Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka z hlívy ústřičné à la dršťková

Někoho může odradit název, ale byla by škoda nedat populárnímu receptu šanci. Postup je velmi rychlý a snadný, skvělý výsledek nás určitě potěší. Na vydatné polévce si pochutnáme. K její přípravě využijeme ceněnou hlívu ústřičnou. Falešná dršťková polévka je vzhledově i chuťově velmi podobná té "pravé".

Hodnocení receptu je 5,0 (69×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

maris maris

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 35 min

45 min (10 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 249 kJ /
298 kcal
Bílkoviny11,59 g
Tuky1,25 g
Vláknina22,69 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 90 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy51,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Mrkev oloupeme a společně s hlívou ústřičnou nakrájíme na nudličky. Krok 2: Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji. Přidáme hlívu a mrkev. Krok 3: Necháme chvíli osmažit, přisypeme mouku a krátce orestujeme. Nakonec přidáme mletou papriku (část může být pálivá). Krok 4: Restujeme už jen krátce, aby paprika nezhořkla. Krok 5: Zalijeme chladným vývarem a prošleháme. Osolíme, opepříme, prolisujeme česnek, vložíme nakrájené bílé části cibulek a vaříme cca 20 minut. Krok 6: Před koncem vaření přisypeme majoránku. Krok 7: Hotovou polévku dochutíme. Na závěr ji posypeme cibulovou natí a petrželkou.

TIP: Jak dlouho vařit houby

Zveřejněno 19. 2. 2009

Poznámka autorky maris

Stejným způsobem můžeme připravit polévku z růžovek nebo václavek.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka z hlívy ústřičné à la dršťková

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kYJ

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka z hlívy ústřičné à la dršťková

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kYJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (82)

:-)<3:yes::yes: u nás také oblíbená :-K

Zdravá polévka, rychle uvařená. Chutná výborně.

Dnes jsem měla štěstí a dostala koupit hlívu ústřičnou. Moc se na polévku těším. Díky za recept.:yes::yes:

Zdenka1: Děkuji, moc mě to těší;-):-)

Moc dobrá:yes:, všichni se olizovali<3:-K

Nedělaj vlny. :-)

Skvělý recept, polévka moc chutnala celé rodině:-) děkuji

zanda33: to jsem ráda, děkuju:-)

Karel Nekola 2. 5. 2016 15:26
No to musím vyzkoušet,už se mi sbíhají sliny.Dobré komentáře ještě k vylepšení receptu.:-Q

Karel Nekola: snad si pochutnáte;-):-)

Hlívu doma zbožňujeme, takže za mě :yes::yes::yes::-K

BronislavaP: děkuji:-)

mária majdlenová 15. 4. 2016 15:38
mimoriadne chutná polievka - vďaka za recept

mária majdlenová: to mě moc těší, děkuji:-)

Dělám ji dost často,akorát k ní dám vařit tak tři brambory na kousky a když jsou měkké,tak je šťouchadlem rozšťouchám.To mi tu polévku zahustí takže nepoužívám mouku.Dávám hodně mleté sladké papriky,trochu uzené papriky a dám do toho jednu malou chilli,ale vcelku a před rozšťoucháním brambor ji trochu smáčknu a vyndám.Mám ráda jen jemně pikantní.Cibuli,česnek,pepř,majoránku,kmín a lžíci Podravky nebo jiné směsky.

mirka: určitě moc dobrá varianta:yes:

děkuju vám:-K

Ladislava Beranová 14. 4. 2016 22:09
Dršťková z hlívy je vynikající. Dělám ji již dlouho, jen místo zeleninového vývaru dávám kostku (nebo dvě, podle množství polévky) bujonu.

Scorpion 7. 4. 2016 17:13
BEZVADNA! Delala jsem z vlatnich hub, ktere pestujeme, Elm Oyster Mushroom a byla k nerozeznani od prave drzkovky jak vuni, tak chuti! Dekuji za recept, urcite budu pravidelne vyvaret :-D :-K

Popravdě jsem si nebyl jistý do čeho jdu, když jsem se pro držkovku z hlívy rozhodl, ale teď nelituji. Koukl jsem tady na recept abych očíhl hrubý postup a pomíchal jsem to následovně: Cibulku na sádle do hněda, do ní lžičku pálivé, lžíci sladké papriky, lehce, opravdu lehce zasmažil a dal hlívy, sůl, pepř, drc. kmín, drc. nové koření. Použil jsem bílý vývar ze zabíječky, 1l, do kterého jsem šupnul jeden masox a 0,5l vody, podlil jsem jím, asi 0,5 hrnku, houby a dusil do měkka. Bokem jsem upálil trochu hodně tmavé jíšky a vpravil do vývaru, povařil, přecedil, smíchal s houbami a dodal česnek, majoránku, a dosolil, opět malinko povařil. Výtvor je hnědé barvy a lahodné chuti i vůně. Držkovku pravou nepapkám, ale tuhle beru všema deseti:-D Díky za tip!

marcel: No, měli bychom si uvědomit, že dršťková z hlívy má jiný charakter než pravá "chlapská" dršťková. Rozhodně cibuli nepřipaluji, protože v principu jde o diétní a vegetariánskou stravu. Když si ovšem chci na "drškovce" opravdu pochutnat, tak udělám tu pravou, nefalšovanéu, a tam už nešetřím na sádle a ingrediencích. :-D

Zobrazit 5 starších odpovědí

Mirek Vašíček 13. 1. 2016 16:24
Jenom podotykam ze drztkova je jenom jedna a potom,urcite take chutne z hlivy,ruzovky,vaclavky,....az po nakrajeny parek....
Hlavne ze kazdemu chutna co si uvari.:

takseptam: děkuju, taky ji mám ráda, i když já můžu i tu pravou;-):-)

Já ji miluju. Tu pravou nemusím, ale téhle nikdy neodolám.:-D

Petaja: díky za vyzkoušení, dobře jsi ji vylepšíla;-):yes::-)

Dnes jsem dělala, opravdu dobrá, přidala jsem brambory a trošku pálivé papriky...a do vody dala vyvařit kousek zelené.

Miloslava Sokolová 8. 4. 2015 09:25
Ano, výborná polévka, celá rodina má ráda a snad i dává přednost před pravou dršťkovou:-p

velice chutná polévka a pracná prace s drškami je pryč;-)

Tuhle držkovou polévku,milujeme,jen do ní nedávám tu mrkev:-/:yes:

Skvělá! Už je zapsána v naší domácí kuchařce ;-) Moc díky za super recept! :-K

Výborna.....

Lucka: děkuju;-):-K

Nemá chybu!!!:yes:

Quicker :-)): moc děkuju za vyzkoušení a mám radost, že Vám chutnalo:-)

Quicker :-)) 5. 2. 2013 17:38
Nejlepší polévka :-) ♥ opravdu výborná :-)
skvělé recety :DD :-8

zrovna jsem ji dodělala , je výborná:-)

1974andrea:už se stalo:-D:-D:-8

maris:Tak protože se úplně:-8tak jsem mojí ještě večerní porcičku nafotila a fotky jako důkaz,že jsem jí vařila dala:-8;-)Marisko vynasnažím se polepšit se a černý puntíky snad mi budou škrtány:-8:-D:-D:-D,ale máš pravdu:-8:-K

1974andrea a Simonko - děkuji za realizaci receptu;-):-)
Andy - Tobě i Lukymu za krásné fotky;-):yes:
Simonko - Ty máš co se týče fotek - černý puntík:-S:-)):-))

Simona Kucerova:No tak vytáhni foťák a ještě něco v kastrůlku vyškrábni:-D;-)

