Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka z vepřové krkovičky se strouhankovými bylinkovými knedlíčky

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

honzam honzam

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 767 kJ /
2 812 kcal
Bílkoviny200,09 g
Tuky127,16 g
Vláknina49,05 g
Cholesterol 954 mg
Sodík 2,47 g
Sůl4,77 g
Sacharidy195,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Knedlíčky - napřed si asi na půl hodiny namočíme strouhanku mlékem, počkáme, až vsaje, pak utřeme máslo s jedním vejcem a jedním žloutkem do hladka. Spojíme se strouhankou, 2x - 3x strouhneme do těsta muškátový oříšek, vsypeme na velmi drobno posekané bylinky a uhněteme těsto na knedlíčky. Krok 2: Do hotového opatrně vmícháme sníh ze zbylého bílku. Mokrými dlaněmi a lžičkou tvoříme malé knedlíčky, které zavaříme zvlášť v jiném hrnci mimo polévku. Krok 3: Vaříme je cca 5 – 8 min. Scedíme a zchladíme pod tekoucí studenou vodou. Pak je teprve dáváme na talíř nebo do polévky v hrnci. Krok 4: Polévka: Připravuje se stejně, jako hovězí polévka. Od krkovičky oddělíme kosti, přidáme k vepřovým kostem, které jsme nakoupili nebo lépe získali již dříve z kotlet, bůčku apod. a uschovali je v mrazáku (dají se použít k vaření základů polévek, gulášů, s kůžemi při vaření zelí apod.). Krok 5: Kosti vložíme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a uvedeme pomalu do varu. Sbíráme tvořící se pěnu. Vaříme velmi zvolna 2,5–3 hodiny. Pak přecedíme vývar z kostí do jiného hrnce přes síto s vlhkou utěrkou, propláchnutou předtím studenou vodou. Krok 6: Krkovičku vložíme do hrnce, zalijeme vlažným vývarem z kostí, uvedeme pomalu do varu a sbíráme opět pěnu, aby byl vývar čirý. Přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu, snítku libečku, sůl a koření. Vaříme velmi pomalu, až je maso úplně měkké. Asi tak 20 minut před dokončením varu přidáme cibuli a dovaříme zvolna s masem. Krok 7: Měkké maso vyjmeme z vývaru a vývar znovu přecedíme přes vlhkou utěrku. Do polévky zavařujeme v jiném hrnci větší druhy těstovin nebo knedlíčky nebo kroupy. Krok 8: Polévka z vepřové krkovičky bývá výbornou, chutnou specialitou vepřových hodů. Uvařené maso můžeme podávat jako zvláštní chod (s octovým křenem). Nakonec do horké a už odstavené polévky nalámeme rýžové nudle a necháme asi 10 minut změknout.

Zveřejněno 6. 7. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka z vepřové krkovičky se strouhankovými bylinkovými knedlíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8lgj

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka z vepřové krkovičky se strouhankovými bylinkovými knedlíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8lgj

Marie

Komentáře (3)

casino:byly tam nějaké chyby vzniklé umazáním textu při kopírování z mé kuchařky, Snad jsem to opravil:-K

honzam:
Koukám, že jste smázl STEJKY Z VEPŘOVÉ KRKOVIČKY...
Proč:-? Tedy, smím-li se zeptat:-O

no tak ta je :yes::-p

Tématické fráze:
polevka z krkovice, polevka z kosti od krkovicky, vývar z kostí krkovice, polévka z krkovičky, polévka z kosti krkovice, polevka s kosti krkovice, vepřová polévka, vepřová polévka s knedlíčky, polevka s krkovice, polevka krkovice, polévka veprová, polevky z vepřového masa, vývar z kostí krkovičky, vývar z vepřové krkovičky, krkovička s kostí, vývar z krkovičky, polevka z krkovička, krkovice s kosti vareni, polévka z krkovice recept, polívka z krkovice

Suroviny:
krkovice vepřová, kosti vepřové, voda, mrkev, pórek, kedlubna, celer, libeček, cibule, bobkový list, koření nové koření, pepř bílý, sůl, petrželka, nudle rýžové, strouhanka, mléko, vejce, máslo, petrželka, bazalka čerstvá, libeček, máta, šalvěj, ořech muškátový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu