Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ropa Vieja - Staré šaty

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Drobek Drobek

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 034 kJ /
2 637 kcal
Bílkoviny319,29 g
Tuky66,43 g
Vláknina115,14 g
Cholesterol 563 mg
Sodík 2,74 g
Sůl5,55 g
Sacharidy132,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dobře, přidávám originál kubánský recept, jak jsem ho kdesi opsal. Krok 2: Řízky z hovězího naklepat asi na 1 cm tloušťku, osolit, opepřit a ocibulit" z obou stran, opéct na pánvi do hněda, asi 10 minut. Krok 3: Vmíchat Sofrito, sůl, rajskou šťávu, a bobkový list, olivy, římský kmín, sůl. Krok 4: Přiklopit a péct v troubě 175°C pod poklicí do měkka, asi 2 1/2 hodiny. Krok 5: Potom nechat vychladnout aby to nepálilo a rukama či dvěma vidličkama rozcupovat nadrobno. Krok 6: Uvést znovu do varu, přidat mrkev a celer, podusit do měkka, přidat hrášek a prohřát. Podávat ve věnečku rýže, nejlépe druhý den.

Zveřejněno 22. 2. 2009

Poznámka autora Drobek

Sofrito

2 lžíce olivového oleje, 3 hrnky pokrájené cibule, 3 hrnky různobarevných paprik,1 jalapeňo paprička (nebo ne), 5 stroužků česneku, 1/2 hrnku zeleného koriandru (nahradí petrželka), 1 lžíce rajského protlaku, sůl a pepř, šťáva z 1 limetky.

Vše vrazíme do mixeru a učiníme z toho pastu.

Strašně se omlouvám, je toho moc, vše podle kubánského originálu a ani jsem nad tím nepřemýšlel. Tady je to v menším množství:

1 lžička olivového oleje, ¼ hrnku hrubě pokrájené cibule, ½ papriky jakékoli barvy, ½ jalapeňo papriky, odsemeněné a od bílého uvnitř očištěné (to pálí nejvíc),1 stroužek česneku, trošku zeleného koriandru (nahradí petrželka), 1/2 lžičky rajského protlaku (nebo klidně vynechte), sůl, pepř, a limetkovou šťávu podle chuti

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ropa Vieja - Staré šaty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRAY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ropa Vieja - Staré šaty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRAY

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Drobek: Římský kmín a náš normální kmín jsou si podobné jen vzhledově (podobný tvar semen), chutí a vůní se zcela liší a v jídlech se nedají zaměňovat. Římský kmín se běžně prodává pod názvem cumin.

Toto na mne juklo z náhodných receptů a jsem za to moc ráda;-):yes:vypadá to skvěle a chtělo by to vyzkoušet;-):-p+1:yes:

:-) Výbušná, normální kmín je bratranec, pravda trochu vzdálený, normálního kmínu. Asi bych, kdybych nemohl jinak dal mletý normální kmín. A jinak, mají ho v zásilkovém obchodě http://www.viva-la-vida.cz/scripts/index.php, v oddělení koření. Stojí 30 korun za 50 gramů.;-)

nechapem preco, ale na slovensku jednoducho nejdem nikde kupit rimsky kmin...resp. cumin...trafi ma

:-K Ale kdež by to vadilo, naopak. Osvěta se musí šířit, vždyť proto na TopRecepty chodíme, ne?

:-D a este sa ta chcem drobek opytat takto verejne...nebude ti vadit, ked tie tvoje receptiky obslahnem, uvarim, nafotim a vlozim sem....samozrejme ta uvediem ako autora

Mám, momentálně vychází na pokračování v rubrice "nejen duše"
v http://www.kudlanka.cz, a pak doporučuju se podívat na http://www.manana.cz/, která je celá věnovaná mexické a Guatemalské kuchyni. Dál, v mé Grilovací kuchařce je taky sekce jídel z ciziny, http://drobek.eml.cc, a dál Úvod do paprikologie.
A jak vidíš, upravil jsem to Sofrito.

drobek prosim ta...nemas viac receptov z kubanskej kuchyne, resp. mexickej?

drobek...ako si kazal, tak som robila:-D...btw ten rimsky kmin s tym jedlom urobil zazraky...:yes:

Do mrazáku s tím, dá se to použít i do jiných receptů, na vepřové plátky, kuřecí prsa, všude kde to volá po podobných surovinách. Prostě zpracovat nějak. A příště ho dělat míň.;-)

tak dnes doslo na tuto variantu a mozem povedat, ze je vynikajuca....tento recept je o nieco sofistikovanejsi ako bibin a rozdelili sme si to tak, ze mne chuti viac ta bibinky kreacia a muzovi tato....budem rozhodne varit obidvoje...btw...toho sofrita mi ostala hruza...co s nim?

varim casto indicke jedla a tam teda sakra poznat ci som dala petrzlen alebo koriander...preto to nenahradzam...samozrejme netvrdim, z3e to nie je dobre aj s tym...v kazdom pripade kym pristupim k tomuto rieseniu sa pozriem, ci nenajdem v obchode koriander...

Tak postupně ke komentářům.:-8
Jistě by to šlo s těstovinami, šlo by to s čímkoli, protože konečně je to vaše kuchyně a váš oběd. Sám si to umím dobře představit i se špeclemi či s houskovým knedlíkem.
A koriandr je vlastní bratranec petrželky, takže znova, proč ne? Ostatně tady v Americe často nahrazujem petrželku, která je vzácná právě koriandrem, tedy cilantrem, používaným hojně v mexické kuchyni.:-p

no originální postup a vypadá,že co nejdřív bude k obědu :-p;-):yes:

Vypadá to dobře:yes: určitě vyzkouším....Šlo by to i s těstovinami???

Tématické fráze:
ropa vieja, rop recepty, kubánský dort recept, ropa vieja recept, staré recepty, kubánská ropa vieja, hovězí na kmíně, recept ropa vieja, kubánský dort, ropa viecha, kubánský řízek, kubánské recepty, římské šaty, římský kmín recepty, kubánské šaty, kubánský dort-recept, recept na kubansky dort, sat starych rimanu, kubánskej dort, rop recept

Suroviny:
roštěná hovězí, cibule sušená, olej řepkový, šťáva rajčatová, bobkový list, celer, mrkev, hrášek, olivy, římský kmín mletý

Přidat fotografie receptu