Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablkový koláč - Almás pité

Hodnocení receptu je 3,9 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Středně náročný

Doba přípravy 55 min Doba tepelné úpravy: 55 min

55 min (55 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: malý plech cca 20/30 cm 22/34

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 927 kJ /
3 329 kcal
Bílkoviny48,13 g
Tuky175,04 g
Vláknina43,70 g
Cholesterol 595 mg
Sodík 361 mg
Sůl1,29 g
Sacharidy368,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suché suroviny na těsto smícháme přidáme studené nakrájené máslo, žloutek, rum a smísíme do bochánku. Pokud je problém smísit, přidejte kapku rumu. Vodu už ne! Krok 2: Těsto příliš nehněteme, aby se neroztopilo máslo! Krok 3: Rozdělíme na dva díly, zabalíme do mikrotenu a uložíme do lednice.Necháme odpočinout cca dvě hodiny a nebo třeba do rána. Dobře uzavřít, aby se neosušilo. Může být v lednice i tři dny. Tohle těsto jde mrazit a vydrží tři měsíce v mrazáku. Krok 4: Vybereme z lednice, necháme 20 minut v kuchyni mírně ohřát a vyválíme. Otočíme plech uložíme ho na těsto a rádýlkem těsto přejedeme kolem okraje plechu.Natočíme na váleček a uložíme na desku vedle. To uděláme i s druhým těstem,ale z válečku ho dáme už do vymazaného a vysypaného plechu na pečení. Papír klouže, tak tento koláč na něm nepeču. Okraje těsta zvedneme. Okrájené zbytky těsta nevyhazujeme budeme z nich dělat mřížku. Krok 5: Pokud máme jablíčka čerstvá, neloupeme je,jenom vykrojíme jádřinec, nakrájíme a v kastrůlku s cukrem podle chuti cca 10-15 minut povaříme na malém plameni s cukrem. Občas promíchat! Necháme vychladit. Cukr přidáváme opravdu podle chuti, moc sladký, není tento koláček chutný, spíš je potřeba vybrat na něj taková ta opravdu výrazná jablíčka. Krok 6: Podklad pod jablíčka: Krok 7: Dáme do suché pánvičky dvě lžíce strouhanky a pomalu za stálého míchání ji opečeme, pak přidáme ořechy a spolu ještě chvilku opečeme do do barvy karamelu. Když ořechy začnou vonět, tak je hotovo. Krok 8: Necháme také vychladit. Krok 9: Na těsto dáme nejdříve studenou strouhanku s ořechy na to jablíčka, na ně rozinky.Posypeme skořicovým a vanilínovým cukrem. Pokapeme ještě rumem, dle chuti. Krok 10: Dáme na jablíčka pomocí válečku vrchní díl těsta! Nepřimačkáváme kraje! Pára by nám koláč roztrhla. Nic nevyteče! Krok 11: Zbylým rozkvedlaným bílkem potřeme těsto. Krok 12: Zbytky těsta vyválíme na plát radýlkem uděláme centimetr široké pásy a pod 45 stupňovým úhlem naskládáme do tvaru mřížky. Bílek nám umožní dílky posunovat lehce kloužou takže se to podaří. Krok 13: Natřeme bílkem i mřížku. Krok 14: Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 55 minut do zlatova. Bez horkovzduchu!

Zveřejněno 11. 4. 2015

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

Papat na druhý den! Velmi špatně se to čerstvé krájí! Což je vidět na fotce. Jelikož se blíží ovocná sezóna, je potřeba zavařená jablíčka spapat, tak se recept bude možná hodit.

Je tady spousta receptu na jablkový koláč, takže jsem váhala, jestli přidat další!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkový koláč - Almás pité

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mnon

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkový koláč - Almás pité

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mnon

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Tenhle koláč , musí být vynikající, brzy upeču.

Stará dobrá klasika:-K bodík letí:yes:

Veru, neváhej, peč a přidávej ;-):-) Jablečných koláčů není nikdy dost a ocení je jak domácí, tak lecjaký host;-). Tobě posílám 1. bod :-):-K:yes:

Tématické fráze:
jablečné pité, pite, pite kolac, dobré ráno obrácený jablkový koláč, pite jablecni, koláč pité, pité těsto, pite jablečný koláč, jablkový koláč s mrizkami s karamelem, chutný cz-jablkovy koláč, almašpite, almss pite, linecky jablkovy kolač, jahodove pite, pité.sk, dobrou chuť jablkové pité sk, co to je almás, jablkovy.kolac.pite.sk, anything

Suroviny:
máslo, mouka polohrubá, prášek do pečiva, voda, rum, žloutek, sůl, jablko, cukr skořice, cukr vanilkový, rozinky, strouhanka, ořechy vlašské, cukr krystal

Přidat fotografie receptu