šmejdím, vím, že to bylo v akci. Manžel tady říká, že v Makru, ale to se mi nezdá. Nicméně už jsem je od té doby níkde neviděla.

... mňam :-O:-O:-O

maris:A kde jsi koupila ta husí játra, Maruško, u měsíčků? :-D Cidre, koukám, u Lidlů, tam ho taky kupuju;-)

To je ale úžasná kompozice:-O, přímo "žravá":-p, ta se Ti tedy Maruško opravdu povedla:yes:, ale to u Tebe není náhoda;-). Škoda, že jsem ten recept neznala, když jsme chovali husy, tak aspoň posílám 12. bodík.:-K:yes:

To je mi zase zátišíčko:-p radost pohledět a blaho to moci zožrať:-8
Ten cidr, sem si řikala, kýho výra to jéé? Nějaký snad lektvar čarovný?:-)) Ale cidr necidr, finále úžasný:-p:yes::yes:

Krásné jídlo a dokonale "čisté" aranžmá.Přála bych si být alespoň jednou Tvým hostem..bod je jasný:-K

Maruška, krásna a výborná pečeň ;-):yes:

Moc děkuju:-K
Irenko, do Poznámek jsem přidala odkaz - to jen abys to neměla s ciderem tak jednoduchý;-):-))

Maris to je krása:yes: Musela jsem si nejdříve vygooglit co je cidr:-8

:-p:-p:-p:yes:

Tématické fráze:
husí játra, husí játra recept, co je cidr, jak uvařit husí játra, ryže se šafranem, játra s hruškami, recept husí játra, jak upravit husí vnitřnosti, husí játra recepty, recept na husí játra, husi prsa s jablky na cideru, husí játra na cibulce a jablkách, priprav ryze.na.shusi, úpravy husího masa, jatra cidrem, jak upravit mražená husí játra, husa s jablky a ciderem, kachni prsa s safranem, kachní prsa se šafránem, husí játra s hruškou

Suroviny:
játra husí, cidr, rýže, šafrán, jablko, máslo, olej olivový, pepř bílý mletý, sůl

Přidat fotografie receptu