Taky jsem jí dnes dělala,ale fotit mne nenapadlo:-8:yes:;-)mám jí moc ráda;-):-K

Maruško, dnes jsem vařila a přidala jsem ti foto;-)

Peťulííínos 30. 7. 2012 16:29
Ahoj, tak dneska jsem zkusila a je naprosto úžasná, přidala jsem dost vegety, česneku jsem dala 5 stroužků, které jsem nasekala najemno a přidala trošku brambor, které zbyly od oběda. Není co dodat :-):yes:

je to skvělé, akorát přidávám nadrobno pokrájenou kořenovou zeleninu na másilku usmaženou, česnek dávám ke konci a i koření na zvěřinu - světe div se, dělá divy....:-K

ambrozinka: Klid, myslim, ze spetkou vegety se nic nezkazi a roky vam to neubere :):-!

pavel: děkuji za vyzkoušení a mám radost, že vám chutná;-):-)

:no:je to super,pokaždé jsem vařil z dršek,ale to se nedá vůbec srovnat s hlívou.Též jsem se dočetl uvařit polévku z masáků,bohužel je nesbírám,možná pozdéji začnu.Ale z hlívy je to opakuji super

Vladislav 22. 10. 2011 10:44
ambrozinka:existují ale přísady, které glutamán neobsahují - např: Vegola a jiné...

Lucie M. : Tak to musí být fakt super polévka, když jste to zasypala Vegetou.. byť jen troškou. Ještě přidat i Podravku a nějaké to dochucovadlo třebas od Vitany a bude z toho parádní glutamátová éčkovka;-) Jinak samotný recept na polívečku je super, určitě vyzkouším a posílám bod. :)

Právě jsem polévku dovařila a musím říct, že je úžasná. Přidala jsem jen trochu polévkového koření Vegeta a fakt super. Děkuji za skvělý recept.:-)

Evkos: jsem moc ráda, že vám chutnala, asi jsem na to focení jí nabrala hodně, ale určitě jí příště dej víc, hlívy není nikdy dost;-):-)

Tak polívčička hotová a je vynikající :yes: takže přidávám bodíka a ukládám do oblíbených ;-) akorát příště budu dávat dvojnásobnou dávku hlívy aby byla hustá jako na fotkách :-D

Znám a dělám to právě z růžovek,manžel si to moc pochvaluje!!!:-p

Jaruško, jsem moc ráda, že vám chutnalo. S tím celerem to je dobrý nápad, určitě vyzkouším. Díky za fotečku;-):yes:

Maruško, včera byla k večeři, jen jsem ještě k mrkvi přidala zbytek řapíkatého celeru, který mě tu strašil v ledničce a dobře jsem udělala:-p Moc dobrá polívka to byla, díky za recept. Bodík a fotečku ;-):yes:

Aničko, jsem moc ráda, že chutnalo a děkuji za fotečku:-)

Maris,díky za príma recept:-ppřidala jsem gulášovku od Vitany a byla výborná:yes:Ta mrkvička do základu je opravdu fajn:-*+9 bodík posílám a přidávám fotku:-)

tak už se dodělává a voní krásně a určitě bude i výborná :yes:

Děkuju:-K:-)

maris,tak toto musím pochválit,je to vynikající,taky jsem to dělala z růžovek a ještě dělám pokud najdeme,ale z hlívy je výborná.dávám bod:yes:

právě jsem ji dovařila a je :yes:

Colombo, díky za krásné fotky, jsem moc ráda, že chutnalo. :-):-

Vždy jsem dělat tuhle polévku z růžovek, ale hlíva předčila vše. Mňam.;-);-);-)Přidal jsem 2 x foto.

