Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Litevský boršč

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jikotka Jikotka

Náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 45 min

45 min (45 min příprava)

Suroviny

Porce: 5 porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 820 kJ /
913 kcal
Bílkoviny40,64 g
Tuky55,90 g
Vláknina13,55 g
Cholesterol 203 mg
Sodík 1,94 g
Sůl4,40 g
Sacharidy55,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky brambory, mrkev, celer, červenou řepu a pórek nakrájíme na plátky. Krok 2: Na sádle opečeme na plátky nakrájenou klobásu,p řidáme protlak, zalijeme 1,2 l vody, přidáme nakrájenou zeleninu a brambory, osolíme a vaříme asi 25-3O min. Krok 3: Smetanu rozmícháme s hladkou moukou a ještě asi 3 min.povaříme. Dochutíme citr.šťávou nebo octem

Zveřejněno 11. 3. 2009

Poznámka autorky Jikotka

Zdroj mám již roky z nějakého sešitku,ani nevím z jakého.Fotku dodám

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Litevský boršč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DkBA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Litevský boršč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DkBA

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Dobrý den, me zaujali vaše komentáře co se týče litevského boršče.Ja pocházím z Litvy, a v Litvě se vaří jak teplý,tak studený.Hlavní indigrience - červená řepa.Teplý uvaří každý jak jemu chutná a studený ,se uvaří jenom řepa nechá se vychladnout,pak se smíchá nastrouhaná: řepa, okurka-hadovka, nakraji se lahůdková cibulka a naseká se kopr a vše smíchá se s kefirem (acidem) a sůl dle chuti a jestli je hustá polívka tak přidává se voda vychladla vařena na vrch dává se vařené vejce nakrájené a lžička zakysané smetany podává se s vařeným teplým bramborem .Je to zdravá a osvěžující polévka v horkých letních dnech.Doporučuji ochutnat kdo má rád řepu a nebude vadit růžová barva polévki:-K:yes:

Ten chlazený originál ale vypadá taky velmi dobře :-p:yes:, nevěděla jsem o něm, zas jsem chytřejší. Jelikož tyhle polévky máme rádi, určitě v létě vyzkouším, bude se hodit, zvláště jestli budou takové vedřince jako loni.

zizala:Vzpoměla jsem si,že jsem recept vyčetla z Receptů pro mikrovlnné trouby a tam se jmenuje takhle, upravila jsem si ho podle sebe...

Jikotka: Neregi Hája to vyjádřil/a hodně kostrbatě :-) ale litevský boršč je skutečně něco jiného a jí se chlazený.
http://www.dadalovakucharka.cz/pol/polr0190.html

Nemám ke komentáři neregi.co říct :-//

No, možná Hája: chtěl(a) říci, že se jí postudenu...:-D

Hája: Už vůbec ne vařený? Takže tyto suroviny se na Litvě jedí syrové? :-D:-D:-D:-D:-D:-D

Toto není litevský borčš, ale... :-(( Opravdový litevský není ani se zelím, ani s klobásou a už vůbec se vařený!

tak dneska boršč vařím, dala jsem tam sterilizovanou řepu plus ještě bobkový list a nové koření a musím říct, že je to výýbornéé!!!! mňamka:yes:

Já jsem dneska neměla hlávkové zelí použila jsem čínské a je to výborné.Jen se čínské vaří kratší dobu,ale príma...:-p:-*:-D

Jani R.,určitě to jde:-!Já ho dělala už mnohokrát a snad jen 2x jsem použila čerstvou řepu, jinak používám tu sterilovanou na kostičky. Ten udělej, je moc dobrej :-pa vcelku je jedno jakou zeleninu použiješ, ale ta řepa a zelí je nutnost. Znám, tak dávám bodíka:yes:

Janko myslím že naložená řepa by nebyla ono!Nejlepší je čerstvá,ale zkusit to můžeš.:-*:-*

Jen se zeptám, řepu na plátky?:-O Nemohla by být ta zavařená kostičková?:-?

Jiřko, to si určitě uložím. Boršč jsem nikdy nedělala, ale nedávno moje dcera a říkala, že to nemělo chybu, tak jsem jí hned poslala tenhle recept, ať porovná. Já ho určitě budu dělat. Díky!:yes:

Tématické fráze:
boršť, boršč s čerstvou červenou řepou, litevská polévka, jednoduchý boršč, boršč, boršč ze sterilizované řepy, nejlepší boršč, boršč ze zavařené řepy, polivka borst, boršč s červenou řepou, boršč recepty, boršč kuchařka pro dceru, litevský studený boršč, boršč činske zeli, levný boršč, levné vaření polevky borst, boršč z zavařené červené řepy, litevská polevka z repy, borsc po litevsky-recept, boršč recept

Suroviny:
zelí hlávkové, brambory, mrkev, celer, řepa červená, klobása moravská, protlak rajčatový, sádlo, smetana kysaná, mouka hladká, pórek, šťáva citronová, sůl

Přidat fotografie receptu