Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smoothies

Hodnocení receptu je 5,0 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 637 kJ /
869 kcal
Bílkoviny9,93 g
Tuky14,60 g
Vláknina31,78 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 122 mg
Sůl0,22 g
Sacharidy159,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny ingredience rozmixujeme do hladkého pyré.

Zveřejněno 10. 10. 2014

Poznámka autorky petram

Co je vlastně smoothie?

Je to mixovaný ovocný či zeleninový nápoj, nejlépe bez přidaných sladidel a konzervantů. Slovíčko smooth znamená anglicky jemný či krémovitý. Smoothie je tedy vlastně hladké pyré, jehož základem je ovoce či zelenina, případně kombinace obojího. Příprava smoothies je velmi zábavná, protože si každý může namíchat právě to své, na které má chuť nebo suroviny. A existuje tolik možných kombinací, že můžeme mít každý den jiné smoothie. A můžeme si ho dopřát opravdu kdykoli, jako rychlou snídani, vydatnou svačinu nebo lehkou a zdravou večeři. Dodá nám vitamíny, minerály, enzymy i vlákninu.

Kromě čistě ovocných smoothies se v poslední době staly populární tzv. zelené smoothies kombinující sladký ovocný základ se zelenou listovou zeleninou, která obsahuje ohromné množství minerálů a také chlorofyl, který napomáhá tvorbě hemoglobinu (červeného krevního barviva), zpomaluje procesy stárnutí a vůbec se podepisuje na celkové regeneraci našeho organismu.

Nicméně fantazii se meze nekladou a do smoothies se dnes přidává celá řada dalších ingrediencí zvyšujících nutriční hodnotu a obohacujících chuť.

Co tedy použít na přípravu smoothie? ovoce, libovolné, kombinací je nespočet. Pro hustou krémovou konzistenci banán (zdroj draslíku), avokádo (zdroj vitaminu E a tuků). Zelenina: řapíkatý celer, červená řepa, mrkev, mladý špenát (zdroj zinku, železa, kyseliny listové), polníček, rukola (zdroj železa a isokyanátů), kapusta (zdroj draslíku, vitamínů A, C a K), kadeřávek, brokolice (jen růžičky, bez košťálu), jakýkoli zelený salát (ledový, hlávkový, římský, lollo, pekingské zelí…), medvědí česnek, kopřiva (rozmixované vůbec nepálí, obsahují 30x víc železa a 20x víc vápníku než hlávkový salát), smetanka lékařská, čerstvý koriandr, čerstvá máta.

Tekutina na ředění (není nezbytná, často stačí rozmixovat šťavnaté ovoce): voda, rostlinné mléko (mandlové, rýžové, sojové…), kokosové mléko, kefír (samozřejmě lze i sojkyšku), jogurt (opět může být i rostlinný), 100% ovocná šťáva (např. domácí jablečný mošt), čaj (zelený, bylinkový, ovocný), citronová šťáva.

Na vylepšení: semínka (chia, lněné, sezamové, konopné, mák) – můžeme předem namočit nebo umlít, slouží jako zdroj vápníku a omega 3 mastných kyselin, konopné semínko obsahuje všechny aminokyseliny, ořechy (v malém množství, nejlépe umleté nebo ořechové máslo) – dodají potřebné tuky, vločky (ovesné, jáhlové, pohankové či jakékoli jiné) – zvýší sytost pokrmu, goji (kustovnice) – zdroj antioxidantů, lepší je ji předem namočit, kakao, karob, mladý ječmen, proteinový prášek – pro sportovce.

Koření: skořice, zázvor, kardamom, muškátový oříšek, vanilka, perníkové koření.

A na závěr… Jak jste určitě při čtení mých stránek poznali, oblíbila jsem si výrobky firmy Adveni Medical. Celá řada jejich výrobků je vhodná pro přípravu smoothies: již zmíněná semínka (konopná, chia), rakytníkové vločky – skvělý zdroj vitamínu C, osvědčilo se mi je hodinu předem namočit do vlažné vody, oříškové mouky – nevyžadují tepelnou úpravu, smoothie zahustí, dodají mu skvělou oříškovou příchuť a další důležité živiny; do smoothie se hodí mouka z vlašských či lískových oříšků, arašídů, mandlí, slunečnicových semínek, hroznových jadérek, konopná, lněná, kaštanová…

Všechny výrobky Adveni můžete koupit na e-shopu www.bezlepkova.com a v prodejnách zdravé výživy. Vřele doporučuji!

