Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křenová omáčka s hovězím masem

Křen má spoustu využití ať už ve studené, nebo v teplé kuchyni. Připravit z něj můžete třeba lehce štiplavou smetanovou omáčku s plátky rozpadajícího se hovězího masa. Tuto dvojici perfektně doplní kyprý houskový knedlík.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Kaczik

Náročný

Doba přípravy 195 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 180 min

195 min (15 min příprava + 180 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 941 kJ /
1 420 kcal
Bílkoviny185,57 g
Tuky47,72 g
Vláknina29,05 g
Cholesterol 451 mg
Sodík 893 mg
Sůl1,91 g
Sacharidy48,72 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso osušíme a v nerezovém hrnci osmahneme na rozpáleném oleji ze všech stran. Krok 2: Přidáme mrkev, řapík celeru, bobkové listy, nové koření, celý pepř a trochu petrželové natě. Zalijeme vodou, aby maso bylo ponořené, osolíme a dáme vařit. Krok 3: Až začne voda vřít, přikryjeme hrnec poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 190 °C na 2 - 2 a půl hodiny, do změknutí masa. Můžeme nechat probublávat na sporáku. Krok 4: Maso dáme bokem, ale tak aby zůstalo teplé. Vývar scedíme a necháme trochu zchladnout. Krok 5: Křenová omáčka: Cibuli oloupeme a nakrájíme opravdu na drobno. Krok 6: V hrnci na rozpuštěném másle osmažíme cibuli úplně do sklovat, zhruba 5 minut, aby neměla hnědý nádech. Krok 7: Přisypeme mouku a vymícháme světlou cibulovou jíšku. Přilijeme vývar a jíšku rozmícháme. Za občasného míchání necháme vařit 25 minut. Krok 8: Křen nastrouháme a přidáme do omáčky. Přidáme smetanu, zakysanou smetanu, opepříme a necháme asi 3 minuty provařit. Krok 9: Nyní je možné i dosolit, pokud máme vývar méně slaný. Krok 10: Nakonec omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem. Maso nakrájíme na plátky, zalijeme omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem.

TIP: Jak udělat kypré houskové knedlíky?

Zveřejněno 30. 11. 2014

Poznámka autorky Kaczik

Receptů na křenovou omáčku je tu spousta, ale nepotkala jsem žádnou ochucenou zakysanou smetanou (u nás doma tak ochucujeme snad všechny smetanové omáčky). Takže přidávám recept, jak ji dělávám já. Je to něco jiného, a snad se nikdo neurazí, o trochu lehčího na žaludek. Pokud chcete omáčku jemnější, dejte více smetany na vaření, pokud kyselejší, dejte méně.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křenová omáčka s hovězím masem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rv0k

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křenová omáčka s hovězím masem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rv0k

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (6)

hosta:
jj, máte recht:yes: Také to tak děláme:
K omáčce maso do vroucí vody:yes::yes:
Na polévku maso do studené vody:yes::yes::yes:

No, asi bych se měl autorce omluvit...
To zatahování má logiku:yes:
Omlouvám se:-K

No, já mít falešnou svíci či nízký roštěnec natož z mladého býka, tak bych pro takové maso našel smysluplnější kuchyňské využití...:-)
K podobným máčkám se u nás využívá vařené hovězí (zpravidla přední) z polívky :-)
***
K receptu:
ad. 1, 2
Furt dumám, proč se maso "zatahuje" aby se posléze hodiny vařilo ve vývaru... :-O

casino: Masíčko z dobrého hovězího vývaru se zeleninou, je ke křenové omáčce je to nejlepší, co může být! Podle mne !

Zobrazit starší odpověď

Hovězí jsem použil z mladého býka hereford, nízký roštěnec z domácího chovu omáčka podle receptu ale dodělané hodinu v papiňáku v osolené vodě přidané 6ks celého pepře, 4ks nového koření, 2ks bobkového listu, jedna sladká smetana a jedna zakyslá z jíškou cibule na másle povařené rozmixované křen použitý čerství ze zahrady. Daly jsme to s kolínkama a bylo to famózní.<3

:yes:

Tématické fráze:
křenová omáčka s hovězím, křenová omačka s hovězím masem, hovězí maso s křenovou omáčkou, křenová omáčka video, recepty křenová omáčka video, krenova omacka, křenová omáčka z vývaru, krenova omacka s masem, omačky křenova, hovezi v krenove omacce, recept křenová omáčka video, krenova omacka z hoveziho masa, hovězí křenová omáčka, domácí křenová omáčka, křenová omáčka+video, křenová omáčka videa, křenová omáčka z hovězim masem, hovězí maso v křenové omáčce, hovězí přední s křenovou omáčkou, hovězí s křenovou omáčkou

Suroviny:
svíčková falešná, mrkev, celer, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, nať petrželová, sůl, olej, cibule, máslo, mouka, vývar masový, smetana zakysaná, smetana na vaření, křen, pepř mletý, sůl

Přidat fotografie receptu