Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holandská omáčka a vejce Benedikt (Gordon Ramsay)

Vychutnejte si ráno tuto klasickou snídani - pečený plátek anglického muffinu podávaný s do křupava orestovanou parmskou šunkou, ztraceným vejcem, to vše přelité krémovou a svěží holandskou omáčkou.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Martin_B

Náročný

Doba přípravy 33 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 3 min

33 min (30 min příprava + 3 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 371 kJ /
1 762 kcal
Bílkoviny46,81 g
Tuky172,22 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 2,06 g
Sodík 839 mg
Sůl1,94 g
Sacharidy6,14 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Začneme holandskou omáčkou: Oddělíme žloutky od bílků, bílky nebudeme potřebovat. Do žloutků, které jsme si dali do skleněné mísy, přidáme lžičku octa a začneme šlehat metličkou. Stačí cca minutu. Krok 2: Dáme rozpustit všechno máslo, jakmile je všechno rozpuštěno, odstavíme ho. Krok 3: Připravíme vodní lázeň, voda smí jen lehce vařit. Mísu se žloutky vložíme nad páru. Musíme začít velmi rychle a poctivě šlehat. Když mají žloutky krémovitou konzistenci, začneme pomalu přilévat teplé máslo. Vždy je nutné máslo zašlehat a potom přilít další, nebo soustavně přilévat velmi lehký proud másla, opravdu po trošce, a neustále šlehat - občas dáme mísu pryč z lázně a vrátíme ji zpět, pořád šleháme. Omáčka začne krásně krémovatět a nabývat na objemu. Pokud máme pocit, že je hustá až moc, přidáme jednu či dvě lžičky chladné vody a pokračujeme ve šlehání. Jakmile máme krásnou krémovitou omáčku, odstavíme mísu, přidáme citronovou šťávu, chilli a sůl, a dáme bokem. To nejtěžší máme za sebou Krok 4: Vejce Benedikt: V širokém hrnci dáme vařit vodu, mezitím do křupava orestujeme parmskou šunku. Na zbylém tuku opečeme rozkrojený muffin, pouze vnitřní stranu. Krok 5: Až voda začne lehce vařit, vlijeme do ní lžíci octa, do misky vyklepneme vajíčko, a po jednom je vkládáme do vody. Žloutek se krásně zatáhne bílkem, vaříme cca 2-3 minut. Krok 6: Vytáhneme, necháme okapat a můžeme servírovat. Na půlku muffinu položíme šunku, na ni vejce, a teď to hlavní, jednou vrchovatou lžíci holandské omáčky vše poctivě přelijeme a můžeme podávat.

TIP: Jak na vejce Benedikt

Zveřejněno 31. 1. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Holandská omáčka a vejce Benedikt (Gordon Ramsay)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D2Zy

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Holandská omáčka a vejce Benedikt (Gordon Ramsay)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D2Zy

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Másla nemusí být tolik. Ale jinak výborný recept.

Do vaření se paní casinové nemontuju, protože ač po Velikonocích, tak by to skončilo jako po nešporách onehdy na Sicílii... ;-)
Měli jsme dnes chřest (zelený z pánve) s bramborem a holandskou omáčkou...
No, chřest a brambory se podařily...:-D
Ex post pátrám, jak že se vlastně dělá ona omáčka a zde mě zaujala poslední věta z bodu 2 postupu: "To nejtěžší máme za sebou" :-);-):-D

maiva: mě moc mrzi že jsem nesehnal ty muffiny.. ale příště to vyjde :).. diky ;)

Pěkný, Gordon by měl taky radost:-D Lákavé už z fotky:-p+:yes:

zizala: děkuji :)... tou metlickou je to krasny ritual a clovek ma pak uzasnej pocit, jsou i recepty kde to můžete dělat v mixéru, je zde i hodne cest na zjednoduseni.. nekde ani ta lazen neni treba :)... ale je to vážně dobrota, recept je vyborny a vše jde skvěle dohromady.. dle mě je to lepší než ten puvodni s canadskou slaninou :)..

Krása :yes: Aby ruka při šlehání nebolela, pomáhám si technikou, např. el. ručním šlehačem, i když kuchaři v televizi neradi, důvodem může být i hluk a snížený efekt :-))

Tématické fráze:
gordon ramsay recepty, recepty gordon ramsay, vejce benedikt video, vejce benedikt recept, holandská omáčka z vařených vajec, vejce benedikt, gordon ramsay, holandská omáčka bez vaření, recept gordon ramsay, gordonovo vaření pro radost, omacka z vajec, gordon ramsay recept, holandská na benedikt, gordon ramsey recepty, holandská omáčka gordon, kuchař gordon ramsay recepty, ramsay recepty, holandska omacka k benedikt vajicku, vejce benedikt video recept, holandská omáčka bez vajec

Suroviny:
žloutek, ocet, šťáva citronová, máslo, sůl, muffin, šunka parmská, vejce, ocet

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu