Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný koláč s čedarovou krustou

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Miquel Miquel

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 906 kJ /
5 236 kcal
Bílkoviny89,99 g
Tuky212,42 g
Vláknina65,51 g
Cholesterol 1,24 g
Sodík 476 mg
Sůl1,06 g
Sacharidy708,21 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Náplň:
Z citronu škrabkou oloupeme několik proužků kůry bez bílé části a vymačkáme šťávu, kterou nalijeme společně s vodou do většího kastrolu.
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme je na asi 2 centimetrové kousky a všechny pokud možno “okoupeme” ve směsi citronové šťávy a vody, aby nám nezhnědla. Krok 2: Do hrnce k jablkům přidáme citronovou kůru, cukr, skořici a za občasného míchání necháme jablka změknout, ale nerozvaříme je, měla by držet svůj tvar.
Kukuřičný škrob rozmícháme ve studené vodě a nalijeme ho k téměř změklým jablkům, krátce povaříme. Stáhneme z ohně a necháme vychladit. Krok 3: Těsto:
Studené máslo nakrájíme na kousky a krátce promícháme s prosátou moukou, až směs připomíná drobenku.
Sýr nastrouháme na hrubém struhadle a společně s moučkovým cukrem přidáme ke směsi mouky a másla a opět promícháme.
Bílky oddělíme od žloutků.
Do těsta přidáme žloutky, studené mléko a vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na půl hodiny odpočinout do lednice.
Troubu předehřejeme na 200ºC. Krok 4: Máslem vymažeme dortovou formu o průměru 24 cm, na dno můžeme dát pečící papír.
Ze dvou třetin těsta vyválíme mezi dvěma archy pečícího papíru nebo potravinářské fólie plát silný asi 4 milimetry a vyložíme jím dno a stěny vymazané formy.
Z jablek odstraníme skořici, citronovou kůru a dáme je do formy na těsto.
Ze zbytku těsto vyvalíme plát o průměru formy a položíme ho nahoru na jablka. Kraje spodního a vrchního těsta k sobě přimáčkneme a spojíme je, přebývající těsto odřízneme.
Vršek koláče potřeme rozšlehaným vejcem, poprášíme moučkovým cukrem a nožem třikrát prořízneme otvory na unikání páry, tím zamezíme svévolnému prasknutí na jiném místě. Krok 5: Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 20 minut, pak teplotu snížíme na 180ºC a pečeme dalších 30-40 minut dozlatava a křupava.
Podáváme se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Zveřejněno 1. 9. 2014

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný koláč s čedarovou krustou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/67lz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný koláč s čedarovou krustou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/67lz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

danielle72:Děkuji:-K To mě těší že někoho inspiruji:-8:-K

Anna Kocikova:Děkuji:-K, foto přidám, ale hlavní nechám náhled na celý koláč;-)

Vím, že tohle vyzkouším:-p. Recepty od Tebe mne opravdu inspirují, je to zkrátka vyšší level :yes:;-)

Zajímavá kombinace surovin;-)I bez ochutnání vím,že to bude dobrota:-p:yes::-K
Jiříku,já bych se moc přimlouvala o uvedení Tvé druhé fotky z blogu s fotopostupem,jako hlavní:-*Je tam krásně vidět řez:-K

spagetka::yes:Vrchní část je krásně křupavá a jak píšeš, jablka jsou lehce nakyslá. A když se k tomu přidá šlehačka:-p, tak je to naprosto bez chyby.

Rozhodně zajímavý nápad s tím čedarem. Jak čedar chutná, vím, a už jsem i přidávala čedar k jablkům a hruškám - tenkrát mi došla niva a bylo to moc dobré. Takže rozhodně plus a vyzkouším, do těsta jsem ho takto nedávala ;-):-p:yes:
Ta nakyslá chuť Granny nám moc chutná :yes::yes:

Tématické fráze:
jablečný koláč s čedarem, těsto povaříme ve vodě s medem a dáme péct, recepty ládi hrušky studeny jablecny kolac

Suroviny:
mouka hladká, máslo, sýr chedar, cukr moučkový, žloutek, mléko, jablko, cukr, voda, kůra citronová, šťáva citronová, skořice celá, škrob kukuřičný, voda, vejce, cukr moučkový, máslo

Přidat fotografie receptu