Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestky v octě

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nadja Nadja

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 007 kJ /
4 782 kcal
Bílkoviny19,50 g
Tuky6,00 g
Vláknina75,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 120 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 125,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Svařit vodu s octem a cukrem a přidat salicyl. Krok 2: V tomto roztoku po částech vařit švestky. Krok 3: Když puknou, dát je do 5 litrové láhve. Krok 4: Nakonec šťávu ještě svařit, přidat salicyl a teplé nalít na švestky - aby byly potopené. Krok 5: Sklenici povázat celofánem. Krok 6: Časem obsah zrosolovatí.

Zveřejněno 8. 12. 2014

Poznámka autorky Nadja

Terezčiny sladkokyselé meruňky mně připomenuly tyto moc dobré švestky, které jsme dělávali v dobách, kdy bylo plno švestek i na každé mezi. Díky šarce u nás už švestky téměř vymizely, takže jsem je nezavařovala už spoustu let. Ani nevím, zda je ještě možné používat salicyl jako konzervant.

Třeba se recept někomu hodí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestky v octě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0mVG

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestky v octě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0mVG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (8)

Mám podobný recept: švestky v peřinách - Na pětilitrovou láhev se dá svařit 2 l vody a 30dkg cukru. Svařenou vařící vodu s cukrem se přelijí syrové celé švestky, narovnané v lahvi. Přiklopí se pokličkou a nechají 5 minut stát. Potom se šťáva slije a znovu se nechá povařit. Přidá se "pomůcka ke konzervování(kdysi Petol)", nechá se přejít varem a znovu vařící naleje na švestky. Pováže se celofánem a dá na 12-14hodin do peřin pomalu chládnout.
Švestky se nekazí, mohou se odebírat počástech a vydrží až do léta. Hodí se na koláče, do knedlíků i jako kompot.
recept je z novin hodně starý. V.

Věrka: :yes: Věrko, děkuji za přidání Tvého receptu, ale snad by bylo lépe, kdybys ho dala jako samostatný recept. Tady zanikne a to by byla škoda. Je přece jenom poněkud odlišný a možná jednodušší. ;-)

Tento recept neznám:-O:yes: Letos se nám kupodivu švestka hojně obsypala a tak recept určitě vyzkouším.

Teprve dneska jsem objevila recept na švestky v octě. To je asi to, co jsem kdysi dostala ochutnat od sousedky, staré paní. Pamatuji se že to bylp dobrý. Tenkrát mě dala recept, ale ten jsem ztratila. Je to už dobře 50let, to jsem se ještě až tak o vaření nezajímala i když už jsem byla vdaná.

Poznám tento recept z detstva, v nedeľu u nás často bývala slepačia polievka a k varenému slepačiemu mäsu stará mama podávala tieto slivky. Pamätám si len matne, moja mamka už takto slivky nezavárala.
Za originálny a zabudutý recept :yes:!

zizala: snad ano, nemám vyzkoušeno.

Cukr a ocet jsou samy o sobě dobré konzervanty, já myslím, že by se to bez salicylu obešlo ;-)

Supeeer:yes::yes::yes: Toto nepoznám, keď bude veľa sliviek, určite urobím. Díky. ;-)

Tématické fráze:
švestky v peřinách, ocet ze švestek, konzervování švestek, salicyl, jak konzervovat švestky, švestkový ocet, na co jsou dobré švestky, švestkový ocet recept, švestka voctè, švestkový kompot s octem, topstar slivky švestky, švestky v peřině, jak konservovat švestky, švestky do peřin, svestky vperinach, švestkový ocet recepty, švestka topstar, recept švestky v peřinách, svestkovy kompot zavareny v perinach, švestky v peřinách recepty

Suroviny:
voda, ocet, cukr, kyselina salicylová, švestky, kyselina salicylová

Přidat fotografie receptu