Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Španělské tapas

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

radiator radiator

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 676 kJ /
401 kcal
Bílkoviny2,80 g
Tuky37,82 g
Vláknina7,51 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 476 mg
Sůl0,90 g
Sacharidy8,88 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Postup TAPENADE: Krok 2: Všechny ingredience mimo soli a pepře dáme do misky a tyčovým mixerem rozmixujeme. Pak dochutíme pepřem a solí.

Podáváme s bilým pečivem. Krok 3: Tapenade je také výborné třeba s pečenými bramborami nebo těstovinami, lze je udělat nejen z oliv, ale i z rajčat, lilku, cuket, konzervy tuňáka, lososa, když je dáme do sklenice s víkem v lednici vydrží 8-10 dní. Krok 4: Bagetky s rozmarýnem: Krok 5: Suroviny: Krok 6: 500 g hladké mouky Krok 7: 2 zarovnané lžičky soli Krok 8: 1 lžička cukru krupice Krok 9: 6 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje Krok 10: 300 ml vlažné vody Krok 11: sáček sušeného droždí Krok 12: 1 lžička citronové šťávy Krok 13: posekaný rozmarýn Krok 14: můžete přidat také olivy nebo feferonky Krok 15: Postup: Krok 16: Do mísy dáme mouku smíchanou se solí, cukrem a sušeným droždím.

Zalijeme vodou, olivovým olejem a citronovou šťávou.

Vypracujeme těsto a uděláme kouli. Dno mísy potřeme lehce olejem, těsto dáme do mísy, povrch těsta potřeme též olejem, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme na teplém místě (v troubě na 50°C) vykynout cca 25 minut. Krok 17: Po vykynutí těsto opět propracujeme, rozdělíme na dva stejné díly a z každého vyválíme podlouhlé pláty-cca 40x25 cm, které posypeme rozmarýnem a pak svineme do baget nebo do kruhu. Krok 18: Bagety dáme na pečící papír na plech a na povrchu je nastřihneme několikrát nůžkami, přikryjeme utěrkou a necháme ještě cca 20-30 minut nakynout. Krok 19: Troubu předehřejeme na 200 °C, horkovzdušnou na 180°C Krok 20: Pečeme zhruba 20 - 30 minut. Doba pečení záleží na velikosti baget. Z těsta můžete také udělat 3 malé úzké jednohubkové bagetky.

Zveřejněno 16. 6. 2014

Poznámka autorky radiator

Španělské tapas a Sangria s ledem je báječná kombinace pro nadcházející letní večery. A čerstvě upečená bagetka s rozmarýnem ještě znásobí kulinářský zážitek;-))

Španělské tapas jsou jako na3e jednohubky nebo obložené chlebíčky;-)

odkaz na youtube video: www.youtube.com/watch?v=x6gIUrQvUV4

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Španělské tapas

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mVGr

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Španělské tapas

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mVGr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Myslím, že toto by mi chutilo...:yes: a krásne sa hráš s fotkami.;-)

Děvčata, jak vidím, je to všude stejné;-)

maris: Maru, ono to dycky nejde, neb rodinka přes bar už kouká, co se u sporáku děje a jak viděj foťák, tak hromově - ale néé, už záááás :-D:-D:-D:-D:-D

danielle72::-D:-D - to musíš nejdřív fotit a teprve potom přiznat, že už je jídlo hotový:-))

radiator: Mě to taky baví, moooc;-)

A setkává se to u Tebe vždycky s pochopením? Já si občas vyslechnu: pojď už prosím tě konečně jíst, už to aranžuješ a fotíš pů hodiny, zase to budeš mít studené, ty fotky ti zaberou víc času než samotná příprava jídla...:-S

Ale co, kdo chce, pochopí, že? ;-):-):-K

A mimochodem, moc pěkný recept :yes:

Jana Remkova:Díky Jani, focení i hraní s fotkama mě baví:-K

Máš krásné fotky, hezky si s něma pohraješ. A líbí se mi tvé postupy.:-)

Pěkné :yes:

magdalena66: Jééé Magdalenko, na jihu Francie-Montpellier mám příbuzné;-) Jinak máš pravdu, tapas má hodně variací.
Na na posezení s přáteli to je rychlé rozmanité občerstvení, které se připraví předem a pak je více času na přátele:-)):-:-K

