Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové lívance s koprovou brynzou

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

danielle72 danielle72

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 603 kJ /
3 012 kcal
Bílkoviny132,18 g
Tuky99,73 g
Vláknina21,16 g
Cholesterol 700 mg
Sodík 2,57 g
Sůl6,53 g
Sacharidy385,93 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Příprava těsta:
Do mouky smíchané se solí uděláme důlek.
Do něj nadrobíme droždí, které posypeme cukrem, zaliejeme třemi lžícemi vlažného mléka a zasypeme hladkou moukou.
Pak si oloupeme brambory (nejlépe uvařené den předem) a najemno je nastrouháme.
Když vzejde kvásek, přidáme vajíčka, mléko a brambory.
Promícháme, až vznikne kompaktní hmota, vytvoříme bochánek a přikryjeme jej pokličkou.
Těsto necháme asi hodinu na teplém místě kynout. Krok 2: Brynzová směs:
Mezi tím vidličkou rozmačkáme brynzu, přidáme kysanou smetanu, kopr a sůl podle chuti (- každá brynza je jinak slaná, někdy není vůbec potřeba dosolit, tak pro jistotu ochutnejte).
Směs uložíme do lednice. Krok 3: Tvarování a smažení lívanečků:
Na vál pomoučený hladkou moukou dejte asi 4 lžíce vykynutého těsta a posypejte je moukou i z vrchní strany.
Pak válečkem vytvořte ovál o tloušťce asi 1,5 cm.
Skleničku o vhodném průměru si "namočte" do hladké mouky a vykrajujte kolečka. Ta vkládejte do středně vyhřátého oleje na lívanečník nebo na pánev.
Smažte po obou stranách dozlatova.
Hotové lívanečky pokládejte do mísy vyložené papírovým ubrouskem, aby se odsál přebytečený tuk.



Lívanečky podávejte horké i studené se lžičkou brynzové směsi, ozdobené snítkou kopru.

Zveřejněno 11. 8. 2014

Poznámka autorky danielle72

Lívance jsou skvělé i potřené česnekem a posypané sýrem - jako langoše.

Výborně chutnají také k polévkám (hrachová, bramborová, česnečka...)

A když je méně osolíte, můžete je jíst nasladko.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborové lívance s koprovou brynzou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lVNJ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborové lívance s koprovou brynzou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lVNJ

Marie

Komentáře (69)

Moc fajn recept a vážně krásná fotodokumentace:-K:-p:yes:

Jsou výborné !!! :yes: Dělal jsem je menší (cca 4 cm) takže byly spíš jako jednohubky. Měl jsem problém se od nich odtrhnout. Zpočátku teplé - výborné. A pak jak jsem je postupně chodil kontrolovat vychládaly a byly výborné pořád. Super recept.

:-p vypadají moc chutně:-K

spagetka: Já myslím, že opravdu máme své kuchaře, proč bychom se měli řídit zahraničními. No, když opomenu, že Babicu a Hrušku nikdo nemusí, tak aspoň Polhreich je srovnatelný. Nemyslím, že bychom se tam museli proti světu podceňovat. I tak celému světu lezeme do zadku až moc.

cathleen: já to myslela malinko jinak - tři české hvězdy, které mají v dnešní době své příznivce i odpůrce na našich TV programech, nebavím se o jejich kvalitě ;-);-)

spagetka: srovnáváš neporovnatelné....!

Frantiska: zapomělas na Polhreicha :-D:-D:-D:-D:-D

Frantiska::-D:-D:-D

Anton K.: u nas znamy není :) My mame Hrušku a Babicu ...

maris:
Ja som sa odvolával na jej program, ktorý mozno nie je známy v Cesku. Medzi známymi televíznymi kuchármi je velmi uznávaná a popisovala bryndzu (bielu, bez papriky, pretoze ju tam mala a dávala ochutnat) ako rakúsky syr s názvom Liptauer Käse. Ze Google to tak nepíse, to nechce povedat, ze to je Biblia a je to sväté. Tiez získava informácie len od ludí alebo encyklopédií, ktoré napísali ludia.
Opakujem, odvolával som sa na Saru Wiener a neporovnával som to s nicím. Mna sa dotklo, ze bryndzu, jediný autoktónny slovenský syr predstavila ako rakúsky.

