Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sváteční křenový źur - Chrzanowy żur świąteczny.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

gmptop gmptop

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 955 kJ /
1 901 kcal
Bílkoviny149,12 g
Tuky88,84 g
Vláknina11,94 g
Cholesterol 1,83 g
Sodík 3,18 g
Sůl5,56 g
Sacharidy122,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Je to velikonoční polévka takříkajíc z jednoho hrnce. Vývar (původně ze šunky, když se ještě v domácnostech vařila) nakrmíme různorodými kousky mas, klobás. Krok 2: Doplníme pokrájenými brambory, kouskem křenu, a cibulí. Vaříme, do změknutí brambor, zalijeme źurem a zahustíme smetanovou záklechtkou. Krok 3: Povaříme ještě cca 15 minut, odstavíme z ohně. Krok 4: Se slzami v očích odevzdáme postrouhaný křen polévce, stejně naložíme s utřeným česnekem. Krok 5: Do hotové polévky pokrájíme natvrdo vařená vejce. Posypeme posekaným medvědím česnekem, špetkou majránky a rozmarýnu. Podáváme horké i studené.

Zveřejněno 30. 3. 2015

Poznámka autora gmptop

VELIKONOČNÍ KŘEN NA SLEZSKU

Velká noc byla svátkem, kdy se nevařilo. Jedli se pouze pokrmy svěcené, nebo již dříve připravené.

Pravdou je, že do kostela ke svěcení nechodili hospodáři (ať sedláci či chalupníci – žádní farmáři) s košíčkem. Jezdilo se s plnými vozy. Vyzdobené vozy byla naložené vším, co dala zem, co hospodářství dalo. Bylo toho svěceného přeci jen o něco víc než v časech dnešních (symbolický košíček).

Nehodilo se, o tomto svátku, chrastit hrnci a stát u plotny. Ale polévka byla vždycky grunt. Proto také taková tradice chlodniků. Hospodářům i čeledi bylo třeba nachystat něco pořádného, jarního, v čem byla síla. Odtud tedy křenové sváteční chlodniky

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sváteční křenový źur - Chrzanowy żur świąteczny.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZoM2

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sváteční křenový źur - Chrzanowy żur świąteczny.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZoM2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

ivulinka:menší už tam neměli, snědli písmo v neděli;-)

Nadpisy, prosím, piš malým písmem;-)

Tématické fráze:
tncz nova, polévka velikonocni s křenem, svěcené recept, sváteční křenová omáčka, jsou listy křenu jedle, svěcené pokrm že syrovátky, \"svěcene\" recepty, svecene maso, křenová polévka, pokrm svěcená, recept svecene, chlodniky, recept na svěcený, velikonocni svecene s krenem

Suroviny:
maso, klobása, vývar, syrovátka, brambory, cibule, česnek, křen, křen strouhaný, vejce, smetana, mouka

Přidat fotografie receptu