Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí kližka s brokolicovo-česnekovou omáčkou, připraveno v papiňáku

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 799 kJ /
2 820 kcal
Bílkoviny220,90 g
Tuky203,85 g
Vláknina20,50 g
Cholesterol 596 mg
Sodík 3,98 g
Sůl9,90 g
Sacharidy15,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kližku opláchneme, osušíme a prošpikujeme slaninou nakrájenou na delší špalíčky.
Před prošpikováním je lepší dát na cca 20 minut nakrájenou slaninu do mrazáku, pak se lépe do masa zasouvá. Krok 2: Zbytek slaniny, která se již do masa nevejde, nakrájíme na nudličky a v papiňáku ji na oleji osmažíme do zrůžovění.
Prošpikované maso utáhneme nití, aby během dušení hezky drželo tvar, vložíme na osmaženou slaninu a necháme prudce ze všech stran zatáhnout. Krok 3: Podlijeme horkou vodou, zlehka osolíme, opepříme a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu, kdy plamen ubereme na minimum, dusíme 60 minut. Krok 4: Po ochlazení hrnec otevřeme a pokud je maso již měkké, společně se slaninou ho z hrnce vytáhneme a odložíme stranou. Do šťávy dáme růžičky brokolice, nakrájený košťál a podle potřeby přidáme i menší množství vody.
Hrnec opět uzavřeme a od doby varu vaříme 5 minut. Poté hrnec otevřeme a vše ponorným mixérem rozmixujeme. Krok 5: Omáčku podle potřeby dochutíme, přidáme medvědí česnek, slaninu a necháme prohřát. Do omáčky také můžeme dát prohřát nití zbavené a na porce nakrájené maso. Pokud nám vadí, když je maso na talíři “opatlané“ omáčkou, dáme ho prohřát do hrnce na pařák.
Jako přílohu je vhodný bramborový knedlík.

Zveřejněno 30. 4. 2015

Poznámka autorky Anna Kocikova

Doba dušení záleží na kvalitě a stáří masa. Pokud maso není dostatečně měkké, hrnec opět uzavřeme a dobu varu prodloužíme cca o 10 minut.

U omáček má každý rád jinou hustotu. Není problém omáčku podle potřeby malinko naředit, nebo nechat silným varem zredukovat na požadovanou hustotu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí kližka s brokolicovo-česnekovou omáčkou, připraveno v papiňáku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mnKG

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí kližka s brokolicovo-česnekovou omáčkou, připraveno v papiňáku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mnKG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (12)

Anna Kocikova: :-) On ten sušený za moc nestojí, sušením ztrácí vůni i chuť. Nejlepší uchování je zmrazit ;-):yes: nebo do másla či pesta.

ZFranclova:Zuzanko,díky:-KSušený medvědí česnek také občas používám,ale v krámku s kořením za něj chtějí dost peněz.Vždycky si slibuji,že si nasuším do zásoby,ale zatím mi to ani jednu sezonu nevyšlo:-8Ihned po sběru se buď spotřebuje,nebo dám pár balíčku do mrazáku:-)

cecilka:Cecilko,určitě se klasickým česnekem nic nepokazí.Já bych ještě do rozmixované omáčky přidala narobno nakrájenou nať lahůdkové cibuky:yes:

Za milé komentáře a za zájem všem děkuji:-K:-K

ZFranclova 1. 5. 2015 22:02
Pardon, zapomněla jsem se zmínit, že jsem samozřejmě přidala tomuto lákavému jídlu bod. Např. na chalupě s omezenějším vybavení kuchyně se mi určitě bude hodit.

ZFranclova 1. 5. 2015 21:58
cecilka: Medvědí česnek se dá koupit i sušený. Objednávám ho v internetovém obchodě Koření od Antonína (z Plzně). Máme ho moc rádi. Na obchod jsem narazila, když jsem na netu hledala thajské karí, které jsem už dlouho v obchodech nikde nenašla (je červené, má méně kurkumy, není nasládlé a má výraznou chuť). Pro začátek stačí malá kořenka - Česnek medvědí za 51 Kč, Karí thajský typ 54 Kč). Viz www.koreni.cz/

Tento recept musí byť skvelý, no žiaľ, v lokalite kde bývam, medvedí cesnak nerastie. Zmení sa niečo na chuti, keď ho nahradím klasickým?
Vďaka za radu.

Moc pěkný recept , já bych si hned Drahuško nandala :yes::yes::-p:-K

To vypadá náramně! :-p;-)

:-p:-p:-p:yes:+bodík

dobré,dobré,inspirativní,lákavé! hned na oběd vybrané!

M:-p:-p:yes:oc lákavá mňamka!!!

Tak ty dobroty po té pauze na nás hezky hrň - začala jsi dobře:yes:

Krásně vypadající obídek pochutnala:-p:yes: bych si

Tématické fráze:
hovezi klizka, cesnekova omáčka s hovezim, vadí niť na jídlo, vepřova plec v papiňàku

Suroviny:
kližka hovězí, slanina, brokolice, voda, olej, česnek mědvědí, sůl, pepř mletý,

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu