Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Papriková pasta

Zpracovat úrodu z vlastní produkce a uchovat na zimu, je vždy radost. Připravte si paprikovou pastu, která má široké využití. Zvolte sladkou či pálivou variantu. Použít ji můžete do polévek, omáček, gulášů, nebo na maso.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Danca Danca

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez doby případné sterilizace

60 min (15 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez doby případné sterilizace)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 327 kJ /
1 512 kcal
Bílkoviny14,96 g
Tuky104,34 g
Vláknina24,40 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3,26 g
Sůl8,00 g
Sacharidy118,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Papriku a feferonku omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na proužky. Cibuli nakrájíme na kostičky, na oleji ji osmahneme až zesklovatí. ocet, cukr a sůl, mírně podlijeme vodou (asi 100 ml) a dusíme na mírném ohni asi 45 minut. Občas promícháme a případně dolijeme trochu vody, aby se zelenina nepřipalovala. Krok 2: Přidáme papriky, ocet, cukr a sůl, mírně podlijeme vodou (asi 100 ml) a dusíme na mírném ohni asi 45 minut. Občas promícháme a případně dolijeme trochu vody, aby se zelenina nepřipalovala. Krok 3: Ke konci přidáme protlak a ještě krátce provaříme. Měkkou zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem, případně ještě dochutíme a ještě horké plníme do skleniček. Ihned zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Necháme do úplného vychladnutí a poté uskladníme. Krok 4: Ihned zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Necháme do úplného vychladnutí a poté uskladníme. Krok 5: Mám zkušenost, že takto připravená (bez sterilizace) vydrží v lednici nejméně do Vánoc. Pokud bychom ji chtěli uchovat déle, je lépe ji sterilizovat. (například v mikrovlnné troubě, počítáme 3 minuty na jednu skleničku o obsahu 320 ml, nebo jiným osvědčeným způsobem).

TIP: Jak uchovat rajčata pomocí sterilování

Zveřejněno 14. 9. 2014

Poznámka autorky Danca

Papriková pasta se nyní prodává pod názvem "Saba". Já si ji pamatuji z dětství, kdy se dělala v tubách (na název si už nevzpomenu) a s bratrem jsme ji milovali na chlebu s máslem...:-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Papriková pasta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yON6

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Papriková pasta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yON6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (7)

Jejda, to jsem ráda, že jsem to mamince neujídala sama :-D Pasta byla nedostatkové zboží a maminka si ji nechávala před čtyřiceti lety vozit přímo z Maďarska. Šetřila si ji, a já jsem na ni pořád chodila, dokud jsem ji celou nesnědla. To zděšení, když si pro ni šla do spíže a uviděla prázdnou tubu, si určitě dokážete představit. Pak si už našla recept a měla sterilovanou namletou papriku, ale já tenhle recept nemám a bohužel se ho už ani nedozvím.

Dnes jsem udělala, teď mám v mikrovlnce a vypadá to super dobře<3

nebyla to HARISA ?

Danuško,to se Ti povedlo:-p:yes:Recept se mi líbí:-K

Tom Beyk: Tome, taky můžeš pro barvičku část bílých paprik nahradit kapiemi;-)

...prodává se teď také pod názvem Salza, mě se zdá poněkud mdlé chuti. Tvůj recept, myslím, že bude dobrý. Já to asi zkusím ale dám tam taky svoje rajčata a místo octa - a zároveň jako konzervant, plnotučnou hořčici. Tu barvu to mít asi nebude ale důležitý je chuťový efekt.:-))
Pokud to vyrobím, tak přidám komentář a foto.

Tuto pastu dělám stejně, jen místo protlaku dávám rajčata ze zahrady, která nejsou vzhledově pěkná. Chuť je opravdu jako z té tuby prodávané za totality.

Tématické fráze:
paprikova pasta, papriková pasta recept, domácí papriková pasta, pasta z paprik, papriková harisa, jak uchovat feferonky, recept na paprikovou pastu, papriková salsa, pasta harisa, domácí pasta z feferonek, pasta z feferonek, pasta z feferonek recept, pasta z rajčat a paprik, domácí harisa, pasta z feferonky, pasta z paprik recept, papriková pasta s feferonek, papriková pasta recepty, feferonky pasta, recept na pastu z feferonek

Suroviny:
cibule, paprika čerstvá bílá, feferonka, olej, ocet, cukr, sůl, protlak rajčatový

Přidat fotografie receptu