Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dobrý koláč

Některé moučníky vyžadují více času a péče, přesně takový je tento koláč. Nenechte se odradit výčtem surovin a budete odměněni jeho vláčností a lahodnou chutí. Kakaový korpus voní po kávě a rumu, je potřený máslovým krémem a pomyslnou třešničkou je nadýchaná pařížská šlehačka.

Hodnocení receptu je 5,0 (74×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Milenka01 Milenka01

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby odležení

75 min (45 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie40 555 kJ /
9 693 kcal
Bílkoviny158,61 g
Tuky490,65 g
Vláknina35,93 g
Cholesterol 1,80 g
Sodík 691 mg
Sůl1,66 g
Sacharidy1 142,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den předem rozpustíme čokoládu a následně krátce provaříme šlehačku s čokoládou. Mixujeme, necháme vychladit a uložíme do lednice. Krok 2: Korpus: ingredience spojíme v těsto, rozdělíme na dva díly, rozválíme, položíme na plech potřený sádlem a pečeme 15-20 minut v troubě na střední teplotu, asi 180 °C (řídíme se vlastní troubou). Pak necháme vychladnout. Krok 3: Mezitím uvaříme kaši z mléka a hladké mouky, necháme vychladnout. Krok 4: Ve šlehači vyšleháme máslo s cukrem a spojíme s vychladlou kaší v krém. Krok 5: Z lednice vyndáme čokoládovou šlehačku a vyšleháme ji do tuha. Krok 6: Jednu upečenou vychladlou placku necháme na plechu a pokapeme silnou rumovou kávou, potřeme polovinou krému, nasázíme piškoty jeden vedle druhého, pokapeme mlékem s rumem, namažeme druhou polovinou krému, položíme druhou placku, kterou také pokapeme silnou kávou a potřeme ušlehanou pařížskou šlehačkou. Krok 7: Necháme uležet nejlépe do druhého dne, nedoporučujeme konzumovat hned, koláč je tuhý a špatně se krájí.

TIP: Moučník s sebou do krabičky? Poradíme vám, jak na to

Zveřejněno 6. 5. 2015

Poznámka autorky Milenka01

Dobrý koláč, náš domácí název, je velice chutný, ale musí se dělat nejméně dva dny před podáváním.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dobrý koláč

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E2r0

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dobrý koláč

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E2r0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

Řez jistě zkusím, jen do něj nebudu dávat ty piškoty, přijdou mi tam zbytečně navíc. Rybízová marmeláda je výborný nápad, určitě přidám!

Miroslava Pokorná 7. 11. 2016 08:51
Je dobré mít kam se podívat na nové recepty .Dík!!!
:-)

Koláč vyzerá výborne, ale prečo dávať 2 prášky do pečiva, som nepochopila ... Navyše ten obsahuje hliník. Riešením je používanie jedlej sódy ...

Naomie: Musíte vědět, kde sodu kupovat, v supermarketu určitě ne, tam je hliník běžnou součástí sody bikarbony, ale zkuste v lékárně, nebo na: www.fichema.cz/hydrogenuhlicitan-sodny-soda-bicarbona/391-hydrogenuhlicitan-sodny-nahco3-jedla-soda-bicarbona-1-kg-bez-hliniku-natrium-bicarbonicum-8592861003037.html

Zobrazit 4 starší odpovědi

Milenka01 13. 5. 2016 14:09
spagetka: děkuji za pomoc a vysvětlení:-)

Nevidím tam ty piškoty. Není nafocené něco jiného? Připadá mi že to neodpovídá receptu. Můj názor. Jinak to vypadá krásně.

Marcela: ty pioškoty tam jsou ,sama jsem také nejdřív měla ten pocit, ale z bližšího pohledu jsou vidět mezi šlehačkou..takové vlnky jako

Zobrazit starší odpověď

Mária Uhnáková 4. 4. 2016 07:58
Nedávam prášok do pečiva, ale trošku sódy bicarb.

mam dotaz toho masla jen4dkg není málo????????:-(

Mikenka01 4. 4. 2016 14:55
DAGMAR: Není málo 4 dkg másla, placky se pokapou kávou a řezy jsou vláčné dostatečně.

Zobrazit starší odpověď

Marie:
Děkuji za bodík.
Já mám tento recept od kamarádky mé maminky , obě už nejsou s námi,
ale tento dobrý koláč nám moc chutná, tak jako by byly mezi námi.
Žádné dírky na plackách nemám, s pozdravem Mi :-))

Tyto řezy také dělám a sklízím s nimi vždy úspěch.Mám je od své maminky.
Jsou opravdu moc dobré.Já ještě první plát potírám rybízovou marmeládou/jen na zatření dírek/.Je to chuťově zajímavé.:yes:
Dávám bodík.

Fokuska:
děkuji za bodík a přeji dobrou chuť :-)

Mňam!!! Ten určitě upeču-posílám bodík.:-D

Milenka01 6. 5. 2015 20:16
Chantal09:
tak přeji aby se dílo podařilo a hodně chutnalo :-))

No vypada to užaaaaasně :) o vikendu vyzkoušim :)

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
dobry kolac, dobré koláče, recept na dobrý kolač, recept na dobré koláče, recepty na dobry kolač, dobrý koláč recept, dobrý recept, recepty na dobre kolače, dobré domácí koláče, dobré recepty, dobry kolace, dobry recept na jablkovy kolac, top recepty dobrý koláč, velmi dobré koláče, dobré koláčky recept, recept na dobryj kolac, výborný zákusok, placka korpus, dobré koláče.cz, dobry koláč na leto

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, máslo, vejce, kakao, kypřící prášek do pečiva, mléko, sádlo, mléko, mouka hladká, cukr moučkový, máslo, šlehačka, čokoláda na vaření, piškoty dětské, káva, mléko, rum

Přidat fotografie receptu