Poslední dobou jsem začala experimentovat s nyní tak populárními smoothies. Přemýšlela jsem, jak se podělit o své postřehy a tipy, ale zároveň nezahltit stránky desítkami receptů, kdy se jen obměňuje několik druhů ovoce a vše se mixuje. Spojila jsem tedy vše do jednoho "receptu", snad to nebude nikomu vadit.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smoothies

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/87Qg

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smoothies

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/87Qg

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

hazel: Moc díky za fotku. Já si zelené smoothie také dělám každý den, jen kadeřávek se u nás hodně špatně shání, takže závidím, že ho za oceánem máte běžně k dispozici.

Dnes jsem ja delala tento: kale(kaderavek,myslim ze je to spravny preklad),baby spenat,nektarin,jahody a lnena umleta seminka a trochu vody. Delam tyto napoje kazdy den. Je to vynikajici. Pridavam fotografii.

Zuzka: obvykle syrovou, kvalitní mixer ji rozmixuje.

Ahoj, jakou řepu používáte do smoothie, uvařenou a neochucenou? Nebo si kupujete nějakou special? Díky

Henelie aj ja si potrebujem zadovazit novy mixer,mozes dat tip,aky si si objednala.

petram: diky, ta kastanova mouka me zajimala, priste ji koupim. Privezla jsem si kukuricne otruby, ale ty jsou taky hrube a absolutne bez chuti, jen skvikaji mezi zubama, na vsechno se lepi a drou v krku:-D. Jinak jogurty jim vetsinou sojove, i kdyz se striktne nevyhybam obycejnym, a mliko kokosove nebo oriskove:-p

děkuji, tohle je pro mne skvělá rada, Adveni výrobky kupuji, již mám objednaný mixer, nebyl až tak drahý jako VitaminMulti a splňuje co jsem očekávala, moc se těším, jak to rozjedu. Mé vlasy už prosííí.:-))

zrovna teraz som dopila mala som mango+ hrusku+pomaranc+chia semienka.A mozem ist do prace.Dakujem za dobre tipy,na kombinovanie.:yes:

zuzun: Ty mouky jsou jen rozemletá semínka nebo oříšky, takže se tepelně upravovat nemusí. Konopná je tedy upřímně dost hrubá a moc se mi neosvědčila, ale lněná i kaštanová jsou super. I do kaší a možná i jogurtů, ale to nemám vyzkoušené, protože mléčné výrobky nesmím.

Na smoothies ziju, takze ode me bod za tipy. Ty vlocky zkouknu :yes:Mam otazku: konopna, kastanova a lnena mouka se nemusi tepelne upravit?:-O Ja si je naschval nekoupila, protoze jsem si myslela, ze musi. Oriskove mouky pouzivam, ale nepecu z nich, mam je jen na smoothie a do jogurtu.

Senzace,děkuji mockrát zrovna jsem něco takového hledala;-):yes::-K

Tak tohle jsem si rovnou vytiskla, paráda, Petro :-):yes::yes:

Veľmi dobre napísané :yes: Všetko pekne spolu, človek si len vyberá, na čo má chuť. :yes::-);-)

Tématické fráze:
smoothie recepty, recepty na smoothie a mixovane napoje, smoothies, smoothies nápoje, recepty na smoothies, recepty na smoothie, recepty na domácí smoothie, smoothie recept, zeleninové smoothie recepty, recept na smoothie, recept na smoothies, recepty smoothies, zeleninové smoothie, smothie recepty, smoothies recepty, recepty smoothie, smoothies nápoje recepty, recepty na zeleninové smoothie, smothie recept, co je smoothies

Suroviny:
mrkev, hruška, broskve, med, vločky rakytníkové, voda, jablko, hruška, švestky, vločky jáhlové, oříšky, skořice, banán, pomeranče, jablko, vločky rakytníkové, banán, jablko, vločky rakytníkové, máslo arašídové, voda

Přidat fotografie receptu