Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Znojemský" nálev na okurky

Znojemské okurky - okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu - jsou výborné k masu, zapečeným těstovinám, nebo například na chuťovky. Připravte je podle tohoto receptu a určitě vám budou chutnat.

Hodnocení receptu je 4,7 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

scofiq

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 20 min

60 min (40 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 10 kusů

10 sklenic o objemu 0,7 litru

10kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 677 kJ /
640 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 40,02 g
Sůl100,00 g
Sacharidy160,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce dáme všechny suroviny na nálev a necháme krátce přejít varem asi 2-3 minuty. Pak dáme nálev vychladit. Krok 2: Na dno čisté sklenice vložíme 1-2 kolečka mrkve, 1-2 kolečka křenu, 1-2 plátky oloupané cibule, kousek okvětí nebo snítky či stonku kopru (vše podle velikosti) a na to naskládáme umyté okurky. Krok 3: Obsah sklenic zalijeme vychladlým nálevem. Při plnění sklenic nálev vždy trochu rozmícháme, aby se v něm točily kuličky koření a snažíme se je rozdělit tak, aby jich bylo trochu v každé sklenici. Krok 4: Okraje sklenic otřeme, sklenice uzavřeme víčkem a vložíme do zavařovacího hrnce s vodou. Voda má sahat cca 3 cm pod okraj sklenic. Krok 5: Zavařujeme 20 minut při teplotě 80 °C. Ihned pak vyndáme ze zavařovacího hrnce. Po vychladnutí uskladníme.

TIP: Sterilování zeleniny: Od jednodruhových zavařenin po čatní

Zveřejněno 15. 8. 2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Znojemský" nálev na okurky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B7m2

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Znojemský" nálev na okurky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B7m2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (58)

Jiné už nedělám...<3

Dobroslava 28. 7. 2016 10:02
Recept zkusím, ale mám dotaz na znalce. Jak dlouho vydrží použitelná víčka na obyč. omniovky? Našla jsem krabici víček, nepoužitých nebo některé možná jednou, ale zdá se mi, že ty těsnicí gumky už budou tvrdé a tím pádem nespolehlivé. Byly v komoře dobře ukryté, takže pěkných pár roků už mají. Zdravý selský rozum radí vyhodit a koupit nové, šetřílkovi je zas líto nových víček. Poraďte. Díky

Dobroslava 28. 7. 2016 12:08
hosta: Díky moc, před zavařováním vždycky dávám po umytí víčka na 5 minut vyvařit. Červené používám na maso, růžové a bílé na to ostatní. Zavařuji krouhaná jablka nebo ořechy 30 minut a bílá víčka drží dobře. Našla jsem ve sklepě zapomenuté 2 zavařovačky s ořechy a s jablky z r. 2003 a nic jim nebylo. Prý jsou ještě poživatelné konzervy UNRA z války. To ale zkoušet nebudu.

Zobrazit 2 starší odpovědi

děkuji, Jani, za fotečku - letos okurky nezavařuju mám ještě od loňska :-)

scofiq: Ahoj!!! :-) Já mám taky něco málo z loňska, ale dcera mne vždy o nějaké obere :-D. Ty tvé okurčičky u nás zdomácněly. Dostala jsem přímo příkazem, že jiné už dělat nemám :-D

...můj tatínek říká: člověk může být b...j, ale musí si umět pordit - nic ve zlém Jani - jsi prostě šikovná pa:-8

scofiq: No, našla jsem jiný způsob :-D. Mám okurky po trošce přímo ze zahrady a protože mi tento recept opravdu vyhovuje, tak je zaliju horkým nálevem, dám do hrnce a od doby varu vařím 5 min. :-D. V hrnci je to vidět, když to začne vařit :-)

ahoj Jani, tak ti přeju, abys tu poznámku době vaření v troubě, bezy našla:-)

scofiq: No, dělala jsem každý rok Milotické, které jsem tady taky našla. Až vloni jsem vyzkoušela změnu a reakce byla hodně pozitivní. Mám jediný problém. Já je zaliju tím horkým nálevem a pak dám na chvilinku do trouby. Tam se dost dobře nedá přesně určit doba varu a tak se vždycky bojím, že je rozvařím. Měla jsem to někde poznamenané, jak dlouho stačí. Jen kde?:-D

ahoj Jani, díky za pochvalu - budu tlumočit mamince;-), jsem ráda že ti chutnají a že je děláš :-*

scofiq: Ještě, že jsi mi připoměla tyhle okurky!:-D. Sleduji komentáře od loňska a já musím strašně moc pochválit tenhle recept. Ono to hned nejde, že jo? Až se konzumují a ty se teda zkonzumovaly sakum prdum všechny!! :-D Takže letos jdu na ně opět!!

paní Hano - tak trošku nevím, co máte na mysli ;-) jiřina

Hana Alexandrová 7. 7. 2015 09:19
Majka:Ten váš dobrý recept, prozradíte nám? Děkuji předem.:-p

...děkuji těm, kdo přidali fotku - přesně tak "TO" má vypadat :-)))
- přeju pěkné zavařování

Danca a Navir: diky za odpovedi. Rodice taky delaji v Deku a jen ve sladidlu, a naopak, je to totalne trendy, lepsi okurky jsem proste nikde nejedla. Zasadne je v krame nekupuju, protoze to nejsou ty "nase". Nahodim jim k vyzkouseni bez sterilizace, i kdyz ta je na te cele praci to nejmensi.

Tak já se podělím o recept, který používám leta a je na jednu sklenici okurek, takže zavařuji vždy tolik sklenic, kolik zrovinka sklidím ze záhonu. Je výborný a dá se použít i na ostatní zeleninu. Do sklenice naskládáme omyté okurky a já přidávám někdy křen a někdy dlouhé papriky - rohy a někdy všechno dohromady včetně kopru, abychom měli různé chutě. Potom do sklenice dám: 3 kuličky nového koření, 3 kuličky celého pepře, 1 hřebíček, 1 bobkový list, 1 lžička soli, 1 lžička krystal. cukru, 5 kuliček sladidla, 1 dcl octu 8% - doleji obyčejnou studenou vodou a zavíčkuji zavařuji 20 minut na 80 stupňů. Jsou moc dobré, vydrží dlouho a vůbec neměknou. Zkuste - doporučuji]polednakovae@seznam.cz[/]

Já na okurky a různé zeleninové saláty DEKO nepoužívám, dělám si svůj nálev a sterilizuju. Nejsem žádný Bio fanatik, ale přijde mi ta chemie z Deka u domácího zavařování zbytečná. Když ale zavařuji houby, z kterých mám docela respekt, tak ty si tím Dekem jistím:-)

Tento recept nemá se znojemským nálevem nic společného. Do toho se nedává deko. Sice jsem z Deka dříve také dělávala,ale nikomu moc nechutnal. Přešla jse na podobný nakládač jménem Nova, ten byl výborný,chutově jako znojemské okurky. Přestal se ale bohužel dělat. Asi před 5 lety jsem obdržela recept, jejichž suroviny si odměřuji sama a okurky jsou vynikající,nakládám do něho i papriky a houby a nezklamou,do druhého roku nevydrží.

Koubkova: Tak to jsem asi taky měla 5 kg..Přesně!!!:-))

Já mám 11 sklenic na 5 kg okurek, použila jsem 1 a půl láku;-)
Pracovala jsem přesně podle návodu.

scofiq: Klidně si je taky vyfoť a vlož si tady fotky, jen ty určuješ, která bude hlavní a já už se moc těším, jaké okurky budou. Ohledně váhy okurek, to nic!! Já taky přesně nevěděla, kolik jich mám. :-), přivařila jsem ještě polovinu nálevu a bylo to :-).

buffalo: No, já mám třeba bobkový list dovezený z Chorvatska, který tam roste snad u každého stavenní :-)

