Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Povidloň

Neobvyklý dezert pocházející ze Šumavy je sice náročnější na přípravu, ale výsledný efekt rozhodně stojí za to. Povidloň, tvořený vrstvou povidel a tvarohového krému se smetanou mezi dvěma pláty nadýchaného odpalovaného těsta, se po odležení doslova rozplývá na jazyku.

Hodnocení receptu je 4,8 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizalka zizalka

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 20 min

50 min (30 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 160 kJ /
2 189 kcal
Bílkoviny62,28 g
Tuky130,25 g
Vláknina10,50 g
Cholesterol 886 mg
Sodík 765 mg
Sůl1,82 g
Sacharidy168,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve si připravíme odpalované těsto. Krok 2: V hrnci přivedeme k varu 250 ml vody, máslo a špetku soli. Krok 3: Přimícháme mouku a energicky mícháme, aby se těsto přestane přichytávat k hrnci. Krok 4: Necháme vychladnout. Krok 5: Troubu si předehřejeme na 180 °C. Krok 6: Do vychladlého těsta po jednom zašleháme vejce. Krok 7: Plech důkladně vymažeme máslem a rovnoměrně na něj rozetřeme těsto. Krok 8: Na dno trouby postavíme kastrůlek s horkou vodou, plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 20-25 minut. Krok 9: Troubu během pečení v žádném případě neotvíráme - těsto by zbytečně spadlo. Krok 10: Upečený plát necháme vychladnout. Krok 11: Povidla rozmícháme s rumem. Krok 12: Tvaroh vyšleháme s vanilkovým cukrem, pak do něj vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku se ztužovačem. Krok 13: Vychladlé těsto překrojíme na poloviny, jednu polovinu na 4 obdélníky, díky tomu se nám výsledný dezert bude lépe krájet. Krok 14: Nerozkrájenou polovinu potřeme povidly, navrch rozetřeme tvarohovou směs a naskládáme obdélníky těsta. Krok 15: Na závěr poprášíme moučkovým cukrem.

TIP: Nejčastější otázky k odpalovanému těstu

Zveřejněno 16. 10. 2014

Poznámka autorky zizalka

Inspirace: Apetit 10/2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Povidloň

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rNz4

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Povidloň

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rNz4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

j.moravec: To mě těší že se podařil a chutnalo :-) asi budu muset brzy provést návštěvu vyhlášené pralinkárny :-p

j.moravec 20. 11. 2014 14:44
Tak jsem se nechal vyhecovat svojí dcerkou a já naprostý amatér co se pečení týče se do toho pustil. Právě moje dcerka nám domů přinesla z výše již zminované litomyšlské pralinkárny na ocutnání vzorečky. Mů pokus dopadl docela slušně a dostal jsem pochvalu. Příště to bude snad dokonalejší:-p. Kdo má rád tvarohové dobroty tak to prostě musí zkusit jak to skvěle chtná

Plně souhlasím, je to nepřekonatelný dezert :-* u nás jsme měli povidloň prvně, ale určitě ne naposled :-) kdo neochutnal nepochopí :-))

Michaela Medkova: určitě vyzkoušej, nebudeš litovat ;-)

Povidloň miluji, dělala jsem ho minulý týden:-p Jinak si ho kupuji Litomyšli v pralinkárně a ten si je :-p

tak to je obrovskéééééé láááákadlo :-O :-p :-*

To vypadá moc krásně:-p, povidloň jsem ještě nejedla, ale sbíhají se mi sliny, jen se podívám na fotečku:-p:-p:-p;-)

Úžasná dobrota:yes:

Povidloň, tak to je fakt mňamka. Když jedeme na Šumavu, tak si ho vždy koupím na Kvildě. :-D

Tématické fráze:
povidloň, povidloň recept, povidloň z kvildy, recept na povidloň, recept povidloň, recepty povidlon, povidloň - recept, zákusek povidloň, povidloň z odpalovaného těsta, povidlon apetit, povidlon recepty, povidlín, peceni povidlon, povidlon kvilda, kvilda povidloň, povidloň z kvildy recept, povidloň recept apetit, odpalované těsto povidloň, apetit povidloň, dezert povidlon

Suroviny:
voda, máslo, sůl, mouka hladká, vejce, tvaroh polotučný, cukr vanilkový, smetana ke šlehání, ztužovač šlehačky, povidla švestková, rum, cukr moučkový, máslo

Přidat fotografie receptu