Dani pěkné lívanečky, mohla jsi poslat ochutnávku na výdrholec:-Dmusím vyzkoušet, brynzu miluji:yes::yes:

Anton K. : Zajímavé:yes:
Rozhodně přínosnější než to, co tu ffčééra před půlnocí předvádělo pár zoufalců...:-))
"Liptauer Käse"?
Dal jsem odkaz a nepremáva...
Kdo chce, at zadá název do Google a na obrázcích uvidí sám co to je:-)):-)):-))

danielle72: vím o čem mluvíš;-):-)

Anton K. : přiznávám, že netuším, co a jak nazývá Sara Wiener,:-), ještě bych ale chtěla znovu podotknout, že Liptauer je pomazánka, ale velice často / asi většinou / se připravuje z tvarohu, ale já se s ní setkala i z brynzy - jestli to bylo správné nebo ne, nedokážu stoprocentně říct.

maris: Maruško, děkuji za Tvou reakci - mluvíš mi z duše. Já už se vlastně jen usmívám, protože co s tím... :-) Myslím, že po 680 fotografiích, které jsem na Toprecepty během tří let vložila spolu se 172 recepty, nemusím nikomu nic dokazovat. Vaření mne baví už dávno, s tím spojené focení mě neskutečně chytlo a je to můj velký koníček, dělám to opravdu ráda. Myslím, že je to snad i trochu vidět:-p. Mám velkou radost, když se recept někomu zalíbí a ten se pak třeba i nechá inspirovat k jeho vyzkoušení. A chutná mu :-)

Ne snad že bych kvůli tomu nespala, ale pak i zamrzí, když čtu komentáře z poslední doby. Moc bych jejich autorům přála, aby taky našli něco, do čeho vloží svou lásku, čas i energii, zkrátka něco, co je bude bavit a těšit a z čeho bude mít třeba užitek i někdo jiný ;-);-)

Omyl, nic vehementně nevyžaduji, jen nemám ráda výmluvy:-*

magdalenka:
Ano, ale len asi v dvoch rodinách...

maris:
Urcite, Sara Wiener je "najuznávanejsia" rakúska kuchárka, hoci má 3 restaurácie v Berlíne. Podla nej bryndza (nie kombinovaná s cibulou a paprikou) je rakúsky syr nazývaný Liptauer Käse. V jej programe predstavuje nemeckému televíznemu kuchárovi Rainerovi Sassovi bryndzu ako rakúsky syr, ktorý je známy este z bývalého Rakúsko-Uhorska a ho nazýva Liptauer Käse (to nie je pomazánka s cibulou a paprikou, pretoze ho v programe predstavuje a ukazuje).

O tom, ze také svinstvo pijú aj v Berlíne - poznáte jeden nemecký recept, ktorý je skutocne nemecký a je jedlý? Ja nie. Vsetko sú len nepodarené kópie zo zahranicia. Takze aj to spotvorené pivo (speciálne pivá z "NDR" nepatria medzi ukázkové a uznávané) je len "zlepsenie" enderáckeho "piva.

Peťula: marně jsem přemýšlela, proč tak vehementně vyžadujete postup, jaký přínos má pro vás fotka např. mísy s těstem a vajíčkem - takže díky za vysvětlení - i když jsou v receptu suroviny, které nemáte ráda / brynza /, ale je u něho postup, tak byste si pokrm dala. To by mě opravdu nenapadlo:-S:-))

Peťula: Já mám fotku bači,s fajfkou, ovečkami,ale porušil bych autorská práva.

