Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)

Bavorské špecle jsou oblíbenou přílohou, která si nachází své místo i v české kuchyni. Příprava není složitá, nicméně vyžaduje trochu zručnosti. Ale není důvod k obavám, s naším receptem se povedou každému.

Hodnocení receptu je 5,0 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

vybusna vybusna

Snadný

Doba přípravy 27 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 2 min

27 min (25 min příprava + 2 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 467 kJ /
2 263 kcal
Bílkoviny93,40 g
Tuky42,80 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 2,11 g
Sůl5,05 g
Sacharidy368,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ručním šlehačem s hákovými nástavci vymícháme polotuhé těsto. Pokud nemáte šlehač, tak vařečkou. Míchejte, dokud se netvoří při vytahování těsta směrem vzhůru, pod vrstvou, bubliny. Krok 2: Připravíme lopatku, dlouhý nůž a namočíme je do vroucí vody. Na desku rozetřeme po celé šířce a délce v tenké vrstvě těsto a nožem začneme oddělovat dlouhé pásy a rychlým pohybem házíme do vroucí vody. Krok 3: Jakmile naházíme celou lopatku do vody, promícháme a hned připravíme další lopatku. Po přípravě vybereme sítkem špecle z vody. Krok 4: Nedoporučuje se dlouho nechávat vařit ve vodě (max. 2 minuty). Jsou tenké, takže není třeba je tam mít dlouho. Krok 5: Špecle hned propláchneme studenou vodou, vyklopíme do mísy a pokapeme máslem promíchaným s olejem.

TIP: Jak udělat domácí těstoviny

Zveřejněno 8. 4. 2014

Poznámka autorky vybusna

Tento (s fotopostupem) a moje další recepty najdete na http://chalupnikovi.com/recepty/?p=2529

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QmZM

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QmZM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (38)

Manžel namítá, že jsou tuhé. V porovnání s haluškami (bramborové těsto). Poraďte, jak to zařídit, aby byly měkčí? Místo polohrubé dát hrubou mouku? Má být těsto spíš řidší? Možná jsem měla dát víc vody.

cathleen (moderátorka): ani v Maďarsku nepoznajú polohrubú múku...my na Slovensku áno, v podstate hrubú múku ani nepoužívam. Robím z nej aj rezance, knedle a pod.

Tonja: moc prima počtení, děkuji :yes: Co se týká mouky polohrubé, kdysi jsem četla, že to je česká "vymyšlenost" :-D možná proto ji v Německu neseženete.

Dovolím si pár poznámek ke špeclím:

1) V "topkách" je několik receptů, kde v názvu nebo v komentářích je použit název špecle, ale v těstě je jen jedno vejce. Špecle jsou ale těstoviny vícevaječné, podíl vajec v těstě bývá kolem 20%. To je pro ně typické. Takže až zde kolegyně Výbušná dala opravdu recept na špecle.

2) Kuchař Glabsi (0 receptů, jen komentáře) zde poučuje, že "Spätzle nejsou bavorske ale svabske (Schwäbisch)". Má pravdu, ty švábské jsou nejznámější a nejproslulejší. Vaří se však tradičně i v Bavorsku. Když jsem byl před asi 25 lety služebně v Horních Francích poblíž Bayreuthu (severní Bavorsko), jedl jsem poprvé špecle a moc mi chutnaly. Poptal jsem se, co to je, a řekli mi, že je to místní specialita - špecle. Takže i Bavoráci je považují za své.

3) Výbušná má pravdu, že se těsto shrnuje do vody (když se vaří doma) nožem z prkýnka. Špecle (bavorské i švábské) mají totiž tvar delších tlustších nudlí, ne nočků. Ty průmyslově vyráběné se vytlačují "jako provázky" strojově přes kruhové otvory průměru několika milimetrů. Dnes si je můžete koupit chlazené v Lidlu nebo v Kauflandu, opravdu originál z Německa (Schwäbische Spätzle).

4) S polohrubou moukou je ale v Německu trochu problém (možná ne všude). Já konkrétně musím dceři do Německa kupovat polohrubou mouku u nás v ČR, tam ji prý nesežene.

Az na jednu malickost ze Spätzle nejsou bavorske ale svabske (Schwäbisch) ok 8-(

Tak jsem dnes taky vyzkoušela;-) a jsou to spíš halušky nebo noky:-O než špecle:-Q dělala jsem je přes haluškové síto ;-) a dolvolila jsem si přidat i fotku:yes:

Milu, dnes na ně došlo a na mně taky :-)) Při prvním pokusu jsem použila nové haluškové struhadlo a povedla se směs nočků, halušek a špeclí :-) a moc nám chutná. Měli jsme s uzenými kostkami v hlávkovém zelí, mňam :-*
Díky za recept, posílám fotku :)

V minulém komentáři jsem chválila, ale nefotila. Tak teď konečně přikládám foto.:yes::yes::yes:

...opsala jsem si recept na špecle a dole jsem zjistila, že máš na http video ukázku - tak ukládám a možná že se někdy pokusím :-)))
máš toho na http opravdu hodně - šikovná holka :-)

rozmarynaH: taketo ohodnotenie je velmi velmi...prijeme, dakujem za vyskusanie

Dle tvého receptu jsem je dělala s mangoldem a uzeným a bylo to božské:-*:-K:yes:. Rozhodně se stanou pevnou součástí naší rodinné kuchyně. (Když spotřebujeme vlastní brambory, tak hledám náhradu a zde jsem ji našla. Díky:-K:-K) +12

Majka8: Uvar si niekedy halušky s kyslou kapustou alebo tvarohom ;-):yes: Recept nájdeš na topkách, dala som to tu. Uvidíš tú dobrotu. ;-)

tejaja:Jejda,to jsem netušila,dík za vysvětení.Znám jen halušky s brynzouu a ty jsou ze syrových brambor,mimochodem já je zbožňuju:-p

babicka v usa: no v zasade mas pravdu, az na to, ze toto su klasicke bavorske specle a tie sa robia vylucne takto. Keby som robila slovenske specle, tak ich budem robit cez haluskar, alebo tak ako popisujes...No a zs bryndzou sa robia halusky, tak ako pise majka...zo surovych zemiakov.. aspon na strednom slovensku je to tak

Majka8: Majka, oficiálne máš pravdu, že halušky sú zo surových zemiakov, ale v praxi je to inak. U nás na východe sa aj týmto nokerlom hovorí bežne halušky. Málokto povie, že urobí nokerle s vajíčkom, každý povie, že urobí halušky s vajíčkom. Dokonca aj rezancom sa zvykne povedať halušky, uvarím halušky s makom. A každý vie, o čo sa jedná, že sú to rezance a nie klasické hlaušky. ;-)

Tématické fráze:
špecle, specle recept, spatzle, noky příloha špercle, jak se dělají špecle, domaci specle, špecle recepty, recept na špecle, špecle video, spatzle recept, spetzle, špecle recepty video, recept špecle, recepty na spätzle, šprecle, spätzle recepty, špecle videorecept, recepty špecle, špecle recept video, spätzle recept se zeleninou

Suroviny:
mouka polohrubá, vejce, sůl, voda, olej, máslo

Přidat fotografie receptu