Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sojové boby s listovým špenátem a žampiony

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

petram petram

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 773 kJ /
902 kcal
Bílkoviny74,18 g
Tuky42,97 g
Vláknina44,60 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 114 mg
Sůl0,40 g
Sacharidy33,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sojové boby přes noc namočíme a druhý den uvaříme v čerstvé vodě doměkka (v obyčejném hrnci to trvá asi hodinu a půl, v tlakovém 40 min). Krok 2: Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme zcezené žampiony a pokrájený špenát a podusíme pod pokličkou asi 5 minut. Krok 3: Poté přidáme uvařené sojové boby, osolíme, opepříme a společně ještě 5 minut dusíme. Na závěr zjemníme rostlinnou smetanou a podle potřeby dochutíme. Případně místo smetany vmícháme asi 3 lžíce miso pasty rozmíchané ve 100 ml teplé (ne vroucí) vody. Po přidání miso pasty už nevaříme, abychom nezničili cenné enzymy.

Podáváme s rýží.

Zkoušela jsem obě varianty. Varianta se smetanou je jemná, varianta s miso pastou je výraznější a mně osobně asi chutnala víc.

Zveřejněno 21. 11. 2014

Poznámka autorky petram

Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sojových bobů, soli a často i nějakého druhu obiloviny.

Při fermentačním procesu se zcela rozloží sojové boby a zrna obilovin na živiny, které jsou rychle a snadno stravitelné, bílkovinná struktura sojových bobů se rozloží až na 18 různých aminokyselin, včetně esenciálních (pro život nepostradatelných) Miso konzumované i v malém množství významně ovlivňuje výživnou hodnotu stravy. Při procesu fermentace vzniká také značné množství enzymů, které pomáhají trávit ostatní potravu v žaludku.

V Japonsku je miso velmi tradičním výrobkem, jehož původ sahá až do 6. století. Slovo miso znamená doslova „pramen chuti“, MI znamená „chuť“ nebo „koření“, SO znamená „pramen“. Miso pasta obsahuje živé enzymy, které pomáhají při trávení, ovlivňuje vyváženost přírodních sacharidů, dodává esenciální oleje, vitaminy, minerály a proteiny ve vyváženém složení. Obsahuje i vitamín B12. Má celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví – podporuje látkovou výměnu, pomáhá při špatném trávení, podporuje tvorbu buněk a kožní tkáně, pomáhá při srdečních chorobách a ateroskleróze, zmírňuje důsledky kouření a konzumace alkoholu a pomáhá jako prevence proti alergiím a tuberkulóze.

Miso je vhodnou přísadou do polévek, omáček, zálivek, pomazánek, jídel z ryb, pro úpravu mořských řas a zeleniny. Můžeme ho považovat za zdravou alternativu masoxu nebo magi. V lednici vydrží až několik měsíců. Aby se nezničily účinky enzymů, nesmí se vařit a do pokrmů se přidává vždy až na závěr.

Více informací zde: http://www.slunecnice-cb.cz/slunecnice-cb/7-O-LECI....

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sojové boby s listovým špenátem a žampiony

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G7yy

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sojové boby s listovým špenátem a žampiony

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G7yy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
sojové boby recepty, jak vařit sojové boby, sojove boby recept, recepty sojové boby, sojové boby v konzervě, jak upravit sojové boby, úprava sojových bobů, mražené sojové boby, recepty na sojové boby, fermentovane sojové boby, japonske recepty na sojove boby, top recepty sojové boby, sojové boby, pasta z fermentovanych bobu, sojové boby mražené, recepty na sojove boby, mražene sojove boby recept, jak vařit sojové na boby, sojova pasta recept, sojová zrna

Suroviny:
boby sojové, listy špenátové mražené, žampiony sterilované, cibule, olej, sůl, pepř, šlehačka rostlinná, pasta miso

Přidat fotografie receptu