Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvová halva (Gajar ka halwa)

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

arrefeena

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 514 kJ /
2 274 kcal
Bílkoviny43,03 g
Tuky68,40 g
Vláknina29,00 g
Cholesterol 218 mg
Sodík 1,29 g
Sůl3,00 g
Sacharidy357,03 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce dáte vařit mléko a za častého míchání jej zcela vyvaříte, až vám úplně na dně hrnce zůstane hustá bílá hmota, které se v hindštině říká mawa nebo khoya. Krok 2: Mezitím, co se vám mléko vaří (cca 30-50 minut) oloupete mrkve a nastrouháte je. Jakmile je mawa hotová přidáte do hrnce mrkev a ghee a přiklopíte jej. Krok 3: Mrkev necháte dusit ve vlastní šťávě. Krok 4: Nasypte cukr do mixéru a melte ho cca 1 minutu, dokud se z něj nestane moučkový cukr. Krok 5: Kardamomy rozkrojte a v kmoždíři utlučte jejich černá semínka, která najdete uvnitř. Cukr a kardamomový prášek přisypte do hrnce. Nepřiklopujte ho a nechejte vyvařit co nejvíce vody. Halwu podávejte teplou v miskách a s oříšky anebo ji dejte ztuhnout na plech vymazaný s ghee a po ztuhnutí jí nakrájejte na čtverečky anebo diamanty. Krok 6: Můžete doprostřed každého dílku dát jednu oloupanou mandli.

Zveřejněno 5. 2. 2015

Poznámka autorky arrefeena

Aby se vám mawa nepřipekla je vhodné použít kvalitní hrnec s tlustým 3-vrstvým dnem. http://ecx.images-amazon.com/images/I/51+J-9pT6oL....

V žádném případě nezkoušejte udělat mawu z odstředěného mléka apod.

V Indii se mawa prodává již hotová a vypadá jako sýr. Mawa je základem téměř všech indických sladkostí.

Ghee pomáhá aby se mrkev nepřipálila a dodává desertu máslové aroma.

Halwa se jí většinou teplá jako desert po večeři.

Často se během svátků zdobí jedlým "alobalem" z čistého stříbra.

V Indii mají mrkve tmavší barvu a tudíž ji na Západě indičtí kuchaři občas přibarvují potravinářským barvivem http://3.bp.blogspot.com/-LXERleIHfsc/Us_c6YvP8PI/...

Toto je nejtradičnější nejekonomičtější recept na mrkvovou halwu, kvůli dlouhé době přípravy mnoho lidí volí kratší cestu jako je sušené mléko, mawa z ricotty nebo mascarpone, kondenzované mléko, mikrovlná trouba atd.

Tento recept je však nejautentičtější, nejklasičtější a nejlevnější.

http://www.ecurry.com/blog/wp-content/uploads/2011...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mrkvová halva (Gajar ka halwa)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nolE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mrkvová halva (Gajar ka halwa)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nolE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

cathleen: To mě napadlo, proto jí vysvětluju, že Podobné recepty slouží k něčemu jinému, že stačí dát odkazy na ghí a moučkový cukr do poznámky k receptu ;-)

zizala, tejaja: myslim, že recepty dala do podobých sama autorka této halvy - kvúli výrobě ghí a mletí krystaloveho cukru na moučkový, které tady v receptu použila ;-)

zizala:Jarka, tiež som sa divila:-O Už je to preč. ;-)

Proč jsou v podobných recepty, které s tímto receptem nemají pranic společného - ghí a moučkový cukr :-O:-? Odkazy na použité suroviny se mohou dát do poznámky. Do podobných patří něco jiného ;-)

Tématické fráze:
halva recept, carrot halwa recept, mtkvova halva, mrkvová chalva, recept na indická halva, vyroba mawu, gadžár ka halva, indická mrkvová halva, halva recepty, gajar indicky dezert, khoya příprava recept, halwa indická, indicky dezert mrkvová chalva, indický mrkvový dezert, mrkvova chalwa, indická mrkvová chalva, mletí mrkve, halva výroba, výroba halvy, recept gadžár ka halva

Suroviny:
mrkev, mléko plnotučné, cukr krystal, ghee, kardamom, ořechy

Přidat fotografie receptu