Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí mátový sirup

Podomácku připravený mátový sirup můžete využít i jako sladidlo. Nejvíce ho však užijete v létě, kdy z něho můžete připravit osvěžující mátovou limonádu, kterou stačí jen doplnit o salátovou okurku a led.

Hodnocení receptu je 4,6 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

KoraWinter

Snadný

Doba přípravy 190 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 180 min

190 min (10 min příprava + 180 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Do většího hrnce dáme vařit vodu. Přidáme cukr, (na 1 l vody = 1 kg cukru) a přivedeme k varu. Krok 2: Mátu nasekáme na menší kousky a postupně ji přidáváme do skoro vroucí vody. Krok 3: Vaříme 2-3 hodiny na mírném plameni za občasného míchání. Krok 4: Hotový sirup přecedíme přes platýnko do lahve. Uchováváme jej v chladničce. Krok 5: Sirup můžeme přidat do kávy místo sladidla nebo jej podáváme s plátkem okurky, ledem a naředěný vodou.

TIP: Využití máty v kuchyni

Zveřejněno 6. 6. 2015

Poznámka autorky KoraWinter

Já osobně dávám méně cukru, protože máme radši méně sladší. tzn: 1l = 1/2 kg cukru. To stejné můžete udělat i s kopřivami, pampeliškou, bazalkou nebo s čímkoli vás napadne.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí mátový sirup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V959

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí mátový sirup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V959

Marie

Komentáře (10)

Když to má být sirup tak hustý, a vařit 2-3 hod. je blbost :-//:-// // když louhovat do druhého dne je v pořádku,//,:-):-):-)

Nadja: *proto ( my máme rádi silnější sirup. proto dávám méňě cukru tzn že je sice vodnatější, ale je to více mátové:-)

KoraWinter: :-S nechápu, co myslíš tím "My silnější pro dávám ...."

teny1: Já to dávám od oka a tak, jak kdo to má rád. My silnější pro dávám 1/2kg cukru + 1l voda + 100g máty.

no a kolik té máty:-?

buffalo: Ano je to více vodové, když je tam méně cukru, ale nám to tak vyhovuje. Pokud to někdo chce jinak, může se držet původního receptu, nebo si vyhledat jiný. Tohle je pouze můj recept, který vyhovuje mě ;-)

evinecky: Ano, na mírném plameni nechat povařit. Některé recepty jsou i přes noc vyluhovat apod. Já se rozhodla pro tuto volbu a sirup mi moc chutná :-)

to se má vařit 2-3 hodiny?....:-S

co to je za blbost-méně sladký sirup? když tam bude méně cukru bude to řídké.pokud nechci moc sladit,tak dám méně sirupu ale nikdy ne méně cukru do sirupu při jeho výrobě.

Určitě vyzkouším:-p:yes: Možná ještě dnes...? :-)

Tématické fráze:
recept mátový sirup, matovy sirup, sirup z máty recept, mátový sirup recept, vyroba matového sirupu, mátový sirup výroba, domácí mátový likér, jak udělat mátový sirup, domaci sirup, mátový sirup top recepty, recept na domácí sirup, recepty na mátový sirup, jak vyrobit mátový sirup, recept na sirup z máty, matovy sirup bez cukru, domácí sirupy recepty, domácí sirup recept, recept na matovy sirup, vyroba sirupu z maty, mátovej sirup

Suroviny:
máta, cukr třtinový

Přidat fotografie receptu