Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlíčková polévka se strouháním paní hajné ze „Šlajfu“

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Josef Lerch Josef Lerch

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 150 min

150 min (150 min příprava)

Suroviny pro 12

12

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 873 kJ /
2 838 kcal
Bílkoviny190,65 g
Tuky96,92 g
Vláknina38,35 g
Cholesterol 1,84 g
Sodík 2,19 g
Sůl4,30 g
Sacharidy285,46 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do 3 litrů studené vody v hrnci vložím morkovou kost, hovězí, očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, pórek a koření a přivedu k varu. Když se polévka začne vařit, stáhnu plamen a nechám ji pouze převalovat 2 hodiny. Krok 2: Mezi tím vyrobím knedlíčky a strouhání. Játra, cibuli a česnek semelu do mísy. Zbytek hmoty z mlýnku „vyženu“ houskou nebo rohlíkem. Do mísy přisypu strouhanku, rozklepnu vajíčka a přidám koření. Vše řádně promíchám. Vznikne tuhá hmota, ze které lžící odebírám přiměřené kusy, položím je do strouhanky a navlhčenými dlaněmi vytvaruji knedlíčky. Krok 3: Strouhání připravím z mouky, vejce, soli a pepře. Vyhnětu těsto, které nechám hodinu na teple schnout a pak na hrubém struhadle vyrobím strouhání. Krok 4: Po dvou hodinách polévku scedím. Mrkev nakrájím a vrátím do vývaru, vývar přivedu k varu a pak vkládám knedlíčky. Krok 5: Když knedlíčky vyplavou na hladinu vsypu strouhání a vidličkou je rozmíchám, aby se neslepilo. Vařím ještě 10 minut a pak podávám zdobené pažitkou.

Zveřejněno 7. 3. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Knedlíčková polévka se strouháním paní hajné ze „Šlajfu“

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/klWx

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Knedlíčková polévka se strouháním paní hajné ze „Šlajfu“

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/klWx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Dřív právě v tomhle spočívala šikovnost kuchařek, když z málo masa, kterého nikdy nebylo dost, udělala dobrou polévku. Pomáhala právě kořenová zelenina, koření a i to, že játrová zavářka se vařila v polévce, také játra daly vývaru chuť. Z hromady masa (a kostí) udělá dobrý vývar každý, že.;-) V názvu také není "hovězí polévka" nebo "vývar", já bych si tuhle masovozeleninovou polívku klidně dala:-)

Od"šéfkuchaře"casina jsem chytla pomyslný kartáč za polévku ze 4morkových kostí:-D:-Dhttp://www.toprecepty.cz/recept/23679-falesna-hove...
Pepíčku,Tvé recepty jsem zatím vždy hodnotila kladně,ale tady vážně nemohu...:-)

Anna Kocikova: nelibi se mi Vas kritisizm. Kazdy kuchar si musi prece 'dodelat' recept podle sveho. Zahlad teto polevky je vyborny, tak jen mejte dobre srdce!<3

Na dvanact porci je jedna morkova kost a 300g masa malo, to bude jako vyvar z ponozek a ne z masa.Vyvar u nas tahneme minimalne ctyri hodiny, at ma silu.
Zavarku obvykle varim zvlast, nemame radi zakalenou polevku.

Tématické fráze:
recept na mraky- zavářka do polévky, knedlíčky strouhani, strouhání do polévky, strouhani z jater, strouhání do polévek, knedlíckova polévka, knedličkova jatrova polévka recept, banketky kladno, recepty paní hajné ze „šlajfu

Suroviny:
kost hovězí morková, hruď hovězí, cibule, mrkev, petržel, celer, česnek, pórek, pepř, koření nové koření, sůl, játra vepřová, strouhanka, vejce, majoránka, květ muškátový, cibule, česnek, pepř, sůl, mouka hrubá, vejce, pepř, sůl

Přidat fotografie receptu