Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Carbonara

Hodnocení receptu je 4,6 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

luciesladkova

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 15 min

30 min (15 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: cca 4 porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 026 kJ /
2 874 kcal
Bílkoviny126,65 g
Tuky149,38 g
Vláknina18,16 g
Cholesterol 888 mg
Sodík 3,84 g
Sůl8,31 g
Sacharidy247,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do velkého hrnce si dejte vařit vodu na těstoviny. Slaninu nakrájejte na nudličky, sýry nastrouhejte. Vejce prošlehejte vidličkou v misce se smetanou, osolte a opepřete. Krok 2: Vsypte do vařící vody lžíci soli a jakmile voda začne znovu vařit, vložte do ní špagety. Povařte je podle návodu na obalu nebo podle vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente). Krok 3: Česnek trochu zmáčkněte plochou stranou nože, aby se uvolnily silice. Zatímco se vaří těstoviny, rozpusťte ve velké pánvi máslo a vsypte do něj kostičky slaniny i stroužky česneku. Krok 4: Na středním ohni je míchejte zhruba 5 minut, až je slanina zlatá a křupavá. Česnek pro tuto chvíli svoji roli splnil, tak ho vylovte a vyhoďte. Krok 5: Pod pánví udržujte velmi mírný plamen. Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, pomocí kleští nebo dírkované naběračky je vyjměte z hrnce a přihoďte do pánve. Vůbec nevadí, že na nich bude nějaká voda, přispívá k jemnosti omáčky. Krok 6: K vejcím v misce zašlehejte většinu sýra. Pánev s těstovinami odstavte a přilijte k nim vajíčka se sýrem. Kleštěmi nebo dlouhou vidličkou těstoviny promíchávejte a zdvihejte tak, aby se co nejlíp obalily vaječnou směsí, ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet. Krok 7: Přidejte pár lžic horké vody z těstovin, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábně vlahá, nikoli vodnatá. Je-li třeba, dosolte. Krok 8: Pomocí dlouhé vidličky každému namotejte na talíř porci těstovin, posypte zbytkem nastrouhaného sýra a opepřete.

Zveřejněno 11. 9. 2014

Poznámka autorky luciesladkova

Obtížnost: velmi snadné :)

Pokud si chcete opravdu pochutnat, použijte výše zmíněné druhy sýra. Rady tipu: "Pokud nemáte parmazán, použijte eidam." opravdu nefungují :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Carbonara

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/97Mz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Carbonara

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/97Mz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Vynikající recept! Velice nám chutnaly. Skvěle popsáno. Děkuji, uvařím znovu.<3<3<3

crazyrabbit: tak se předveď a přidej recept jak mají carbonara vypadat:-// a možná se ještě naučit psát tak, aby to dávalo smysl:-//

Nenene, toto není Carbonara! :-! Doporučuji přejmenování, ať nematete amatéry, kterit by si mohli nakonec myslet, zeť to tak má být. Toto jsou možnost spagt po uhliřsku jako že závodní jídelny, nebo obecní "čtverky".

Moje italská snacha z Terama poblíž Říma dělá carbonara velmi podobně. Postup je stejný, jen nedává smetanu. Na každých 100 gramů špaget použije 1 žloutek a navíc přihodí jedno celé vejce. A musím říct, že lepší carbonara jsem v životě nejedla...☺

Nahradzovat Parmezán Edamom mi tak trochu pripadá ako nahradit Prazdroj pivom z Talianska...
Kombinácia Parmezánu a Peccorino tiez nie je bezná, pretoze sú to 2 velmi odlisné chute.

Perfektně napsaný rcp!:yes::yes::yes:
K tomu nelze mít žádné připomínky:-))
Dokonce i ta smetana se v severní Itálii, kde už žijí spíše Germáni než Románi, semotamo používá:-D
Možná jen zdůraznit: česnek nemá zhnědnout a těstoviny vařit méně než al dente - dojdou ještě na pánvi.

Tématické fráze:
carbonara, carbonáre, carbonara recept, karbonara, karbonare, brambory carbonara, carborana, recept na carbonára, recept carbonara, recepty carbonara, špagety carbonara s eidamem, recept carbonare, carbonada, recept na karbonara, carbonata, cabonara, karbonaro, recepty nudle carbonara, brambory carbnana, recept nudle carbonara

Suroviny:
pancetta, pecorino, parmazán, vejce, smetana ke šlehání, těstoviny špagety, česnek, máslo, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu