Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sváteční polévka z kachny („kaldoun“) paní hajné ze „Šlajfu“

Hodnocení receptu je 4,6 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Josef Lerch Josef Lerch

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny pro 10

10

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 658 kJ /
1 352 kcal
Bílkoviny32,70 g
Tuky110,29 g
Vláknina35,79 g
Cholesterol 809 mg
Sodík 867 mg
Sůl1,90 g
Sacharidy41,64 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné a omyté droby, ořez a letky z kachny vložím do hrnce se studenou vodou. Do vody přidám cibuli, česnek, nové koření, bobkový list, pepř a osolím. Přivedu k varu. Ztlumím oheň a nechám táhnout dokud není maso a droby měkké. Poté vložím do vývaru zeleninu a povařím do poloměkka. Krok 2: Mezi tím připravím knedlíčky. Vejce, mléko rozšlehám do pěny přidám nastrouhaný muškátový oříšek, majoránku a osolím. Pěnu pak promíchám se strouhankou do polotuhého těsta a z něj vytvořím mokrýma rukama knedlíčky. Krok 3: Knedlíčky zavařím v mírně osolené vodě, scedím a uchovám v teple v misce. Krok 4: Polévku scedím a zahustím světlou máslovou jíškou a provařím. Krok 5: Do polévky pak vsypu nakrájené droby a maso z ořezu, na kousky nakrájenou mrkev a petržel z vývaru. Krok 6: Vložím knedlíčky prohřeji a podávám zdobené petrželkou.

Zveřejněno 25. 12. 2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sváteční polévka z kachny („kaldoun“) paní hajné ze „Šlajfu“

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D285

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sváteční polévka z kachny („kaldoun“) paní hajné ze „Šlajfu“

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D285

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Dobrý den, přidávám fotečku. Polévka je skvělá <3

U nás doma se vždy dělaly do kaldounu trubelky, tak se u nás tomu říkalo. Je to nudlové těsto s přidáním kousíčku másla. Vyváleno jako na fleky i se tak krájeli. Následně se ještě natáčeli pomocí struhadla a špejle do maličkých trubiček. Fleky nesmí uschnou aby šli točit na špejli. A pak se zavaří přímo do hotové polévky.

Pokazde, kdyz pecu kachnu, varim polivku podobne, bez jisky. A do polivky zavaruji knedlicky z kachnich jater.

jirholu: děkuji, prohlédla jsem - určitě dají dost práce.

jirholu: :-)) Děkuji za zastoupení ;-):yes:

zizala: :-O neznám kaldounky - popiš, příp.udělej a přidej foto s popisem, prosím, i kdyby sis je měla vymyslet. Ráda se přiučím.:-p

jurek: Jiná babička by se zase usmívala těm nudlím. Do kaldounu patří (když už) speciální těstoviny - kaldounky ;-)

Ja ano,ale iba trošku na špičku noža.

jurek: pani hajná varí kaldoun takto, vrátane majoránky do knedličiek...nevidím na tom nič zlého. Každému môže chutiť niečo iné.Mimochodom, majoránku tiež nedávam.

jurek: u nás kaldounová polévka neodmysliteně patří k vánočnímu menu už několik generací:-) a níkdy se do ní nedávaly nudle ani smetana, ale do knedlíčků nedáváme taky majoránku, jen muškátový květ. :-). Vaše babička by se možná usmívala, ale jinde se dělá tato polévka i jinak, než zrovna u Vás doma. ;-)

jurek:Já tedy nevím, ale do knedlíčků dávám majoránku vždycky. Dávala jí moje maminka , babička i tchýně a její sestra.

Pane kuchaři, zapoměl jste do polévky KALDOUN dát uvařené široké nudle, smetanu a do knedlíčků se nedává majoránka. Moje babička ze Šumavy by se při čtení Vašeho receptu velmi usmívala, přinejmenším. Zdravím. J.R.:-(;-(

Bezvadná polévka,já ještě přidávám domácí široké nudle


;-)

Tématické fráze:
polevka z kachny, droby z kachny, polévka z kačeny, polevka s kachny, kachna s droby, kruti kaldoun, polivka z kachny, polevka z kachny recept, kaldoun z kkachny, recept na polevku z kachny, recept na polévku kaldoun, sváteční menu recepty, kaldounky, co s droby z kachny, polévka kaldoun, co na sváteční oběd, recept polévka z kachny, kaldounova polevka, polevka-z-kachny, polévka kaldoun recept

Suroviny:
mrkev, petržel, celer, cibule, česnek, nať celerová, droby kachní, maso kachní, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, máslo, mouka hladká, sůl, petrželka, vejce, smetana, strouhanka, ořech muškátový, majoránka, pepř, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu