Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybí polévka III.

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jan.alois jan.alois

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 10

10

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 573 kJ /
1 571 kcal
Bílkoviny26,43 g
Tuky88,19 g
Vláknina24,60 g
Cholesterol 255 mg
Sodík 1,78 g
Sůl4,26 g
Sacharidy156,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné hlavy vaříme v osolené vodě, kmín dáme do gázy nebo do vajíčka na čaj a dáme vařit s hlavami. Krok 2: Do jiného kastrůlku dáme vařit vyčištěné vnitřnosti. Krok 3: Hlavy trvají asi půl hodinky, vnitřnosti 20 minut. Hlavy vyndáme a maso obereme. Vnitřnosti vyndáme a nasekáme spolu s masem z hlav. Krok 4: Veškerou zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Krok 5: Do hrnce dáme máslo a na něm orestujeme zeleninu. Zalijeme vývarem z hlav, asi tři čtvrtě litru si necháme stranou. Zeleninu povaříme asi 15 minut, přidáme obrané maso a ještě povaříme. Do hotové polévky zavaříme tu hrachovku rozmíchanou ve zbytku vývaru. Krok 6: Ochutnáme, přidáme oříšek a květ, případně dosolíme. Nandáme na talíř a na vršek dáme kostky těch rohlíků co jsme si opekli v troubě do křupava.

Zveřejněno 16. 12. 2014

Poznámka autora jan.alois

Na vysvětlenou: Ta hrachovka se tam dává, protože hrách strhne tu rybí chuť, která někomu vadí. A mohu dokázat - byli jedlíci co mi tvrdili ryby nejím, to bych poznal a ty si z nás děláš legraci. Nedělal a jedli. Foto přidám až ji budu příští týden dělat.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rybí polévka III.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3p64

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rybí polévka III.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3p64

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (30)

Tonja: Čočka se většinou jí na Nový rok, ale u nás se taky dělá ke štědrovečerní večeři. Mezi rybí polévkou a smaženým kaprem si každý dá trošku houbového kuby a uvařené čočky, abychom měli štěstí a držely se nás peníze. ;-)

Čtu tady už poněkolikáté, že se dříve vařívala na Štědrý den polévka hrachová. Rodina mé manželky ale vařívala na Štědrý den polévku čočkovou. Prý to tak dělali i jejich rodiče a prarodiče, hrachovku nevařili a rybí snad ani neznali. Já jsem však byl zvyklý na rybí polévku (z kapřích hlav), začal jsem ji vařit a v rodině se ujala. Musím ji vařit každoročně. A zdůrazňuji, že rybí polévka má mít rybí šmak; pokud někomu rybina vadí, ať si uvaří polévku jinou.

U nás ji tu klasickou vařila moje maminka. Nyní ji vaří moje dcera. Občas i manžel. :-)

Eja57: Ja nikdy polevku z ryb nevarila, nepapala ,proto me toto zaujalo a mozna se pridam k fan clubu, rybicko-hrachovych..:-D

Eja57: Dej trochu té tvé do kastrolku a přidej hrachovku jen na zahuštění a ochutnej a uvidíš třeba budeš potom vařit obě. :-D

Eja57: u nás vaříme pěti a více litrový hrnec . pro jednu dceru do sklenice , a potom přijde Zdenda a dědo máš polívku a taky sebou ,tak to dopadne ,že kvůli tomu ,aby byla hustá padnou i tři. Záleží na tom kolik je hlav vnitřností a zeleniny. Čím více tím méně hrachovky. Jednou jsem jí vařil desetilitrový kýbl ,ale to nebylo na vánoce to bylo pro bandu nenažranců co rybí neradi a nezbylo ani Ň.:-)

Eja57: Podle mně to vypadá jako kompromis..Naši mladí když se před x léty vzali byli zvyklí každý na svou. Dcera na rybí její manžel na hrachovou. Několik let měli jeden rok rybí, druhý hrachovou. A jak myslíš, že je to dnes už i s velkými dětmi?..Všichni se těší na tu vánoční rybí..;-):-K

mika59: no ale jak to píše Cat...jsem teď ještě sondovala a našla jsem mezi známými dvě rodiny, kde to také znají jako starý rodinný recept...taky jsem "konzerva" na Vánoce, ale ono to asi bude moc dobré....

mika59: souhlasím s vámi :-)

Eja57: A mně zase příjde..chci rybí nebo hrachovku. Přece je každá jiná, a na Vánoce chci tu co mám ráda.. Proč vařit obě v jednom?..Ale asi jen můj názor..:-K

cathleen: tak tu vaši rodinnou polévku bych si s chutí dala, to neznám:yes:
Ale - Vitaňácká hrachovka je výborná, v receptu není uvedeno, jak velký kotel má nakonec vzniknout, ale dva pytlíky mi přijde hodně...ale pro brblaly, že rybí polévku nééé mi to přijde jako skvělá volba:yes:

casino: asi bude záležet na poměru rybího vývaru a hrachu. U nás doma se odjakživa vařila hrachová na máslové jíšce, se zeleninou, která se ředí rybím vývarem a přidává se do ní obrané maso. Hrách je v ní cítit...a ryba také :-8 Až po mnoha letech jsem si v kuchařce Miloše Štěpničky přečetla, že takhle polévka (hrachovo-rybí) by měla být staročeská.
Ano, čtverečky jsou k odklikávání. Jestli je potřeba něco dokoupit nebo i to, zda jste použil všechny napsané suroviny. ;-) Stejné je to u kroků postupu, také si je můžete odkliknout.

jan.alois: :-K

Dajda: to nebylo myšleno sarkasticky. Jen jako poznámka.

casino: Casino, jsou strávníci, kteří nemají rádi rybu, když je moc poznat, že je to ryba, králíka, pokud chutná jako králík atd. :-O Zároveň mají pocit, že o Štědrém večeru se ryba jíst musí, a tahle polívka může být jistým kompromisem mimo jiné také mezi tím, co jedli naši předkové ke štědrovečerní večeři, a co jíme my dnes. Už jsem naznačovala, že dříve to byla právě hrachová polívka. Beru Váš humor, mám ho dokonce ráda, ale není nutné se posmívat za každou cenu!

Tématické fráze:
rybi polevka, rybi polévka top recepty, jedle rybi vnitnosti, rybí polévka s hrachem, nejlepší rybí polévka v troubě, rybí polévka v troubě, recepty na rybí polévky, rybí polévka čaj příprava, rybí polévka vitana, rybí polévka z kapra s hrachem, rybí polévka z kapra babicina, rybí polevka s hrachovou, rybí polévka z kapra lada hruška, rybí polévka babiččina, rybí polévka podle ládi hrušky, rybí polévka podle hrušky, rybí polévka od ládi hrušky

Suroviny:
vnitřnosti rybí, máslo, mrkev, petržel, celer, cibule, rohlík, polévka hrachová se slaninou vitana, sůl, kmín celý, ořech muškátový, květ muškátový

Přidat fotografie receptu