Suroviny
Porce: malý plech cca 20/30 cm 22/34
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 927 kJ / 3 329 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 48,13 g |
Tuky | 175,04 g |
Vláknina | 43,70 g |
Cholesterol | 595 mg |
Sodík | 361 mg |
Sůl | 1,29 g |
Sacharidy | 368,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny suché suroviny na těsto smícháme přidáme studené nakrájené máslo, žloutek, rum a smísíme do bochánku. Pokud je problém smísit, přidejte kapku rumu. Vodu už ne!
Krok 2: Těsto příliš nehněteme, aby se neroztopilo máslo!
Krok 3: Rozdělíme na dva díly, zabalíme do mikrotenu a uložíme do lednice.Necháme odpočinout cca dvě hodiny a nebo třeba do rána. Dobře uzavřít, aby se neosušilo. Může být v lednice i tři dny. Tohle těsto jde mrazit a vydrží tři měsíce v mrazáku.
Krok 4: Vybereme z lednice, necháme 20 minut v kuchyni mírně ohřát a vyválíme. Otočíme plech uložíme ho na těsto a rádýlkem těsto přejedeme kolem okraje plechu.Natočíme na váleček a uložíme na desku vedle. To uděláme i s druhým těstem,ale z válečku ho dáme už do vymazaného a vysypaného plechu na pečení. Papír klouže, tak tento koláč na něm nepeču. Okraje těsta zvedneme. Okrájené zbytky těsta nevyhazujeme budeme z nich dělat mřížku.
Krok 5: Pokud máme jablíčka čerstvá, neloupeme je,jenom vykrojíme jádřinec, nakrájíme a v kastrůlku s cukrem podle chuti cca 10-15 minut povaříme na malém plameni s cukrem. Občas promíchat! Necháme vychladit. Cukr přidáváme opravdu podle chuti, moc sladký, není tento koláček chutný, spíš je potřeba vybrat na něj taková ta opravdu výrazná jablíčka.
Krok 6: Podklad pod jablíčka:
Krok 7: Dáme do suché pánvičky dvě lžíce strouhanky a pomalu za stálého míchání ji opečeme, pak přidáme ořechy a spolu ještě chvilku opečeme do do barvy karamelu. Když ořechy začnou vonět, tak je hotovo.
Krok 8: Necháme také vychladit.
Krok 9: Na těsto dáme nejdříve studenou strouhanku s ořechy na to jablíčka, na ně rozinky.Posypeme skořicovým a vanilínovým cukrem. Pokapeme ještě rumem, dle chuti.
Krok 10: Dáme na jablíčka pomocí válečku vrchní díl těsta! Nepřimačkáváme kraje! Pára by nám koláč roztrhla. Nic nevyteče!
Krok 11: Zbylým rozkvedlaným bílkem potřeme těsto.
Krok 12: Zbytky těsta vyválíme na plát radýlkem uděláme centimetr široké pásy a pod 45 stupňovým úhlem naskládáme do tvaru mřížky. Bílek nám umožní dílky posunovat lehce kloužou takže se to podaří.
Krok 13: Natřeme bílkem i mřížku.
Krok 14: Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 55 minut do zlatova. Bez horkovzduchu!
Zveřejněno 11. 4. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablkový koláč - Almás pité
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mnon
Moje poznámka
Jablkový koláč - Almás pité
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mnon
Nejnovější recepty
Boží milosti
Přidáno před 7 hodinami
Hrášková pomazánka s Lučinou
Přidáno před 9 hodinami
Velikonoční nádivka s kopřivami
Přidáno před 17 hodinami
Velikonoční minizákusky
Přidáno před 17 hodinami
Obložené vejce
Přidáno 19. 4. 2025 22:19
Vajíčková pomazánka s pažitkou
Přidáno 19. 4. 2025 22:07
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Gnocchi s brokolicí, nivou a zakysanou smetanou
Vacice93 před 2 hodinami
Velikonoční beránek
Praizlerka před 4 hodinami
Babiččina třená bábovka
Atata27 před 4 hodinami
Mini Pavlova
bousovka před 4 hodinami
Velikonoční jidáše
zujara14 před 5 hodinami
Sloní žrádlo
Kamiku před 6 hodinami
Mazanec pro Irenku
MirkaTioka před 6 hodinami
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
alena.sam před 7 hodinami
Babiččina drožďová pomazánka
zizimar před 8 hodinami
Tématické fráze:
jablečné pité,
pite,
pite kolac,
dobré ráno obrácený jablkový koláč,
pite jablecni,
koláč pité,
pité těsto,
pite jablečný koláč,
jablkový koláč s mrizkami s karamelem,
chutný cz-jablkovy koláč,
almašpite,
almss pite,
linecky jablkovy kolač,
jahodove pite,
pité.sk,
dobrou chuť jablkové pité sk,
co to je almás,
jablkovy.kolac.pite.sk,
anything
Suroviny:
máslo,
mouka polohrubá,
prášek do pečiva,
voda,
rum,
žloutek,
sůl,
jablko,
cukr skořice,
cukr vanilkový,
rozinky,
strouhanka,
ořechy vlašské,
cukr krystal
Komentáře (3)