Vlasta dostálová:
co to je - dle uvážení ? a proč zrovna 27 minut a neé 26 nebo 28 ?:-// já svařím deko dle návodu, jen dávám 2 l vody a nezavařuju to.jen okurky zaleju horkým vývarem a šlus.ještě mi nikdy nezplesnivěly.samozdřejmě i cibuli, mrkev, křen...zaké zalívám dekem nakrouhané zelí a papriky.

buffalo: vavřín se prodává v květináči,tak proč ne. Taky jsem uvažovala, že si ho koupím, nejen že se dá sníst:-)), ale i hezky vypadá;-):-)

Bahula:
já si myslím, že znojemský nálev má jistou danou recepturu a ne že si to každý pozmění jak mu to chutná. proč dávat do nálevu cukr a ještě cukerín, jak se uvádí nahoře v receptu ? to je uvalené, ne ?:-//

antonín:
proč píšeš domácí bobkový list? ty si snad doma nebo na zahradě pěstuješ vavřín? znojemský nálev to asi nebude, když tam je to Deko.i v obchodě deko stojí 3.90.- a znojemský nálev někde okolo 11.- ( v bille ).

také dělám z DEKA ,povařím a horké najiji na okurky do sklenic.
Na dno sklenice dávám list z vinné révy,přidávám domácí bobkový list
a jednu kulatou feferonku.Okurky jí i děti od 6 let.Všem přeji dobrou chuť.

Navir: no jo, "moribundus" je potvora!!!:-((:-D:-D:-K

...no to je úplně SUPER jak jste se tu pustili do diskuse :-))) chválím vás a "vovovovotom to je" - jen diskutujte - každý má
nějaký nápad nebo zkušenost a každý si vyberet to, co mu vyhovuje
...opravdu nevím kolik kilo okurek je na tich 10 sklenic /to se omlouvám!!!/koupila jsem celou bedýnku a fakt jsem to nevážila :-(
...Jani, děkuju za fotky /mám už zavařeno a uskladněno, tak jsem to nechtěla vyndavat :-)/

Bahula: No, už jsem ten cukr dala, jak jsem dala, a budu zvědavá, jaké budou :-)

Jana Remkova: Nakládám okurky stejným způsobem, pouze dávám jenom 12 dkg cukru, více cibule a kopru a místo křenu bobkový list. V tomto nálevu vydrží okurky 3 roky a jsou stále dobré.
Výborná je v tomto nálevu červená kapie. Kapii s cibulí dám do sklenic, zaliji horkým nálevem, do kterého předem přidám trochu oleje.

Vlasta dostálová 15. 8. 2014 23:05
Už jsem to tu k nějakému receptu na nakládání okurek psala, že jsem si jako malá holka vystřihla recept na znojemské okurky ze Zemědělských novin. Ten používáme více jak 50 let a už to dávno přebrala i má dcera. je to velmi dobrý návod a začaly ho používat i mé kolegyně a používají se zdarem i na zeleniny, či nakládané zelí do paprik a případně tam přidají lžíci či dvě oleje. Takže: 3,8 lt vody, do toho 1,2 lt 8% octa, 30 dkg cukru, 16 dkg soli, 50 koleček sacharinu. Vše nechat přejít varem a pak dle uvážení s tím zalévat okurky již připravené ve sklenicích.Na dno sklenic se dávají ještě nějaká ta kolečka cibule, mrkve a dvě křenu, lžička hořčičného semínka, tři hřebíčky, dva bobkové listy a někdo i několik kuliček pepře. Samozřejmě i snítka kopru. Je to velmi lahodný nálev a okurky jsou z toho jedna radost. Ovšem měli bychom toho nakládat úměrné množství, které by se v jedné sezoně spotřebovalo a nekupit staré okurky ve spíži několik let. Ty pak ztrácejí barvu a nepůsobí už tak chutně jako ty čerstvě naložené. Steriluju to ve staré malé pračce /zalité nad víčka st. vodou/ na 85 st. a 27 minut. Dbát na to, aby se to nevařilo, protože tou vysokou teplotou to změkne. Letos byly další návody na okurky i v Zahrádkáři. Ty byly snazší, protože se to dávalo hned do sklenic a bez svaření.

hosta: Jituš, to máš fakt :yes: Jak je špatná okurka, tak to jde do kopru ... :-// No, kdysi jsem nezavařovala (nesterilizovala), ale dneska raději jo, možná je to tou chemií v okurkách či co... :-//:no:

Navir: Pokud je špinavá okurka, nepomůže ani sterilizace, špatné víčko ani moc nevadí - s tímto nálevem se běžně nakládalo pod celofán. U těchto okurek - nesterilovaných - se mi to nikdy nestalo, aby se zakalily a to prosím dávám cukerin i cukr . To že po letech již nejsou tak křupavé je myslím způsobeno právě tím převařením, je ale fakt, že více než dva roky mi nevydržely:-))

Danca: Danco, máme téměř "totožný" recept na okurky a nám se to stalo jednou taky, že se to zakalilo. Od té doby raději sterilizujeme;-)Může se stát, že je špatné víčko, někde špatně opraná okurka, či nějaký jiný moribundus, zkrátka - jistota je jistota ;-)

zuzun: jak jsem napsala: nestalo se mi, že by se mi jediná sklenice zakalila...Možná je to náhoda, ale já mám s tímto způsobem jen dobrou zkušenost. Jiný lák jsem ovšem nezkoušela, opravdu jen s Dekem a umělým sladidlem. Sice to není úplně "trendy", ale myslím si, že tak malé množství nemůže nijak zásadně uškodit. vždyť těch okurek nejíme denně na kila;-):-)Nejsem si jistá, ale to měknutí po delší době by mohlo být možná způsobeno použitím cukru..?:-S

zuzun: No, my je před několika lety taky nezavařovali, ale jestli je to okurkama nebo rukama, před pár lety se začaly kalit a od té doby je teda sterilizujeme a musím říct, že od té doby ani jedna špatná :yes: Tak já jsem tedy pro sterilizaci - ale to je jenom můj názor :-)

Fakt neni treba sterilovat???:-O Nasi je delaji jen se sladidly, takze zadny cukr, to je posusnanicko bez vycitek, ale asi kvuli tomu se to sterilovat musi. Mimochodem, rodice ty letosni okurky nesnedi vsechny, jsou tam okurky treba z predeslych dvou i tri let. Ty uz jsou mekke, ja nejsem vetsinou doma, tak se to proste nesni a zustava to ve skrini. Nejde s tim neco udelat aby nemeky ani po letech?

Do podobných jsem přidala svůj osvědčený recept. Nezavařuji, jen zalévám horkým nálevem a okurčičky jsou super.Letos už mám ve špajzu 50 sklenic...:-8:-)). Loni jsem tak udělala i zelný salát a taky byl výborný:-p;-):-K

Jana Remkova: Jani, ještě jednou se omlouvám :-8 Taky dáváme feferonky, taky rádi ostřejší :-p:yes: Ale raději jsem to sem ani nepsala :-)

Navir: Stává se. Já nedávám vínové listí:-D, pokud mám, tak dávám pod kysané zelí, do okurek ne. Do okurek už léta dávám cibuli, křen, kopr, mrkev, česnek a čili papričku, zhruba půlku, podle síly. Máme rádi pikantní;-)

spagetka: Jéjda, vidíš, já mrkla na fotku a na recept a unikl mi "pravý" autor :-D

Navir: Ivi, jana přidala fotku, recept není její, ale máš pravdu, zřejmě překlep. Opravím.

