Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)

Bavorské špecle jsou oblíbenou přílohou, která si nachází své místo i v české kuchyni. Příprava není složitá, nicméně vyžaduje trochu zručnosti. Ale není důvod k obavám, s naším receptem se povedou každému.

Hodnocení receptu je 5,0 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

vybusna vybusna

Snadný

Doba přípravy 27 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 2 min

27 min (25 min příprava + 2 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 467 kJ /
2 263 kcal
Bílkoviny93,40 g
Tuky42,80 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 2,11 g
Sůl5,05 g
Sacharidy368,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ručním šlehačem s hákovými nástavci vymícháme polotuhé těsto. Pokud nemáte šlehač, tak vařečkou. Míchejte, dokud se netvoří při vytahování těsta směrem vzhůru, pod vrstvou, bubliny. Krok 2: Připravíme lopatku, dlouhý nůž a namočíme je do vroucí vody. Na desku rozetřeme po celé šířce a délce v tenké vrstvě těsto a nožem začneme oddělovat dlouhé pásy a rychlým pohybem házíme do vroucí vody. Krok 3: Jakmile naházíme celou lopatku do vody, promícháme a hned připravíme další lopatku. Po přípravě vybereme sítkem špecle z vody. Krok 4: Nedoporučuje se dlouho nechávat vařit ve vodě (max. 2 minuty). Jsou tenké, takže není třeba je tam mít dlouho. Krok 5: Špecle hned propláchneme studenou vodou, vyklopíme do mísy a pokapeme máslem promíchaným s olejem.

TIP: Jak udělat domácí těstoviny

Zveřejněno 8. 4. 2014

Poznámka autorky vybusna

Tento (s fotopostupem) a moje další recepty najdete na http://chalupnikovi.com/recepty/?p=2529

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QmZM

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QmZM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (38)

Manžel namítá, že jsou tuhé. V porovnání s haluškami (bramborové těsto). Poraďte, jak to zařídit, aby byly měkčí? Místo polohrubé dát hrubou mouku? Má být těsto spíš řidší? Možná jsem měla dát víc vody.

cathleen (moderátorka): ani v Maďarsku nepoznajú polohrubú múku...my na Slovensku áno, v podstate hrubú múku ani nepoužívam. Robím z nej aj rezance, knedle a pod.

Tonja: moc prima počtení, děkuji :yes: Co se týká mouky polohrubé, kdysi jsem četla, že to je česká "vymyšlenost" :-D možná proto ji v Německu neseženete.

Dovolím si pár poznámek ke špeclím:

1) V "topkách" je několik receptů, kde v názvu nebo v komentářích je použit název špecle, ale v těstě je jen jedno vejce. Špecle jsou ale těstoviny vícevaječné, podíl vajec v těstě bývá kolem 20%. To je pro ně typické. Takže až zde kolegyně Výbušná dala opravdu recept na špecle.

2) Kuchař Glabsi (0 receptů, jen komentáře) zde poučuje, že "Spätzle nejsou bavorske ale svabske (Schwäbisch)". Má pravdu, ty švábské jsou nejznámější a nejproslulejší. Vaří se však tradičně i v Bavorsku. Když jsem byl před asi 25 lety služebně v Horních Francích poblíž Bayreuthu (severní Bavorsko), jedl jsem poprvé špecle a moc mi chutnaly. Poptal jsem se, co to je, a řekli mi, že je to místní specialita - špecle. Takže i Bavoráci je považují za své.

3) Výbušná má pravdu, že se těsto shrnuje do vody (když se vaří doma) nožem z prkýnka. Špecle (bavorské i švábské) mají totiž tvar delších tlustších nudlí, ne nočků. Ty průmyslově vyráběné se vytlačují "jako provázky" strojově přes kruhové otvory průměru několika milimetrů. Dnes si je můžete koupit chlazené v Lidlu nebo v Kauflandu, opravdu originál z Německa (Schwäbische Spätzle).

4) S polohrubou moukou je ale v Německu trochu problém (možná ne všude). Já konkrétně musím dceři do Německa kupovat polohrubou mouku u nás v ČR, tam ji prý nesežene.

Az na jednu malickost ze Spätzle nejsou bavorske ale svabske (Schwäbisch) ok 8-(

Tak jsem dnes taky vyzkoušela;-) a jsou to spíš halušky nebo noky:-O než špecle:-Q dělala jsem je přes haluškové síto ;-) a dolvolila jsem si přidat i fotku:yes:

Milu, dnes na ně došlo a na mně taky :-)) Při prvním pokusu jsem použila nové haluškové struhadlo a povedla se směs nočků, halušek a špeclí :-) a moc nám chutná. Měli jsme s uzenými kostkami v hlávkovém zelí, mňam :-*
Díky za recept, posílám fotku :)

V minulém komentáři jsem chválila, ale nefotila. Tak teď konečně přikládám foto.:yes::yes::yes:

...opsala jsem si recept na špecle a dole jsem zjistila, že máš na http video ukázku - tak ukládám a možná že se někdy pokusím :-)))
máš toho na http opravdu hodně - šikovná holka :-)

rozmarynaH: taketo ohodnotenie je velmi velmi...prijeme, dakujem za vyskusanie

Dle tvého receptu jsem je dělala s mangoldem a uzeným a bylo to božské:-*:-K:yes:. Rozhodně se stanou pevnou součástí naší rodinné kuchyně. (Když spotřebujeme vlastní brambory, tak hledám náhradu a zde jsem ji našla. Díky:-K:-K) +12

Majka8: Uvar si niekedy halušky s kyslou kapustou alebo tvarohom ;-):yes: Recept nájdeš na topkách, dala som to tu. Uvidíš tú dobrotu. ;-)

tejaja:Jejda,to jsem netušila,dík za vysvětení.Znám jen halušky s brynzouu a ty jsou ze syrových brambor,mimochodem já je zbožňuju:-p

babicka v usa: no v zasade mas pravdu, az na to, ze toto su klasicke bavorske specle a tie sa robia vylucne takto. Keby som robila slovenske specle, tak ich budem robit cez haluskar, alebo tak ako popisujes...No a zs bryndzou sa robia halusky, tak ako pise majka...zo surovych zemiakov.. aspon na strednom slovensku je to tak

Majka8: Majka, oficiálne máš pravdu, že halušky sú zo surových zemiakov, ale v praxi je to inak. U nás na východe sa aj týmto nokerlom hovorí bežne halušky. Málokto povie, že urobí nokerle s vajíčkom, každý povie, že urobí halušky s vajíčkom. Dokonca aj rezancom sa zvykne povedať halušky, uvarím halušky s makom. A každý vie, o čo sa jedná, že sú to rezance a nie klasické hlaušky. ;-)

babicka v usa:Ne,ne...to nejsou halušky,ty jsou ze syrových brambor,tohle je jiný recept a dost dobrý,ještě jsem nedostala odvahu ho vyzkoušet,ale určitě je v pořadí:-D

babicka v usa 13. 4. 2014 16:40
vybusna: vsak to je jako halusky! my je delame v americe leta, muzou se I hazet do vodu lzickoy, nejsou tak douhe a nebo dat cednik na hrnec a protlacit kverdlikem! Jenom nam tu chybi brynza. Ja jich nadela dopred a dam do pytliku z plastiku a dam zamrznout, pak jen je hodim na maslo, nebo treba vyskvarim spek nebo jen pridam cesnek a nastrouhame na to syru a je to vecere!!

senky: janka....vobec sa toho neboj...ja som tiez nesla nabrat odvahu a vidis, ako sa to podarilo...robila som ich prvykrat v zivote....hlavne si namacaj vsetko horucou vodou

Milu, nádhera :yes::yes: nastuduju si u tebe postup a v nejbližší době vyzkouším, už dávno mně to láká, ale ještě nikdy jsem nenašla odvahu :-):-)

Špecle máme rádi, vařila jsem je stejným postupem (protože je původní ;-):yes:), ale z hladké mouky. Musím říct, že ty Tvoje vypadají nějak lépe, takže zkusím příště z polohrubé :-K

Poprvé jsem domácí špecle baštila u bratrance v Bavorsku,byla jsem tak nadšená,že jsem si tam v marketu nakoupila několik balení,ovšem doma jsem zjistila,že ty jeho domácí jsou o 100% lepší.Tento recept tisknu a vyzkouším,mám trochu obavu,že to nebudou tak hezký jako jsi je udělala ty,ale budu se snažit;-)

jarda Kadic: ale mne to fakt neprekaza, ked tam niekto da trebars aj hovadzie na smotane. Pre mna maju podobne recepty, len informativny charakter. Vobec ich neberiem ako nejaku restriktivnu zalezitost voci urcujucemu receptu.

vybusna: mě by taky někdy zajímalo,kdo je tady tak aktivní,až je radioaktivní s tím přidáváním“podobných:no:

spagetka: ....ach boze....

vybusna: To fakt tu člověk nesmií napsat nic, hned někdo vystartuje a přitom nespravedlivě? I Anička pochopí, že se to netýká jí, že jsem jen chtěla něco vysvětlit. Tak sorry. holky, občas to přeháníte.:no:

spagetka: no dobre....asi som to teda nepochopila....

vybusna: Milui,,ale teď jsi mě fakt nepochopila :-O:-O:-O:-O, dyk já Aničku nekritizovala, jen vysvětlovala :-O:-O:-O, přečti sit o pořádně, fakt to bylo jen vysvětlení :-O:-O:-O:-O
Aničky se to naprosto netýká :-O:-O:-O

spagetka: myslim, ze si bola na anicku teraz dost prisna, pretoze ona absolutne nenapadla recept ako taky, akurat podotkla nieco o hubovych spechloch, nic ine.....asi si to nespravne pochopila.....dajme tomu pokoj.

Anna Kocikova: podobné recepty neřeš, ovšem je fakt, že moji příbuzní z Tyrolska je dělají z hladké mouky, příbuzní muže z Bavorska tak, jak píše vybusna. Ono totiž je to jako s každým takovýmto receptem, dědí se z generace na generaci a a nejde určit, který je ten správný, protože správné jsou všechny. Takže si vyberme ten, který nám vyhovuje, chce to toleranci k různuým přístupům k témuž receptu a pochopit, že v různých krajích prostě lidi napadlo totéž, jen to dělají jinak. ;-);-);-);-)

Anna Kocikova: anicka :-* a kym ja najdem ten spravny uhol, aby som chytila lepsie svetlo....to sa ja tolko doplazim po kychyni :-D
No a tento recept som pridala hlavne kvoli technike vyroby specli, pretoze ta mi pride dost specificka. Cesto nech si urobi kazdy, ake mu vyhovuje.
Co sa tyka podobnych receptov tak tie su mi uplne jedno, Kto chce nech si ich prejde, kto nechce nech ich preskoci, fakt vobec neriesim , co tam kto pridava.

Mili já budu muset také jednou vyzkoušet špeclíky s více vejci a s vodou;-)Dělávám se smetanou,nebo s mlékem,příjdou nám takové jemnější:-)
S tím sluníčkem při focení máš pravdu:-))Mě také někdy fotky svítí skoro do žluta:-*

Mimo rcp-nemám nic proti přidávání podobných receptů,ale přidané"domácí špecle s houbami"navíc připravené z hladké mouky mi teda jako podobné moc nepříjdou:-D

vybusna::-D:-Dpěkný, díky:-Kvidím, že humor máš i při vaření:-D:yes:

maiva: veru nie...len kupovane....ta farba je z toho dovodu, ze mi tam prave vtedy zasvietilo slnko a fotka sa uplne inak sfarbila, ako ta finalna.....

Moc pěkné:-p+:yes: asi taky domácí vejce-ta barvička parádní:-D

Občas si je koupím chlazené u sousedů za hranicema:-),dělávají je se smaženou cibulkou a se sýrem a nám to moc chutná:-p:yes::yes::yes::-O:-O:-K

Hella: juj hellka, zabudla som pridat kolko je to porcii....no toto mnozstvo cesta su cca 4 porcie. Tieto bavorske specle obsahuju naozaj vela vajec...Par receptov som videla tak, ze na 500g muky, davali aj 7 vajec a o to menej vody. Netusim ako chutia tie, raz ich mozno vyskusam robit aj tak, ale zatial som spokojna s tymito.

Určitě udělám, ale domnívám se, že porce pro 1 osobu bude asi z 1 vejce, ne?

Už jsou uložené:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
špecle, specle recept, spatzle, noky příloha špercle, jak se dělají špecle, domaci specle, špecle recepty, recept na špecle, špecle video, spatzle recept, spetzle, špecle recepty video, recept špecle, recepty na spätzle, šprecle, spätzle recepty, špecle videorecept, recepty špecle, špecle recept video, spätzle recept se zeleninou

Suroviny:
mouka polohrubá, vejce, sůl, voda, olej, máslo

Přidat fotografie receptu