Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pikantní švestkové chutney

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

danielle72 danielle72

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Omáčka netradiční chuti, která se hodí na léto ke grilování nebo v zimě jako doplněk svátečního prkýnka s uzeninou a sýry. Švestky, koření a víno spolu prostě ladí. Přidáním chilli papričky získá chutney pálivý říz.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 180 kJ /
2 433 kcal
Bílkoviny20,76 g
Tuky13,01 g
Vláknina49,69 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 12,11 g
Sůl30,00 g
Sacharidy514,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Švestky omyjeme, očistíme, vypeckujeme, a nakrájíme na menší kousky. Krok 2: Do hrnce se silným dnem vložíme švestky, zasypeme cukrem, a za občasného promíchání necháme cukr rozpustit. Krok 3: Mezitím v hmoždíři natlučeme hřebíček s hořčičnými semínky. Oloupané stroužky česneku spolu s chilli papričkou nasekáme najemno. Krok 4: Jakmile jsou švestky s cukrem svařené, přidáme postupně všechny zbylé suroviny. Krok 5: Dusíme, dokud se švestky takřka nerozpadnou a směs nezhoustne. V případě potřeby podlijeme vodou. Krok 6: Na závěr dochutíme podle potřeby octem, solí a cukrem. Krok 7: Hotové chutney plníme do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů. Necháme vychladnout.

TIP: Švestky v kuchyni, aneb jak je zužitkovat

Zveřejněno 5. 9. 2014

Poznámka autorky danielle72

Chutney necháme nejlépe alespoň 1 týden uležet. Hodí se k sýrům, grilovaným masům nebo uzeninám.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pikantní švestkové chutney

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Rrqw

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pikantní švestkové chutney

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Rrqw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Ubrala jsem česnek a místo toho přidala červenou cibuli. V rámci úspory času jsem to pekla v troubě jako pečená povidla a pak rozmixovala. Výsledek je super, už se těším na konzumaci se svojí oblíbenou vepřovou panenkou nebo sýry. :-)

ahalloween 1. 10. 2015 10:05
VYNIKAJÍCÍ A JEDNODUCHÉ:yes:

:yes::yes::yes::-p

Peknučké... myslím, že to malé množstvo cesnaku na 1.500 g už vylúpaných sliviek by som dala tiež. A dlhším varom už ho tam tak necítiť, len ten podtón...pre istotu si ukladám, páči sa mi recept.

No to bude lahůdka :-) Vyzkouším :yes:

Danca: Díky, Dani:-K Nám tam chutná, ale určitě to bude dobré i bez česneku. Ostatně, kdyby někomu chyběl, může si tam třeba strouhnout až při servírování trošku čerstvého;-)

Asi před třemi lety jsem dělala něco hooodně podobného. "Neseděl" nám v tom ten česnek, ačkoliv ho jinak máme rádi, takže loni jsem zkusila bez česneku (ale chilli jsem použila ), taky méně hřebíčku a výborné:-p:-p:yes: Pochopitelně záleží na individuální chuti...;-):-K

Tématické fráze:
švestkové čatní, chutney ze švestek, pikantni svestkove catni, švestkové víno recept, švestkové chutney s chilli, švestkové čatný, domácí švestkové víno, chutney recept, čatní ze švestek, recept na chutney ze švestek, švestkové chatney, švestkove vino, švestkové chatny, švestkové chatni, chutney, švestkové čatní s chilli, švestkové chutnay, švestkove vino recepty, chatny ze švestek, čatni švestkove

Suroviny:
švestky, cukr třtinový, zázvor mletý, česnek, chilli paprika čerstvá, koření hřebíček, skořice mletá, ořech muškátový strouhaný, ocet vinný červený, víno červené, semínka hořčičná, sůl

Přidat fotografie receptu