No krasa ! Bydlim tady na jihu Francie u Spanelskych hranic, tudiz si davame tapas velice casto - jen co vyrazime na vylet za hranice, ale i tady se to hodne dela. Je to bajecne a tech druhu tapas je nekolik desitek, ne-li stovek...Skvele na vecerni posezeni s prateli ;):yes::-p

maris:Díky maris, ale je to taky děsný žrout času, ostatně jakákoliv činnost s počítačem, určitě to taky znáš, dáš vařit brambory, sedneš si jen na chvíli;-) k počítači a bramory jsou rozvařené:-O;-)

radiator: hraješ si s fotkama moc hezky;-):-):yes::yes:+

Bibinka:Ahoj Bibinko, děkuji za bodík. Španělsko máme také rádi a naším oblíbeným místem je Andaluzie-Novo Sancti Petri s kilometry dlouhými písečnými plážemi, ale i jejich nádherné vnitrozemí s rozmanitými přírodními i architektonickými scenériemi. Jinak fotografování je mým koníčkem a tak si s programy na úpravu fotek ráda hraji;-)

Prapuvodni vyznam slova tapa(s) je odvozen od slovesa tapar = prikryt, zacpat, coz v praxi (v tavernach) znamenalo prikryt sklenici ci karafu vina napr. krajicem chleba, aby do nich nepadal hmyz ci prach. Pote existuje nekolik hipotetickych legend, jak se z tohoto obyc. zvyku stal fantasticky spanelsky "stravovaci" fenomen.

pekné, pekné ... mooc pekné
dík za inšpiráciu:-p

radiator: Mílo vypadá to báječně a znám to, Španělsko je naše zamilovaná destinace a dávám 2.bod:yes:
Otázečka: ty fotky sis tak vyšperkovala sama?;-)

la tapa znamená ve španělštině-víko nebo kryt.je to to samé,jako v česku -očka...

zuzu:zuzu, byli jsme na dovolené ve Španělsku a tak jsme si řekli, že pro naše hodné sousedy, kteří se nám po tu dobu starali o zahrádku, uděláme španělský večer:-p Fotky jsou právě z toho večerního posezeníčka

spagetka:špagetko díky, usnadnila jsi mi práci;-)

zuzu: zkopírováno z wikipedie: "Tapas je synonymem pro malé občerstvení, degustační talířek či jednohubky. Název tapas pochází ze Španělska, kde je tento způsob stravování velice oblíben. Lze říci, že jde o způsob stravování, jež je realizován ve společnosti přátel nebo více osob, kteří spolu sdílejí tabuli. A protože jsou Španělé i obyvatelé Latinské Ameriky velmi družní, jsou tapas neodmyslitelnou součástí národní kultury.
Jelikož jde hlavně o společenskou záležitost, tapas jsou připravovány při rodinných sešlostech a posezeních s přáteli. K tapas patří sklenka dobrého vína, proto si je můžete objednat i ve vinárnách nebo restauracích. Typické jsou i pro nabídku barů a nočních podniků, kam se lidé chodí bavit."

Co znamena slovo "tapas"? (Budu za brzdu.)
Moc netradicni recept a obrazky krasny, vypada vse bajecne. To je focene u tebe?

Tématické fráze:
tapas recepty, tapas, tapas recept, co je tapas, recepty na tapas, recept tapas, recept na tapas, co je to tapas, recepty tapas, španělské jednohubky, jídlo tapas, španělské národní jídlo, španělské jídlo, španělské recepty, tapas jídlo, špaňelská jídla, jednohubky tapas, tapaz, španělské jídla recepty, tapaz recept

Suroviny:
olivy černé, kapary, ančovičky v oleji, česnek, šťáva citronová, kůra citronová, bazalka čerstvá, olej olivový, pepř mletý, ančovičky v oleji, sýr tvrdý, meloun galia, šunka sušená, maso mleté, sůl, pepř, česnek, pažitka, kečup ostrý, bazalka čerstvá, rozmarýn, tymián, koření oregáno

Přidat fotografie receptu