Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chřest s holandskou omáčkou

Klasická příprava chřestu s holandskou omáčkou pro začátečníky. Chřest je v Česku nejoblíbenější a nejcennější jarní zeleninou v sezóně od dubna do června. Lze ho sice připravit na mnoho způsobů, ale nejdříve začněte touto klasikou.

Hodnocení receptu je 4,8 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MishkaCZ

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 839 kJ /
1 157 kcal
Bílkoviny8,93 g
Tuky119,61 g
Vláknina2,07 g
Cholesterol 757 mg
Sodík 32 mg
Sůl0,07 g
Sacharidy7,72 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Chřest pečlivě oloupeme škrabkou a ukrojíme tvrdé konce, čímž dosáhneme stejné délky všech stonků. Krok 2: Do kastrolu s vodou přidáme máslo, koření a 1 lžičku soli. Uvedeme do varu. Krok 3: Do vařící vody vložíme chřest spolu s kusem chleba a necháme pomalu táhnout, dokud nebude měkký (cca 8-12 minut podle tloušťky chřestu). Chleba nám stáhne hořkost chřestu. Krok 4: Vařený chřest vyjmeme a zchladíme studenou vodou, pokud ho nebudeme ihned podávat. Krok 5: Během vaření chřestu připravíme omáčku. V menším rendlíku smícháme žloutky, vodu z chřestu, víno a citrónovou šťávu. Krok 6: Pomalu zahříváme na plotně za stálého šlehání až do husté pěny. Krok 7: Odstavíme a opatrně vmícháme teplé (nikoliv horké) rozpuštěné máslo. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Krok 8: Chřest na talíři přelijeme omáčkou a ozdobíme např. cherry rajčátky a salátem.

TIP: Oblíbené recepty s chřestem

Zveřejněno 6. 6. 2014

Poznámka autorky MishkaCZ

http://www.facebook.com/MishkaDiary

Chřest už zdaleka nepatří mezi těžko dostupné potraviny. Stále si však zachovává pověst potraviny pro fanoušky zajímavých chutí. I já jsem se konečně odhodlala chřest vyzkoušet a jak jinak než klasiku. No a jelikož to byla má první zkušenost s touto potravinou, tak jsem se řídila receptem Jiřího Štifta.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chřest s holandskou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nVNW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chřest s holandskou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nVNW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (13)

radiator 9. 6. 2014 16:03
Dnes jsem chřest dělala s holandskou sýrovou omáčkou, do které ještě přidávám posekanou pažitku. Do vody, ve které chřest vařím dávám mimo sůl ještě polévkovou lžíci cukru, který hořkost také stáhne, ale ten nápad s chlebem příště zkusím:yes::yes::-K
Jinak chřest dělám v době sezony často a máme ho také rádi ve vaječné omeletě-do předem upečené omelety dám dovnitř 3 ks uvařeného chřestu zabaleného do parmské nebo jiné šunky, omeletu zabalím a nakonec přeliji holandskou sýrovou omáčkou. ;-)

MishkaCZ:Všechny fotografie ,které vložím,jsou voľne k využití dle libosti. Myslím,že to mám napsáno vždy pod každým receptem. Tato sice nepatří mezi hezké,to bylo jen tak narychlo ofoceno,ale ,když chceš ,tak ano.:-D

Veronika.Hrozna: Wooow tak tomu říkám milovníci omáčky :D ale tak proč ne, když to někdo má rád. Hlavně že chutná... Mohu fotku dát do fanouškovského alba na FB?

Veronika.Hrozna: Podívej jak je utopený, a ješté to sypu trošku sýrem a nechám v troubě 20 minut zapéct. Včera si mně inspirovala na dnešní obídek.:-D

MishkaCZ:Mně stačí málo,ale polovička,ten chřest utopí v omáčce !
Omáčky miluje, a chodí kontrolovat jestli dělám dost. Ze začátku jsem vždy dělala málo. Teď první věta je "urobila si tej omáčky dosť"?:-O :-D

Veronika.Hrozna: My máme naopak rádi, když je té omáčky méně a vynikne chuť chřestu, ale to záleží na každém, jak to má rád ;-)

Tak to je super, koupila jsem v Peny a říkám si, že to musím vyzkoušet a ejhle receptík. Vyzkouším hned zítra a jsem fakt zvědavá, vůbec nevím jak by to mohlo chutnat. A to je na tom to super, to očekávání. A kdyby náhodou tak naše těhotná fenka Bosana má teď neuvěřitelné chutě...:-D

Dokonalá klasika:yes::-p:yes:

:-p:-p:-p:yes:

:-p:yes:

:-KKrásná fotka i recept.:yes::yes::yes:

Té omáčky musím dělat o hodně víc ,a je to výborný recept. Do omáčky přidávám ješté malou hrstičku nasekaného čerstvého kopru a zdobím snítkou kopru.
Kopr a chřest vynikající kombinace. :-K

:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
chřest recepty, holandská omáčka s chřestem, jak se dělá chřest, chrest s omackou, chřest recept, chrest s holanskou omackou, zelený chřest se sýrovou omáčkou, top recepty chřest, recept na holandskou omáčku, omacka na chrest, holandskou omáčkou, holandská omáčka na s chřestem, recepty z chřestu, chrest s holadskou omackou, chřest s holanskou se sýrovou omáčkou, recepty chrest, recepty s chřestem, chrest z holanskou omackou, holandska syrova omáčka, recepty na chřest

Suroviny:
chřest bíly, máslo, bobkový list, pepř černý, tymián, chléb žitný, máslo, žloutek, chřest, víno bílé, citron, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu