Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Barszcz velikonoční

Každá země má své velikonoční tradice a pokrmy. Naši polští sousedé připravují velikonoční polévku barszcz, obdobu ruského boršče, z červené řepy a plnou zeleniny. Její příprava je sice zdlouhavější, ale výsledný pokrm za to určitě stojí.

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

gmptop gmptop

Náročný

Doba přípravy 230 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 200 min bez doby odležení

230 min (30 min příprava + 200 min tepelná úprava, bez doby odležení )

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 254 kJ /
1 017 kcal
Bílkoviny33,88 g
Tuky8,52 g
Vláknina62,68 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,48 g
Sůl10,78 g
Sacharidy172,56 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Červenou řepu oloupeme, a nakrájíme na přiměřeně velké (malé) polévkové kousky. Vložíme do vhodné nádoby, kterou můžeme uzavřít příkladně dobře přiléhající pokličkou. Krok 2: Přidáme švestky, hřebíček, zasypeme cukrem a solí. Soli dáváme přiměřeně, dosolit se dá vždy. Promísíme, zakryjeme a odstavíme na 48 hodin. Krok 3: Sušené houby předem namočíme. Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme. Krok 4: Zeleninu očistíme, cibuli oloupeme, překrojíme na polovinu a lehce orestujeme. Krok 5: Přidáme houby včetně vody, petrželovou nať, a česnek. Krok 6: Zalijeme vývarem nebo vodou, vaříme na pomalém ohni 2-3 hodiny. Vývar scedíme, oddělíme houby. Krok 7: Přivedeme vývar opětovně k varu, vrátíme do něho houby, stáhneme oheň, aby se jen lehce táhl, přidáme uloženou červenou řepu, včetně šťávy, která nám tam vznikla. Promícháme a odstavíme na 12 hodin minimálně. Krok 8: Pak teprve ohřejeme, dochutíme octem, pepřem a solí. Podáváme s pečenými masovými pirohy z listového těsta.

TIP: Jak udělat dobrý boršč a co do něho patří?

Zveřejněno 17. 3. 2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Barszcz velikonoční

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v5nV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Barszcz velikonoční

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v5nV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

gmptop: děkuji za info, ale ani nevím, kam bych to měla jet. :-S

Môj gmptop: Mám tiež rada, asi ako ty, ľahké a pôstne jedlá. Ale potom zákonite siahnem po slanine alebo pikantnej klobáse.:-D

Nadja: Na Čechách jsem je koupil jednou v Lídlu (sleva, nikdo to nechtěl). Jinak je kupuji v Auchan v Bialsku. Kdykoliv tam pojedeš,jsou hned vedle sušených hub. Ale doznávám,že tu v ČR s tím bude asi problém. Tak snad vyzkoušet sušené. Ale opravdu sušené, nikoliv ty navoskované matly co se prodávají pod názvem sušené švestky. Nemají žádnou chuť a čerti znají co to vlasně na tom povrchu je. ;-)

magdalenka:Majdalenka, moja. Co bylo v tej zelenině, tak pustilo do vývaru. Kromtoho do barszcziku se zelenina nedává. To už by jsme šli cestou boršče. Někdy dělám jen čistý barszcz vývar +šťáva z řípy.Lehké,postní. :-8

gmptop: ;-) na obrázky si počkáme, ale odpovědi na dotazy bych ráda znala dříve. Díky.

maiva: Velikonoční barszczyk bude o Velikonocích! Zato pierogy jsou minimálně třikráte do týdne. Nic tak vnoučky nepotěší jako pohled na zuřícího dědu, kterému se těsto lepí tam kde by nemělo a nelepí tamkde by mělo.
Tudíž vydržte do Velké noci, budou i vobrázky.

Nadja: Nadji, taky mi tak napadlo;-)

hosta: :-O polévku asi už snědli, nic nenechali, jen taštičky zbyly. Také jsem ji hledala.;-)

Ať koukám, jak koukám - nikde nevidím tu polévku, jen taštičky:-O. Nebo tomu špatně rozumím?

Neznám uzené švestky, nikdy jsem je neviděla prodávat, ani na netu jsem je nenašla, jen nějakou esenci:
http://www.dobra-cigareta.cz/dobracigareta/eshop/2...
:-? kam na ně chodíš? :-?

Dobre tomu rozumiem, že řípa sa už nevarí, len prehreje? Čiže je to zeleninový vývar s hubami a do toho řípu? Nie je škoda vyhodiť zeleninu, aspoň trochu vitamínov je možno v nej po 2-3 hodinách.
Foto taštičiek veľa nenapovie.:-))
Dík.

Tématické fráze:
barszczyk, velikonoční recepty, velikonoce 2014 recepty, barscz, barszczyk recept, polévka barszczyk, ostrý vývar z červené řepy s pirohy, polévka barszcz, barszczyk.pl, polevka barscz, barszczyk polévka, recept na barszcz.pl, barszcz z červené řepy recepty, dortíčky majdalenky recept, barszcz z cukrem, barzscz, polevka barszc, barscz recept, polévka z červené řepy barszcz, barzscz recepty

Suroviny:
řepa červená, cukr, sůl, uzené švestky, koření hřebíček, mrkev, petržel, celer, cibule, hříbky sušené, nať petrželová, česnek, vývar drůbeží, pepř bílý, ocet, sůl

Přidat fotografie receptu