Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Spaghetti carbonara

Hodnocení receptu je 4,6 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Kaczik

Snadný

Suroviny pro 2

2

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 308 kJ /
1 269 kcal
Bílkoviny60,84 g
Tuky27,64 g
Vláknina29,50 g
Cholesterol 777 mg
Sodík 333 mg
Sůl0,65 g
Sacharidy187,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těstoviny jsem si dala vařit podle návodu do velkého množství řádně osolené vody. Asi dvě minuty před dovařením jsem si v pánvi dala osmahnout kostičky guanciale (pokud nepustí moc tuku, je možné přidat trochu olivového oleje) a po chvilce jsem přidala i česnek. Krok 2: Smažila jsem jen zlehka, aby se česnek nepřipálil a nebyl pak hořký. Mezitím jsem vajíčka rozšlehala se sýrem (pokud jej bude moc, rozmíchejte s vejci jen část a zbylou část až vlijete vejce do těstoviny k nim přisypejte taky) a čerstvě namletým pepřem. Krok 3: Uvařené těstoviny jsem zcedila, trochu vody z nich jsem si nechala bokem, přidala jsem je do pánve, přilila jsem tak třetinu hrnku vody z těstovin a pořádně je s guanciale a česnekem promíchala. Krok 4: Zhasla jsem plamen, vaječnou směs jsem vlila do těstovin a pomocí vařeček jsem obsah v hrnci řádně promíchala, aby se těstoviny obalily omáčkou, kterou ještě horká pánev a horké těstoviny začaly z vajec a sýra vytvářet. Krok 5: Opravdu nevařit, pak se vajíčka srazí jako u míchaných vajec a místo omáčky začnou vznikat cucky. Servírovala jsem ozdobené plátky Gran Moravie a lístky čerstvé bazalky.

Zveřejněno 19. 3. 2015

Poznámka autorky Kaczik

Na špagety carbonara jsem tady pár receptů našla. Ale buď v nich byla smetana anebo pancetta či slanina. Správně má být ve špagetách carbonara guanciale, což je neuzená slanina z vepřových líček anebo laloku. Bohužel nutno dodat, že chuť pancetty nebo slaniny s guanciale nelze srovnávat. Dá se říci, že to byla uzenina přímo stvořená pro tento recept. A ta smetana je zbytečná, krémové omáčky lze docílit i bez ní a to i s celými vejci a není nutné přidávat další kalorie do už tak poměrně těžkého jídla.

http://hratkyspekaci.blogspot.com/2015/03/spaghett...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Spaghetti carbonara

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K2jz

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Spaghetti carbonara

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K2jz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

ZIZALA, zrejme jsme mel byt podrobnejsi, kvuli pochopeni: jestlize babka nemela vodu od uvarenych spaget,, nedala pod cednik zadny hrnec, pak proste nemela vodu. Doufam ze ted uz rozumite.

casino: Ziji v severnim regionu Italie , jehoz gastronomie je historicky ovlivnena kuchyni francouzskou, tedy smetana by nemela byt problem, ale i zde carbonara se pripravuje bez smetany.
Ja to vidim jinak, smetanu si do carbonary da ten, kdo smetanu muze (ma ji rad), coz je zde mensina, nebo ten, kdo ji bez smetany (carbonaru) neumi uvarit.

casino: Presunte tema na diskuzi, chcete-li a dejte znova odkaz, puvodne tam byly dva, ten spravny zmizel a ja ho nemam ulozeny.

Zobrazit starší odpověď

Leckdy me vadi arogance u nekterych predpisu, kde autor zduraznuje, z to ci ono tam patri ci naopak nepatri, aby to bylo ''spravne'' . Ona znama ceska netolernce. U carbonary jsou hadanice, jestli tento spek ci jiny, jestli smetana ci voda od spaget. Recept, stary staleti, prodelal jiste spoustu zmen v case i mista, jestli babka nemela vodu, dala smetanu, jestli mela malo vajec, dala mleko ci smetanu, jestli dosel tehle spek, dala jiny. Ty hadanice mezi ''suvereny''.kteri vsechno presne a spravne vedi, jsou nechutne.

Dajda:
No, stran lidové tvořivosti s upravováním tradičních receptů by bylo lze polemizovat (ale ne tady):-) a dalo by se polemizovat i s každou druhou vaší myšlenkou (ale raději ne tady):-p, leč dovolím si nesouhlasit s Paul Sulc: Pán je sice ve svých názorech aspoň konzistentní (viz koment https://www.toprecepty.cz/recept/11574-spagety-car... ale pravdu může mít asi stejnou jako pověstný televizní lecebrita:-D která se nesmazatelně zapsala do dějin kulinařiny rčením: "...a nemáte-li tam to, tak tam dejte to co máte!":-D:-D:-D
Na rozdíl od Pavlíka Sulců:-) se nerad opakuji (viz odkaz výše) ale co se týká té smetany v carbonara mu rád dávám za pravdu: Není pravda, že v It. se zásadně (jak se v mnohých diskuzích zdůrazňuje) nepřidává smetana. V některých, především v severních regionech (asi vliv rakouské kuchyně) smetanu používají. Ne vždy, ale občas používají :-)

Zobrazit 3 starší odpovědi

petra: V podstatě snad v každém supermarketu. Sehnala jsem je v Bille, v Albertu. Ony se ale dají použít jakékoli kvalitní těstoviny. Barilla je třeba značka, která je tady braná jako lepší, na druhou stranu v Itálii stojí tak euro a je to spíše průměr. Hodně se doporučuje značka De Cecco, nejen tady, ale i v zahraničí. Mnohdy slýchávám i chválu na semolinové těstoviny z Lidlu ;-).

Já zas nikde neviděla špagety Barilla a to už po nich nějakou chvíli koukám...

Kaczik: Hm, velká města navštěvuju málo a specializované prodejny tam neznám :-8 Objednání na netu se vzhledem k dopravě dost prodraží...tak to mám asi smůlu :-(

zizala: Narazila jsem na ni v italském marketu v Olomouci (bydlím tady, takže to není taková potíž pro mě ji už teď sehnat, když o ní vím). Asi ve všech těch větších městech sehnat půjde. Vím, že se dá koupit snad i přes e-shop s italskými potravinami. Ale chápu, že když nejde sehnat, tak není zbytí. Ten recept je spíš pro zajímavost, protože jsem taky dělávala carbonara s pancettou nebo se slaninou. Guanciale je dokonce levnější než pancetta, tedy mi se ji podařilo najít levněji, jen jde hůře sehnat. Ale fakt tomu jídlu dodá úplně jinou chuť. Doporučuji aspoň jednou ozkoušet :-).

A můžu se zeptat, kde tu guanciale sháníš? Já ji u nás nemám šanci koupit :-//, takže musím chtě nechtě nahrazovat jinou, většinou anglickou nebo uzeným bůčkem.

Tématické fráze:
spaghetti carbonara, špagety carbonara albert, spagety car, neuzená slanina, spaghetti carbonara recept, špagetové carbonara, špagety carbonara lidl, špagety carbonara, špagety..carbonara, carbonara se slaninou recept, carbonara smetana albert, spageti di carbonare, spaghetti di carbonara, pancetta carbonara, carbonara špagety recept, top recepty špagety carbonára, špagetové carbonara lidl recept, carbonara recept.cz, spaghetti vejce, spagetti di carbonata

Suroviny:
těstoviny špagety, guanciale, vejce, pecorino, sýr gran moravia, česnek, pepř mletý, bazalka čerstvá

Přidat fotografie receptu