Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrachovo-čirokový šoulet

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

petram petram

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 737 kJ /
1 371 kcal
Bílkoviny63,84 g
Tuky9,46 g
Vláknina43,96 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 62 mg
Sůl0,02 g
Sacharidy237,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čirok i hrách každý zvlášť přes noc namočíme a poté v čerstvé vodě uvaříme doměkka. Čirok vaříme přibližně 50 minut, hrách 30 minut. Krok 2: Drobně nakrájenou cibuli restujeme na oleji dozlatova. Krok 3: Přidáme uvařený hrách a čirok, prolisovaný česnek a majoránku, osolíme a opepříme. Krok 4: Důkladně promícháme, přendáme do zapékací mísy nebo pekáčku a krátce zapečeme v troubě (záleží na typu trouby a pekáčku, já zapékám při 200 °C asi 15-20 minut). Podáváme se kyselou okurkou, zelným salátem nebo nakládanou červenou řepou.

Zveřejněno 6. 5. 2015

Poznámka autorky petram

Šoulet je staré židovské jídlo, připravené ze směsi luštěnin a krup. Podává se jako příloha k pečenému masu, mně ale nejvíc chutná samotný, jen se salátem.

Čirok je jednou z nejstarších obilnin, pěstovali ho už staří Egypťané. V současné době se vecirok-semena-2.jpg světě řadí mezi pět nejvíce pěstovaných obilnin pro lidskou výživu, hned za pšenici, kukuřici, rýži a ječmen. Mezi všemi pěstovanými plodinami zaujímá sedmé místo ještě po sóje a bramborách. Čirok má vysoký podíl kvalitních bílkovin (srovnatelně s quinoou či amarantem), navíc obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v rostlinné říši vyskytuje poměrně vzácně a která je zásadní pro správný růst a vývin mladého organismu. Proteiny obsažené v čiroku se svým složením přibližují kvalitě živočišné bílkoviny a svou biologickou hodnotou předčí i mléko a sójové boby. Navíc nejsou tak alergenní jako např. sója. Čirok je dále bohatý na antioxidanty, vitaminy skupiny B a některé minerály (vápník, draslík, hořčík). V USA je čirok nazýván „pšenice celiaků“. Díky svému vysokému obsahu proteinů je vhodný také pro vegetariány, vegany a makrobiotiky.

U nás čirokové zrno dodává firma Adveni Medical, ke koupi je na jejich eshopu http://eshop.bezlepkova.com/zrno-seminka/cirokove-... a v pokrokových prodejnách zdravé výživy.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hrachovo-čirokový šoulet

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M2O5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hrachovo-čirokový šoulet

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M2O5

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
čirokové zrno příprava, čirokové zrno, soulet, čirokové zrno recepty, čirokový salát, čirokove recepty, čirok recepty, jak chutná čirok, čirokove kroupy, čiroková zrna recept, čirokové zrno - recepty, recepty z čiroku, červená pšenice recepty, správný šoulet, šoulet z červené pšenice, šoulet se šunkou, příprava čirokového zrna

Suroviny:
čirok, hrách, cibule, česnek, majoránka, olej, sůl, pepř

Přidat fotografie receptu