Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbová omáčka s muškátovým oříškem

Nevíte co připravit z čerstvě nasbíraných lesních hub? Vyzkoušejte jednoduchou houbovou omáčku, kterou zvládne připravit i úplný začátečník. Ke smetanové omáčce dochucené špetkou muškátového oříšku bude ideální přílohou houskový knedlík a vajíčko, uvařené natvrdo.

Hodnocení receptu je 5,0 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Colombo65 Colombo65

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 710 kJ /
1 126 kcal
Bílkoviny33,98 g
Tuky80,47 g
Vláknina24,60 g
Cholesterol 256 mg
Sodík 313 mg
Sůl0,60 g
Sacharidy54,07 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Krok 2: Do hrnce dáme rozpustit máslo a přidáme hladkou mouku. Mícháním vytvoříme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a mlékem. Dobře rozmícháme a na mírném ohni necháme provařit 10 minut. Krok 3: Přidáme smetanu a ještě 5 minut provaříme. Pravidelně mícháme hlavně ode dna, jinak se základ omáčky bude připalovat. Krok 4: Mezitím v jiném hrnci rozehřejeme asi 100 ml vody a přidáme nakrájené houby, které lehce osolíme a ochutíme špetkou drceného kmínu. Dusíme ve vlastní šťávě do změknutí. Krok 5: Takto podušené houby přelijeme do hrnce s omáčkou. Dobře promícháme a dochutíme solí, pepřem a trochou strouhaného muškátového oříšku (velmi to pozvedne chuť, ale kdo jej nemusí, tak ho nepoužije). Krok 6: Tou nejlepší přílohou je napařený houskový knedlík a natvrdo uvařené vejce.

TIP: Domácí houskové knedlíky

Zveřejněno 23. 8. 2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová omáčka s muškátovým oříškem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jVWY

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová omáčka s muškátovým oříškem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jVWY

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

Omáčka podle receptu. Trochu doladěná, ale výborná. Uvařila jsem těstoviny, dala do omáčky a zamíchala! Řeknu Vám, to je žranice!!😍

:-)<3:yes::yes::-K

moc dobrá

Kadlik: Mám rád vaše rcp..., obzvláště tento:
:yes::yes::yes:
***
Zde v komentech 3. 9. 2014 20:55 píšete: Nikdy jsem to (muškátový oříšek) jako koření nezkusil!!!
Na co tedy oříšek používáte? :-):-8:-O

Uvařeno, ale houby nejprve orestované, pak dušené, bez jíšky, ale se smetanou a br. škrobem. Podáno s bramborem.

Colombo65: Není zač, rádo se stalo.:-8

sikulka7: napraveno, děkuji:yes:

Určitě dobrota, houby já můžu v jakékoliv podobě, vyzkouším. Jen chci upozornit - nějak se vám ztratila v popisu postupu ta smetana.:-)

Kadlik:ja mám oriešok (v celku) len tak v sáčku a struhnem do jedla priamo podľa potreby.

asi mě tenhle recept konečně donutí použít - nastrouhat - muškátový oříšek, co už mám delší dobu ve vakuovém balení... Nikdy jsem to jako koření nezkusil!!! Ale teď, když je i u nás dost hub, asi vyzkouším. Díky!!!

:-K:-K:yes:

Já mám radši právě muškátový oříšek, pro jeho výraznou chuť. Používám ho docela dost, květ doma ani nemám.

Dala jsem špetku muškátového květu, mám ho raději než oříšek. Chuť to báječně podtrhlo, na večeři jsme si moc pochutnali. Přidávám foto jako důkaz :-);-)

U nás bude zítra, zkusím přidat ten oříšek :yes:

ivulinka: já dávám raději květ, je méně výrazný, jinak se těším, až se konečně dostanu na houby :yes::yes:

Dát muškátový oříšek do houbovky mě ještě nenapadlo a taky bych měla strach, že přebije chuť hříbků, musí se ho dát asi jen špetička, jinak já radši dám do základu bobkový list, ale neříkám, že oříšek někdy nepoužiji:yes:;-)

jasný bod:-!:yes::-))

monmilano 23. 8. 2014 21:16
delam to samy ,ale obracene a v jednom kastrolu,cili houby ,cibule ,cesnek na sadlo apak podlit,zadusit a nakonec zahustit a hotovo.vysledek stejny,nadobi mnohem min:-))
monmilano@seznam.cz

VVR - velmi vydařený recept, doporučuji z vlastní zkušenosti někdy vyměnit vařené vajíčko za volské oko, chutná v ní a nebo koprové omáčce báječně ;-):-p +5 :yes::-K

Tak tohle je pro mě za bodík ;-) jelikož maso nemusíme, houby a ještě k tomu smetanu, to je super :yes:
Díky, ukládám do oblíbených a při příští návštěvě lesa určitě vyzkouším :-)

Otto, jsem také z Brna. Stejnou úrodu jsem měla minulý týden za Oborou na prýglu. Růžovka, suchohřib, kozák, pravák...Ještě to musím zkusit jednou, ale vám dopředu uděluji:yes::yes::-p;-)

Pane jo to je úroda:yes:

Chuť muškátového oříšku máme rádi, určitě jí v omáčce vyzkouším. Ale už teď vím že nám bude chutnat.:-p:-p:-p:yes:

Tématické fráze:
jak uvařit houbovou omačku, houbova omacka, houbova omacka z kuratek, omáčka z lesních hříbků, recept na houbovou omáčku, jak uvarit houbovou omáčkou, jak použít muškátový oříšek, houbová omáčka recept, jak použít muškátový oříšek, omáčka z praváků, omáčka ze suchohřibů, houbova omáčka cibule celku, omacky recept, recepty-omáčky, recepty na omáčky, smazenice a muskatovy oříšek, bila bezmasa houbová omáčka, houbová omáčka ze suchohribu, houbová polévka s muškátovým oříšek, omacka se suchohribuu

Suroviny:
houby čerstvé, mléko plnotučné, vývar masový, smetana na vaření, máslo, mouka hladká, sůl, pepř mletý, kmín drcený, ořech muškátový

Přidat fotografie receptu