Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí balkánský sýr

Balkánský sýr známý svou bílou barvou a slanou chutí využijeme do salátů, polévek i těstovin. K jeho přípravě stačí jen tvaroh, sůl a týden odpočinku v lednici. Díky domácí přípravě můžete sýr vyladit přesně podle své chuti.

Hodnocení receptu je 4,8 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Airin

Snadný

Doba přípravy 10 min Doba přípravy: 10 min + týdenní uležení

10 min (10 min příprava, + týdenní uležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 222 kJ /
292 kcal
Bílkoviny65,00 g
Tuky2,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 18 mg
Sodík 14,11 g
Sůl35,00 g
Sacharidy3,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vodu smícháme se solí. Krok 2: Tvaroh dáme do uzavíratelné misky a zalijeme osolenou vodou. Krok 3: Necháme uležet týden v lednici.

TIP: Recepty na domácí sýry

Zveřejněno 12. 3. 2014

Poznámka autorky Airin

Výhodou je cena a to, že si sami určujete konzistenci i slanost. Kdo má rád sýr tvrdší, koupí tvrdý tvaroh. Slanost si určíte taky sami, buď přidáte sůl nebo uberete. Je i vyzkoušeno naložit najednou 3 tvarohy, ale to nedošlo úspěchu, po týdnu nebyl sýr tak proleželý.

Tento recept jsem dostala od kamarádky. Koupila jsem na něj klasický modrý tvaroh, který jsem nechala půl dne okapat.

Výsledek úžasný-v létě už balkán asi nekoupím a chystám se vyzkoušet i plnotučný tvaroh.

http://www.minibazar.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí balkánský sýr

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5x2R

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí balkánský sýr

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5x2R

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

Ahoj koupil jsem tvaroh v Polsku a dneska nakládám nevím jak dlouho to vydržím potom písnu <3

Výborný recept. Vyzkoušela jsem více druhů tvarohu, nejvíc se mi osvědčil tvaroh - Moravia Olešnický tvaroh jemný 2% nebo měkký 1%, balení trojúhelník v igelitu 230 g.

Zdeňka Rusínová 27. 6. 2015 16:36
Jestli to tu dobře čtu a chápu tak to někteří dělají i z měkkého tvarohu ? nebo nechávají odkapávat už hotový sýr ?

To musím vyzkoušet!:yes::-p

lucadanek:ja bych dal smes provensalskeho koření nebo chimi churi

Mohla bych se zeptat, jaké jste dala koření co je na fotce :-)

Mám naloženo.. Těším se, až se do něj pustíme:-)

Tak jsem dnes vyndala z lednice a bylo okamžitě sežráno,použila jsem tvaroh Olešnický,takže vím,že to funguje.Doma jsem měla dva modrý ve stříbře,tak jsem je dala odkapat a zítra naložím do soli,výsledek tu zveřejním;-)

Vyzkoušeno a snězeno :-) Bylo to dobré, zkusím to příště i s tím tvrdším tvarohem.

Eliza: Vďaka, ja to nepoznám. Problém je tvaroh, tvrdý u nás nedostať. Nechám vykapať nejaký normálny.;-)

magdalenka: Je to výborné, už dříve jsem nakládala tvrdý tvaroh do oleje, soli a bylinek a to je také super. Určitě jsem to nechala zrát nejmíň týden - dělala jsem to tak před měsícem...:-) Běhá to po internetu..

Eliza: To už za 4 dni máš dozreté? V recepte sa píše o týždni. Aké to je? Recept ma zaujal, chcem vyskúšať. Dík.

Děkuji za bezva recept. Oplátkou posílám fotku výsledku a bod.:yes::-)

treba tvaroh po zaliatí denne premiešavať, alebo len nechať nech si zreje?

jar11: děkuji za tip.
Dcera dneska byla u doktora, takže jsem ji hned volala, samozřejmě neměli už plnotučný, ale mám už doma polo i nizkotučný, takže večer nakládám.:yes:Moc dík za tip:-K.

..tento týden 10.-16.3. mají obchody Hruška 230g Olešnický tvaroh premium /tučný- červený obal / ale i polotučný /modrý o./ za cenu 19,9O. Je to baleno v průhledné fólii a má tvar velkého trojúhelníčku.Odkapávat nebude třeba, není co. Dávám jej naložit na týden do solného láku .Písnu výsledek.

Jdu do toho, tvaroh ze staniolu mi už odkapává na sítku, tak večer zaliju a budu se těšit na výsledek :-)

to mě zajímá, balkán mám ráda:-)

jar11:
Vodu jsem nepřevařovala.
A ještě k tomu tvarohu, u nás máme nejbližší markety až 10 km,:no: a kdybych tam měla jet tak mě levněji vyjde koupit prostě hotový produkt a nehledat levnější. Takže sem tam se snažím vyzkoušet do receptu i to co máme u nás.:-D
Ale až pojedu, tak koupím i ten opravdu tvrdý tvaroh na strouhání.;-)

Taky jsem dostala ecept mailem a hned vyzkoušela. Zítra ho otestuju. Použila jsem tvrdý tvaroh z Lidlu značka Pilos, jak bylo v mailu uvedeno, tak jsem zvědavá, jaký bude.

vodu se solí převařit??

jar11: chápu to tak nějak podobně, jen jsem se chtěla ujistit, že tomu rozumím správně ;-):-)

jar11Tak já jsem právě naložila polotučný v kostce -v alobalu. Ten jediný jsem doma měla.No uvidíme:-)

já bych pochopila , že se dělá z modré / polotučný/ či červené
/ plnotučný/ kostky, ale dá se naložit i ten tvrdý na strouhání, máte někdo jiný názor??;-)

Nějak tomu nerozumím...tvrdý tvaroh, nebo měkký??? v surovinách je psaný tvrdý a v komentářích potom píšete o tvarohu v alobalu:-(
Ráda bych to vyzkoušela, balkán máme rádi;-)

Airin:Jojo, už vím,který.Díky moc;-)

mariana.:Ten v alobalu, ve vaničce jsou moc vodové.
Možná někdo poradí, kde nebo od jaké firmy koupit takový ten úplně tvrdý, dříve ho moje babička používala na strouhání, když dělala sladké knedlíky.;-)

...je to zajímavé, vyzkouším - rád dělám "šopák". Jestli to nezafunguje tak "běda vám":-(( (jak říkal Sovák):-D

To se mi mooooc líbí :-) :yes:

Tvaroh v krabičce nebo alum.obalu? Dnes je tolik firem, kt.vyrábí tvarohy, že v modrém obalu je široký pojem.Díky

Tento recept jsem dostala nedávno mailem, ale zatím jsem ho nevyzkoušela.

Tématické fráze:
domaci balkansky syr, domácí balkánský sýr z tvarohu, balkánský sýr, recept na domácí balkánský sýr, balkansky syr recepty, balkánský sýr z tvarohu, domácí balkánský sýr recept, balkansky syr recept, balkánský sýr z tvrdého tvarohu, balkansky syr podle ladi hrusky, domácí výroba balkánského sýra, výroba domácí balkánský sýr, jak vyrobit balkánský sýr, výroba domácího balkánského sýra, balkánský sýr výroba, vyroba balkanskeho syra, domaci balkan, výroba balkánského sýru, recept na balkánský sýr, domácí balkánský sýr recepty

Suroviny:
tvaroh na strouhání, sůl, voda

Přidat fotografie receptu