Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelňačka z raného zelí (kozí brada)

Název “Kozí brada” má tato zelňačka z čerstvého zelí. Tato polévka pochází pravděpodobně ze severní části Moravy a hlavně ze Slezska a Lašska. Zajímavá je nejen tvarem nakrájeného zelí a jménem, ale i chutí a snadnou přípravou.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

honzam honzam

Středně náročný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min

20 min (20 min příprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 351 kJ /
1 518 kcal
Bílkoviny33,68 g
Tuky106,00 g
Vláknina41,00 g
Cholesterol 235 mg
Sodík 1,10 g
Sůl2,20 g
Sacharidy86,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nachystal jsem si větší hlávku jarního zelí a překrojil na polovinu. Půlka hlávky bude na polévku stačit. Vykrojil jsem košťál a silné části listů a pokrájel zbytek na větší kousky a snažil se, aby měly pokud možno tvar protáhlého trojúhelníka (odtud název kozí brada, která je do špičky, jako ty trojúhelníky). Krok 2: Pokrájené zelné listy jsem nasypal do většího polévkového hrnce, přelil vodou a ještě k nim přidal dva středně velké nové brambory, oškrábané a pokrájené na malé kostky. Krok 3: Do vody jsem vsypal lžičku soli a dvě lžičky kmínu a uvedl polévku do varu. Asi za 40–45 minut by mělo být zelí i brambory měkké. Krok 4: Přilil jsem 200 ml smetany s rozšlehanou moukou, přidal několik snítek kopru, asi 50 g na malé kostičky pokrájené slaniny opečené na pánvi, dosolil, zakápl octem, ještě chvíli povařil a odstavil.

TIP: Nejlepší zelňačka z hlávkového zelí

Zveřejněno 27. 5. 2015

Poznámka autora honzam

Dnes padlo rozhodnutí brzo ráno – ano, bude se vařit Kozí brada.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelňačka z raného zelí (kozí brada)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OR8g

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelňačka z raného zelí (kozí brada)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OR8g

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

zizala: myslím, že autor odpověď nemá.

cathleen: Zdá se, že se autor rozhodl, že nejsi hodna jeho odpovědi... ;-):-//:no: Přitom na jiné dotazy normálně odpovídá.

Z raného zelí je zelňačka jiná, taky výborná:yes:

honzam: asi jsi přehlédl můj dotaz u receptu, můžeš mi, prosím, odpovědět:-?:-?
http://www.toprecepty.cz/recept/42410-fazole-s-klo...

To vypadá hodně jedle :yes::yes:

Irrena::-K

Takové polévky u nás jedou;-):yes:

Tématické fráze:
polévka z raného zelí, rané zelí recepty, recepty na rane zeli, polévka z ranného zelí, polévka kozí brada, ranné zelí, polévka z jarního zeli recepty, kozí brada polevka, zelná polévka z raného zelí, rané zelí recept, zelňačka z mladeho zeli, polevka z jarniho zeli, zelňačka s krkovičkou, rept na polévku z ranného zelí, zelná polévka z ranneho zeli, recept polévka kozí brada, bílá zelňačka z hlávkového zelí recepty, zelňačka z hlávkového zelí se smetanou, bílá zelná polévka z raného zelí, polevka z ranneho zelí recepty

Suroviny:
zelí, brambory rané, kmín celý, sůl, smetana ke šlehání, mouka hladká, kopr, slanina anglická, ocet

Přidat fotografie receptu