Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pšenično-žitný chleba s černým pivem

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 983 kJ /
1 908 kcal
Bílkoviny56,25 g
Tuky10,17 g
Vláknina32,97 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,43 g
Sůl16,00 g
Sacharidy381,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: K vykvašenému kvásku přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto (nechávám mísit robota, něco okolo 5-7 minut). Krok 2: Zakryté těsto necháme v teple kynout přibližně 1,5 hodiny - není třeba, aby zdvojnásobilo objem, stačí nárůst o 50%. Krok 3: Pak stěrkou vyškrábneme na lehce pomoučněný stůl, promísíme, popřekládáme (pokud je potřeba, opět podsypeme moukou) a můžeme nechat 20 minut odpočinout. Krok 4: Zformujeme do bochníku, lehce ho oválíme v mouce a v ošatce dáme kynout do tepla (necelé 2-3 hodiny – záleží na okolní teplotě, ale nedoporučuji ošatku stavět třeba na topení). Krok 5: Chleba pečeme v dobře rozehřáté troubě i s plechem (nebo kdo má – na dlaždicí) na 200-210°C. Vykynutý chleba vykulíme na rovný plech s pečící fólií, ometeme mouku, svrchu nařízneme, rozprašovačem na kytky ho celý orosíme a i s fólií sešoupneme z plechu rovnou do trouby na rozehřátou podložku. Pečeme asi 45-55 minut (jak která trouba), po prvních 10 minutách pečení chleba ještě jednou orosíme.

Zveřejněno 10. 4. 2015

Poznámka autorky cathleen

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pšenično-žitný chleba s černým pivem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YnGW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pšenično-žitný chleba s černým pivem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YnGW

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

krása;-):yes:

;-):yes::yes:

Ten je, uplně citím jak krásně voní:-p:yes::yes:

Ten chlebík je tak lákavý, že se snad přece jen odhodlám do toho kvásku "jít"..??!!!:-S:-):yes:

Vyzerá skvelo, krásne vypečený. Milujem tie praskavé zvuky pri jeho krájaní a trocha karamelovú chuť kôrky. Možno aj čierne pivo pridá chlebu na tejto chuti. Pokúsim sa, :-) skúsim ho;-).

Krásná inovace:-O moc pěkný, vypečený a lákavá puklinka:-p+:yes::yes:

Radost se podívat :-O:yes:

cathleen:ja nemusím byť ani rozrušená a som schopná jedlo, pečenie pokaziť...ale potom rozrušená a zlostná zákonite som!:-))

magdalenka: mám už vyzkoušeno, že když nejsem v pohodě nebo jsem rozrušená, naštvaná, pečivo se hezky nepovede. A nejen pečivo, i ve vaření to platí - přesolím, přehustím nebo je to naopak bez chuti, spálím...:-))

Toľko nádhery...si neskutočná. Vidno tvoju lásku k nášmu každodennému chlebu...:-K:yes:

Už jsem se rozhodla, že ho zkusím sama a když se nepovede, tak je tu ta kvásková mapa, už jsem se dívala a nebyl by to problém.
Děkuji za radu:-K:-K:-K

:yes: úžasný

mysulka:Zkus se podivat na kvaskovou mapu.Vsichni ucastnici jsou moc ochotni a trochu kvasku prenechaji.Take jsem tak kdysi prisla k prvnimu kvasku.
http://cuketka.cz/kvasek/kvasek.html

cathleen:Krasny:yes:, zrovna mam take v troube jeden kvaskovy.

Děkuju, je plánovaně puklej :-8 - rovný řez přes celý hřbet bochíku.

mysulka: nemáš možnost u někoho o kousek kvásku poprosit? Chleby (a pečivo) s ním - to je něco chuťově úplně jiného.

Krasne vypeceny chlebicek, primo skvost...

:-p:yes::yes:

Ó, ten je kráásně a chutně puklej... :-*:-p:-p:yes:

Chutne vyzerajúci chlebík. ;-):yes:

:yes: krásný chlebík, jako vždy ;-), já už konečne ten kvásek musím zkusit, pořád mám pocit, že se mi nepovede:-S. Ale nic horšího, než že ho vyhodím se nestane:-D:-K:-K

Tématické fráze:
chléb s černým pivem, pšenično žitný chléb recept, recept na chleba s pivem, žitný chléb recept, pečivo s černým pivem, chleba s pivem, chléb s tmavým pivem, chleba z piva, chleba s cernym pivo, piví cléb kváskový, žitný chléb z z piva, recept psenicno-žitny chleb, recept na chléb s s pivem, pivni chleb z cerneho piva, chleba s černym s pivem, chleba z černým pivem, kváskové dalamánky s pivem, chléb z černého piva, recept na chleb s černym pivem, domácí chleb s černým pivem

Suroviny:
kvásek krmený, mouka žitná chlebová, voda, pivo černé, mouka celozrnná žitná, mouka chlebová pšeničná, mouka hladká, kmín celý, sůl

Přidat fotografie receptu