A pak že to nejde!:yes:Vymlouvat se umí každý na vybité baterky, ale s fotopostupem se mi recept fakt líbí a ikdyž brynzu ráda nemám, tak bych si jí snad i dala:-p. Baču si klidně odpusťte:-):-), ikdyž jestli si chce jarda Kadic udělat výlet na Slovač místo těch plků, nezlobila bych se za pěkné a výstižné foto.

No, já brynzou a koprem plnila makrelu a jak byla skvělá :-)

danielle72: k receptu:mamča má moc ráda brynzu, halušky máme tak jednou do měsíce a už mě zaúkolovala,musím do marketu a prý tvůj recept prubnem;-)

Anton K.: Toníku,kolik lidí, tolik chutí.U nás v podkrušnohoří si dávají turisté z Německa smažený řízek a chtějí k němu knedlíky a omáčku.
A když u nás byla na návštěvě dcera známého,který se odstěhoval do Ameriky,tak si párek máčela do marmelády:-O Její otec ji kladl na srdce,aby mu přivezla naší obyčejnou horčici.Jí vůbec nechutnala.A ve finále při kontrole na New Yorském letišti jí musela odevzdat:prý zákaz dovozu určitých potravin;-) A ovocná piva jsou u nás na trhu už úplně normální......teda,já to ochutnal.......a..........nikdy více:-))

Anton K.: Na Slovensku je kombinácia bryndze a kôpru veľmi častá a obľúbená...naozaj si o tom nepočul? Napr. pirohy plnené bryndzou a kôprom, smotanou plnka zriedená... Patrí to ku slovenskej klasike.

Anton K.: jak jistě víte - Liptauer Kaese je pomazánka a ne samotná brynza, takže to samé - proč " kazit " brynzu cibulí a paprikou...
Neumím si představit, proč by někdo, komu připadá, že kopr má nepříjemný zápach - by si toto připravoval. Každý si snad připraví v rámci možností jen to, co mu chutná ne ?
Mimochodem - pivo s malinovou šťávou se pije i v Berlíně....

Anton K.:však tady jde hlavně o recept na lívance a kdo nechce kopr dávat nemusí, ale v této kombinaci to špatné být vůbec nemusí. Vyzkoušíme a ochutnáme.

:-K chuť je veliká, tak se do nich zítra pustím, poslám bodík a díky za pěkný a obsáhlý recept :yes:

Nezdá sa Vám vsetkým kombinácia jediného autentického slovenského syra (v Rakúsku si ho prisvojuju - Sara Wiener - a ho nazývajú Liptauer Käse)v kombinácii s kôprom ako pridat do Vepro, knedlo jahodovú marmeládu? Je predsa hriech skazit nieco, co má typickú neopakovatelnú chut a prerazit ju niecim tak silne aromatickým a nie vzdy príjemným zápachom kôpru!
Chápem, ze niekto chce byt originálny, ale za kazdú cenu? Dávate si do Plzenského piva malinový sirup? Asi sotva, to len Francúzi robia Melànge, lenze ich pivo sa nedá pit...

no nenechala bych se dlouho pobízet k ochutnání této dobroty:-D kynuté těsto s bramborami je vždy křehké a vláčné:yes:;-)

Tématické fráze:
z ceho je brynza, recepty z brynzy, brynza, slane livance s bramboy, slovenské lívance, bramborové lívance slané, recept na lívance, brynzové lívance recept, bryndza recepty, brynza recepty, recepty brynza, recepty s brynzou, livanec s uzeninou, brynza recept, brynzove těsto, recept z tofu podle polhreicha, tofu lívance, lívance z bramborového těsta slané, brynzové pirohy koprová omáčka, vařené brambory - lívance

Suroviny:
mouka hrubá, brambory, vejce, mléko, droždí čerstvé, sůl, cukr, mouka hladká, olej, brynza, kopr, smetana zakysaná, sůl

Přidat fotografie receptu