Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka z hlívy ústřičné à la dršťková

Někoho může odradit název, ale byla by škoda nedat populárnímu receptu šanci. Postup je velmi rychlý a snadný, skvělý výsledek nás určitě potěší. Na vydatné polévce si pochutnáme. K její přípravě využijeme ceněnou hlívu ústřičnou. Falešná dršťková polévka je vzhledově i chuťově velmi podobná té "pravé".

Hodnocení receptu je 5,0 (69×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

maris maris

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 35 min

45 min (10 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 249 kJ /
298 kcal
Bílkoviny11,59 g
Tuky1,25 g
Vláknina22,69 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 90 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy51,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Mrkev oloupeme a společně s hlívou ústřičnou nakrájíme na nudličky. Krok 2: Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji. Přidáme hlívu a mrkev. Krok 3: Necháme chvíli osmažit, přisypeme mouku a krátce orestujeme. Nakonec přidáme mletou papriku (část může být pálivá). Krok 4: Restujeme už jen krátce, aby paprika nezhořkla. Krok 5: Zalijeme chladným vývarem a prošleháme. Osolíme, opepříme, prolisujeme česnek, vložíme nakrájené bílé části cibulek a vaříme cca 20 minut. Krok 6: Před koncem vaření přisypeme majoránku. Krok 7: Hotovou polévku dochutíme. Na závěr ji posypeme cibulovou natí a petrželkou.

TIP: Jak dlouho vařit houby

Zveřejněno 19. 2. 2009

Poznámka autorky maris

Stejným způsobem můžeme připravit polévku z růžovek nebo václavek.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka z hlívy ústřičné à la dršťková

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kYJ

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka z hlívy ústřičné à la dršťková

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kYJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (82)

:-)<3:yes::yes: u nás také oblíbená :-K

Zdravá polévka, rychle uvařená. Chutná výborně.

Dnes jsem měla štěstí a dostala koupit hlívu ústřičnou. Moc se na polévku těším. Díky za recept.:yes::yes:

Zdenka1: Děkuji, moc mě to těší;-):-)

Moc dobrá:yes:, všichni se olizovali<3:-K

Nedělaj vlny. :-)

Skvělý recept, polévka moc chutnala celé rodině:-) děkuji

zanda33: to jsem ráda, děkuju:-)

Karel Nekola 2. 5. 2016 15:26
No to musím vyzkoušet,už se mi sbíhají sliny.Dobré komentáře ještě k vylepšení receptu.:-Q

Karel Nekola: snad si pochutnáte;-):-)

Hlívu doma zbožňujeme, takže za mě :yes::yes::yes::-K

BronislavaP: děkuji:-)

mária majdlenová 15. 4. 2016 15:38
mimoriadne chutná polievka - vďaka za recept

mária majdlenová: to mě moc těší, děkuji:-)

Dělám ji dost často,akorát k ní dám vařit tak tři brambory na kousky a když jsou měkké,tak je šťouchadlem rozšťouchám.To mi tu polévku zahustí takže nepoužívám mouku.Dávám hodně mleté sladké papriky,trochu uzené papriky a dám do toho jednu malou chilli,ale vcelku a před rozšťoucháním brambor ji trochu smáčknu a vyndám.Mám ráda jen jemně pikantní.Cibuli,česnek,pepř,majoránku,kmín a lžíci Podravky nebo jiné směsky.

mirka: určitě moc dobrá varianta:yes:

děkuju vám:-K

Ladislava Beranová 14. 4. 2016 22:09
Dršťková z hlívy je vynikající. Dělám ji již dlouho, jen místo zeleninového vývaru dávám kostku (nebo dvě, podle množství polévky) bujonu.

Scorpion 7. 4. 2016 17:13
BEZVADNA! Delala jsem z vlatnich hub, ktere pestujeme, Elm Oyster Mushroom a byla k nerozeznani od prave drzkovky jak vuni, tak chuti! Dekuji za recept, urcite budu pravidelne vyvaret :-D :-K

Popravdě jsem si nebyl jistý do čeho jdu, když jsem se pro držkovku z hlívy rozhodl, ale teď nelituji. Koukl jsem tady na recept abych očíhl hrubý postup a pomíchal jsem to následovně: Cibulku na sádle do hněda, do ní lžičku pálivé, lžíci sladké papriky, lehce, opravdu lehce zasmažil a dal hlívy, sůl, pepř, drc. kmín, drc. nové koření. Použil jsem bílý vývar ze zabíječky, 1l, do kterého jsem šupnul jeden masox a 0,5l vody, podlil jsem jím, asi 0,5 hrnku, houby a dusil do měkka. Bokem jsem upálil trochu hodně tmavé jíšky a vpravil do vývaru, povařil, přecedil, smíchal s houbami a dodal česnek, majoránku, a dosolil, opět malinko povařil. Výtvor je hnědé barvy a lahodné chuti i vůně. Držkovku pravou nepapkám, ale tuhle beru všema deseti:-D Díky za tip!

marcel: No, měli bychom si uvědomit, že dršťková z hlívy má jiný charakter než pravá "chlapská" dršťková. Rozhodně cibuli nepřipaluji, protože v principu jde o diétní a vegetariánskou stravu. Když si ovšem chci na "drškovce" opravdu pochutnat, tak udělám tu pravou, nefalšovanéu, a tam už nešetřím na sádle a ingrediencích. :-D

Zobrazit 5 starších odpovědí

Tématické fráze:
držková z hlívy ústřičné, hlíva ústřičná nejlepší recept, hlíva ústřičná recepty, držková z hlívy, falešná držková polévka z hlívy, hlívová dršťková polévka recept, gulášová polévka z hlívy, držková polévka z hlívy.recept, recepty z hlívy ustřičné, držková polévka, hlíva ústřičná recepty.cz, polívka z hlívy ústřičné, polivka z hlivy, držková polévka recept, recepty hlíva ústřičná, dršková z hlívy, hliva recepty, držtková z hlívy, jak dlouho se vaří hlíva, držková polévka z masáků

Suroviny:
hlíva ústřičná, cibule, mrkev, česnek, cibulka jarní, vývar zeleninový, paprika sušená sladká, majoránka, sůl, pepř mletý, mouka hladká, olej, petrželka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu