Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nakládané okurky paní hajné ze „Šlajfu“

Hodnocení receptu je 4,6 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Josef Lerch Josef Lerch

Snadný

Doba přípravy 10080 min Doba přípravy: 10080 min

10080 min (10080 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 911 kJ /
1 174 kcal
Bílkoviny14,43 g
Tuky4,03 g
Vláknina69,73 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 12,65 g
Sůl30,10 g
Sacharidy255,42 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Okurky řádně omyji, případně očistím kartáčkem. Krok 2: Svařím nálev z vody, octa (2:1), koření, soli (přiměřeně), cukru a cibule. Vařím asi 15 minut. Krok 3: Do větší sklenice na dno naskládám cibuli na kolečka, očištěnou mrkev na kolečka a kousek oloupaného křenu, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 8 kuliček celého pepře a snítku kopru. Na to naskládám natěsno okurky. Vrstvy prokládám kolečky cibule, mrkve a snítko kopru. Na vrch přidám ještě snítku kopru. Krok 4: Vše zaliji scezeným ještě horkým nálevem až po okraj. Krok 5: Sklenici řádně uzavřu a sterilizuji na 80°C 15 minut. Krok 6: Poté sklenice s okurkami uložím do chladu a temna. Po týdnu jsou připravené ke konzumaci.

Zveřejněno 25. 12. 2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nakládané okurky paní hajné ze „Šlajfu“

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M21R

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nakládané okurky paní hajné ze „Šlajfu“

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M21R

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Také mám problém kolik bych dala cuku, octa apod. Myslím že podle tohoto receptu se okurky zavařit nedají, nebo alespoň já bych to nedělala.:-((

spagetka: ;-) myslím, že Vlasta tu rychlou spotřebu myslela po otevření sklenice. Stává se mi to občas i u kupovaných okurek.;-(
Josef Lerch: :-D:-D:-D

Josef Lerch: :-D:-)):-))

:yes::-))

Josef Lerch

Omlouvám se za foto. Změnil jsem obrázky, ale nevím zda jsou lepší. Pozn. k množství jednotlivých ingrediencí: Poměr voda - ocet 2:1 - máme prostě raději kyselejší nálev. Cukru dávám Na 2 litry vody 25 dkg, ale nechávám přípravu láku na Vás, máte-li raději sladší nebo kyselejší okurky. A co se týče množství - Je to podle toho příběhu:
V paneláku bydlí dva staří mládenci Novák a Dvořák ve stejné garsonce pouze v jiných patrech. Jednou si pan Dvořák všiml u pana Nováka na návštěvě, že má nově vytapetováno. Říká:" Máš krásně vytapetováno. To si udělám také. Kolik jsi koupil tapety?". Pan Novák odpověděl:" Koupil jsem 2O rolí:". Rozloučí se a třetí den u pana Nováka zvoní pan Dvořák a nadává:" Sakra jak je to možné. Máme stejný byt. Koupil jsem 20 rolí tapet, vytapetoval jsem a 10 mi jich zbylo !". Pan Novák s klidem odpoví:" To souhlasí. Mně jich zbylo taky deset!"

magdalenka:
Já se vyjádřil jen k podivu nad tím, že v rcp není kolik octu:-))
To, že nálev 2:1 (předpokládám, že z 8%ního octu) bude patrně kroutit nejen palci ale i patama:-D jsem neřešil, neboť nevím zda právě takto naložené okurčičky hajnej ze „Šlajfu“ nemiluje, či zda ho jimi milující paní hajná nebude, už za pár dní, na Nový rok kurýrovat?;-)

magdalenka: Presne tak, nalev na okurky neni zalivka na salat.

casino: Ja vidím toto."Svařím nálev z vody, octa (2:1), koření, soli (přiměřeně), cukru a cibule."
Pomer 2:1 = litre, decilitre, mililitre? Koľko na 3 kg uhoriek? A koľko cukru a soli? Neskúsenému informácia "přiměřeně" veľa nenapovie.
Kedysi som uhorky nakladala od oka. Ale prišla som na to, že práve správne dávkovanie cukru a soli a octu je veľmi dôležité. Dôležitejšie ako počet guličiek korenia.

spagetka: magdalenka:
No, já čtu v postupu přesnou specifikaci jak množství vody, tak množství octa...
...ale třeba to tam autor dopsal až po vašich komentářích. Pokud tak učinil, pak by bylo fér tuto úpravu (opravu) v postupu zmíniti;-)

Takže je to v podstate nepoužiteľný recept...na šťastie, nachádza sa tu veľa dobrý a spoľahlivých receptov, ako uhorky naložiť.

Jitkas: Je pravda, že tady není ani množství octa a vody, takže začátečník by si asi tady rady nevěděl, kolik čeho.

U tohoto nalevu zarazi ono "baj ocko", co se tyce soli a cukru, dosti neobvykle......

Vlasta Dostálová: Sterilizujete, tedy konzervujete, t.zn. že se nekazí a v pohodě vydrží do další sezony. Všimněte si, že autor tam kromě octa nemá jiný konzervant a ocet sám o sobě je konzervantem. Já také jiný konzervant nedávám a vydrží v chladu ve spíží do léta, než zavařím nové (i když většinou máme pauzu, neb je zdlábneme do jara ;-);-):-D:-D)

Vlasta Dostálová 26. 12. 2014 08:44
Mám léty ověřený a předávaný recept na nakládané okurky, který jsem si jako malá holka vystřihla ze Zemědělských novin. Pamatuji si to z hlavy. 3,8 lt vody dám svařit s 1,2 lt obyč. octa, 30 dkg cukru a 16 dkg soli, do toho vhodím 50 koleček cukerinu. Do litrových lahví vkládám na dno, cibuli, mrkev, křen, kopr, bobkový list, hřebíček, kousek celé skořice, lžičku hořčičného semínka a nad to skládám okurky, případně nějakou tu zeleninu ještě vložím nad ně. Zaliju vlažným lákem a steriluju pak na 25 minut při 80 st. C. Lák je možno používat i na zeleniny, papriku, zelí a případně i papriku, do které se vkládá zelí s kmínem a je výbornou přílohou v zimě k jídlům. Protože tam není žádný konzervační přípravek, je nutné takto zavařené okurky či zeleniny pak rychle spotřebovat, tedy do několika dnů, aby se lák nezakalil a nezkazil chuť.

Tématické fráze:
nakladané okurky, nakládané okurky recept, recept na nakladane okurky, recept nakládané okurky, kolik okurek do sklenice, kolik sklenic z 10 kg okurek, nejlepsi nakladane okurky, domácí nakládané okurky, recepty na nakládané okurky, okurky v soli, okurky nakladacky pan novak, kolik sklenic na 10kg okurek, kolik sklenic zavařím z 15 kg okurek, nálev na okurky sladší, 10 kg okurek kolik sklenic, kolik sklenic okurek z 10 kg, kolik sklenek 10 kg okurek, vyborne nakladane okurky, kolik sklenic okurek se udělá z 15 kg nakládaček, kolik okurek na 10 sklenic

Suroviny:
okurky sterilované, cibule, mrkev, křen, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, semínka hořčičná, kopr, voda, ocet, cukr, sůl

Přidat fotografie receptu