Jana Remkova: Jani, do sklenice asi křen, ne? V receptu máš do sklenice dát 2x kopr :-D

Ivana Ch: Hosta mě předběhla. Listí z vína jedině na rychlokvašky :-D

Ivana Ch: Listí z vína? To si asi pan soused spletl s rychlokvaškama:-D;-)

hosta:Píšeš tady dát křen do okurek, taky ho dávám,celá léta i mrkev a cibuli. Mám děsně "chytrého" souseda. Minulý týden jsme se bavili o nakládání, lidičky co ten mě dal, kde jsem to viděla tohle dávat do okurek, co je to za pitomí novoty. Když jsem mu řekla že to tak dělávala maminka i babička, tak se chytal za hlavu. To tam vůbec nepatří, jenom listí z vína a nic víc. No to jste neviděli co ten dělal. On vaří asi 10 let, je starý jako já ale úplně všechno dělá nejlíp, já vůbec ničemu nerozumím i když na rozdíl od něj vařím víc jak 50 let.
Kam se hrabou tady ty různý rejpalové.

My okurky propichujeme, aby zůstaly tvrdé a při zakousnutí z toho netekly vnitřnosti ;-):-D Máme rádi křupavé :-)

Jana Remkova: tvá zkušenost a intuice tě nezklamala:-D:yes:

hosta: Och!!! Já dala 2 tenká kolečka! ;-)

Jana Remkova: no vidíš, příště nemusíš. Je Deko původní recept, pak ještě Deko, kde je malým písmem napsáno "steril", to se sterilovat musí. Tohle, které jsi použila, má v sobě sterilizační přísady. A když chceš okurky hezky křupavé, doporučuji přidat do lahve kousek celého křenu;-)

hosta: Zrovna myslím včera jsme to řešili. Kdysi se okurky naložily do 3-5 l lahví, zadělaly celofánem a nic se jim nestalo. Já dnes zalila tím horkým lákem a dala jsem je do hrnce na cca 2 minuty a vyndala, jakože "raději", jistota je jistota;-)

Pokud se zalijí okurky horkým nálevem, není třeba sterilovat - vlastně ani se studeným, jen trvá déle, než jsou k jídlu. Zbylý nálev bez problémů můžete skladovat v PETce v chladu, do stejného nakládám i houby a to tak, že do 5l lahve do připraveného nálevu postupně dávám převařené kousky hub - podle úspěšností sběru, třeba ji naplním během čtrnácti dní. Když je láhev plná, přesunu do menších skleniček s čerstvým nálevem.

Koubkova: Já měla myslím 5 kg, ale měla jsem i velké, takže já měla 11 sklenic a zbytek jsem nechala na kvašáky :-) Lák jsem musela přivařit, autorka uvádí, že se tím množstvím zalije 10 sklenic, ale i tady asi záleží na velikosti okurek. Já s tím zalila 8 sklenic :-)

Tento nálev je asi na kolik kilo okurek:-? Děkuji;-)

Mám ráda retro recepty:-) a protože mi přítel dnes donesl asi 10 kg domácích, tak jsem ho hned vyzkoušela. Jaké budou nevím, ale dám vědět.;-). Zatím přidávám jen foto:-)

Mě zas moje maminka říká, že je pravý znojemský, ten co děláme doma. Je skoro stejný jako Váš, jen bez deka a umělého sladidla... čert aby se v tom vyznal :-/. Prostě co domácnost, to oblíbený lák na okuryk ;-)

Tématické fráze:
nalév na okurky, znojemský lák na okurky, rychlokvašky v sladkokyselém nálevu, nakladani okurek, lák na znojemské okurky, nalev na okurky s dekem, nakládání okurek deko, okurkový nálev, nakládané okurky bez zavařování, lák na zavařování okurek, doba zavařování okurek, doba sterilizace okurek, nakládání okurek bez sterilizace, znojemský lak, nalev na okurky recept, zavařování okurek znojemské, zavařovani znojemské okurky, nakládání okurek bez zavařování, nalev do okurek, znojemské kvašáky

Suroviny:
voda, ocet, deko, cukr krystal, sacharin, okurka čerstvá, mrkev, cibule, křen, kopr

Přidat fotografie receptu