:yes:

Eli, díky za vyzkoušení, fotečky a za připomenutí - už jsme ji dlouho neměli, asi přijde brzy na řadu:-)

Polévka je vynikající :-p:yes:.
Dovolila jsem si přidat fotky...

maris :-D:-)):yes: Zaskoč!!!:-))

Jani, jak jsem se dočetla, jedete dnes s Pejli na polívku do Košic,:-D tak mi, prosím, nech u vás tuhle. Vypadá nádherně a hned bych si dala:-p

Tak jsem ti maris přidala fotečky, dneska na tuhle polévku přišla řada;-), tak tady máš mou verzi, jak jsem již psala-zahuštěná gulášovkou;-)

Jani, Ty jsi na mě hodná:-8:-8. No nevím jestli bych se uživila, asi bych si nevydělala ani na slanou vodu:-D:-D:-))

Ještě jsem vlastně chtěla říct, že tohle se dá uvařit i jednodušeji. Udělat si cibulový základ, podusit tu hlívu a do toho zakvedlat oravskou gulášovku. Zkuste, nemá to chybu!;-)

maris, ty by ses uživila jako kuchařka, i jako fotografka, co? Nádhera! Tuhle polévku jsem vařívala, když švagr pěstoval hlívu. Teď sice je, ale v té fólii nikdy nevypadá moc vábně, ale stejně ji asi koupím a prubnu;-)

Maris, to teda je výborná a kdyby ta hlíva byla trochu víc "žvejkací" jako držťky, tak je to k nerozeznání od té pravé. Supr:yes:;-)

Bibi, mám radost, že chutnalo, na fotkách je vidět, že musela být výborná.:-)

Uvařila jsem jí na zítřek a manžel už musel ochutnat, tak jsem jí honem vyfotila, než jí snědl. Bodíka už jsem dávala, tak dnes jen fotky.;-)

ANO - Potvrzuji , je to dobré a i v létě z růžovek. Mohu doporučit i guláže z obou hub. Jak z hlívy,tak masáku-růžovky. Ale masák-mochomůrka růžovka je nepřekonatelná. I jen tak na oleji,nebo řízečky , ale i smaženice z masáků, kterou málokdo děká. Já ji jedenkrát udělal náhodou a od té doby když u nás na chatě rostou JSOU HODY. Dobré jsoui holubinky-kdo se nebojí a zná to jako celá naše rodina. Nelze se spolést. Holubinka je nezaměnitelná a žádná není jedovatá.Však se hub snad dočkáme. A jak to vypadá bude i namočíno. Jen aby nebylo moc povodní, až to začne tát.

maris polievka vyzera skvostne...a foto tiez

No, já ji taky dělávala. Kdysi můj známý pěstoval hlívu, tak jsem ji měla pořád čerstvou. V obchodě je dost drahá. Vím, že jsme z ní dělali tzv. držťkovou polévku. Byla vynikající a tahle vypadá hodně podobně.:-p:yes:

Tuhle polévku také dělám :-p a v létě když rostou růžovky....no nemám slov:-* dávám plusík

Maris, na hlívu jsem úplně "ujetá" a strkám jí všude kde to jen jde, nebo alespoň sušenou. Hlíva je skvělá a tak Ti bez rozmýšlení dávám bodíka:yes:

Tématické fráze:
držková z hlívy ústřičné, hlíva ústřičná nejlepší recept, hlíva ústřičná recepty, držková z hlívy, falešná držková polévka z hlívy, hlívová dršťková polévka recept, gulášová polévka z hlívy, držková polévka z hlívy.recept, recepty z hlívy ustřičné, držková polévka, hlíva ústřičná recepty.cz, polívka z hlívy ústřičné, polivka z hlivy, držková polévka recept, recepty hlíva ústřičná, dršková z hlívy, hliva recepty, držtková z hlívy, jak dlouho se vaří hlíva, držková polévka z masáků

Suroviny:
hlíva ústřičná, cibule, mrkev, česnek, cibulka jarní, vývar zeleninový, paprika sušená sladká, majoránka, sůl, pepř mletý, mouka hladká, olej, petrželka

Přidat fotografie receptu